Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ 6 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΙΑΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ



Ένα από τα οφέλη του ότι έχουμε (λίγο ή πολύ) λύσει το θέμα της επιβίωσης είναι ότι μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην προσωπική μας ευτυχία. Το μειονέκτημα είναι ότι βομβαρδιζόμαστε από όλες τις πλευρές με υλικό ανά πάσα στιγμή. Αυτή η ειδική διατροφή για τον διαβήτη, εκείνη η δίαιτα για χάσιμο βάρους, αυτή η τροφή για την καταπολέμηση του καρκίνου, εκείνο το συμπλήρωμα για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
 
Και, πολύ συχνά, το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντοτε. Κανείς δεν μπορεί να συνθέσει τόσες πολλές πληροφορίες σε μια χρήσιμη πρακτική. Ευτυχώς, δεν είναι απαραίτητο. Σαν προσωπική σύμβουλος και coach υγείας, που η πρακτική μου σε μεγάλο βαθμό αφορά θέματα διατροφής, fitness, και ευτυχισμένης ζωής, έχω κάνει αυτήν την δουλειά για σάς.
 
Αυτό που έχω αντιληφθεί και από μόνο του είναι αρκετό για να αλλάξει ζωές είναι: Ό,τι και αν λένε οι τελευταίες έρευνες, αν αυτά έχουν κάποια ισχύ, αυτά απλά επιβεβαιώνουν τις βασικές αρχές της υγιεινής ζωής που οι πρόγονοι μας είχαν διαισθανθεί.

Ποιές είναι λοιπόν οι βασικές αρχές που κυβερνούν το μυαλό και το σώμα μας; Ήδη τις γνωρίζετε. Το υλικό που σας κατακλύζει κάθε μέρα σχετικά με την υγεία από περιοδικά και ΜΜΕ μπορεί να έχει θάψει αυτό που σας υπαγορεύει το ένστικτο σας. 

Ας το ανασύρουμε.

1. Κοιμηθείτε.
Πρέπει να κοιμάστε. Δεν με ενδιαφέρει ποιός ή ποιά είστε ή τι νομίζετε ότι είναι διαφορετικό σε σάς. Οι άνθρωποι χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Και η ποιότητα έχει σημασία. Ο ύπνος που διακόπτουμε συχνά δεν είναι εξ ίσου αποτελεσματικός με τον βαθύ ύπνο, επομένως, δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας. Υποφέρετε από αϋπνία; Ασχοληθείτε με την υγιεινή του ύπνου σας. 

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την σωματική και πνευματική υγεία και επίδοση. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος απορροφά θρεπτικά συστατικά και ισορροπεί τις ορμόνες του. Δημιουργείτε στον εαυτό σας μια έλλειψη αν δεν κοιμάστε αρκετά, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστείτε πιό σκληρά σε οτιδήποτε κάνετε τις ώρες που είστε ξύπνιοι. Ποιός το θέλει αυτό;

2. Αναπνεύστε.
Ακούγεται αυτονόητο. ΕΙΝΑΙ αυτονόητο. Αλλά μέρος του πολιτισμού μας που μας θέλει να ζούμε καθισμένοι σε ένα γραφείο είναι ότι έχουμε μάθει να αναπνέουμε λάθος. Υπάρχουν καλύτεροι, πιό φυσικοί τρόποι να αναπνέουμε, και μερικοί τρόποι αναπνοής συνδέονται με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Η διαφραγματική αναπνοή συγκεκριμένα είναι κατάλληλη για το στρές και την χώνεψη.

3. Πίνετε νερό.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις είναι αφυδατωμένοι. Κάθε λειτουργία του σώματος, κάθε διαδικασία, κάθε κύτταρο, απαιτεί νερό. Επί πλέον βάρος, έλλειψη ύπνου, πονοκέφαλοι, κούραση - αν υποφέρετε από κάτι από αυτά, η πρώτη αλλαγή που πρέπει να κάνετε είναι να πίνετε περισσότερο νερό.

Πόσο νερό είναι αρκετό; Δεν πρέπει να αισθάνεστε ποτέ διψασμένοι. Ποτέ. Αν είστε διψασμένοι, είστε ήδη αφυδατωμένοι. Για να επαναφέρετε την ισορροπία του νερού στο σώμα σας, βάλτε στόχο να πίνετε τουλάχιστον το μισό βάρος του σώματος σας σε νερό την ημέρα (περισσότερο αν γυμνάζεστε βαριά) και δείτε πως νοιώθετε.

4. Τρώτε φαγητό. Όχι πολύ. Ως επί το πλείστον φυτά.
Εδώ δεν θα σας κατακλύσω με λεπτομέρειες. Προφανώς έχετε ήδη ακούσει και διαβάσει πολλά σχετικά. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό για την σωματική και πνευματική απόδοση είναι το να τρεφόμαστε καλά.
 
Ο Michael Pollan το εξέφρασε πραγματικά καλά: "Τρώτε φαγητό. Όχι πολύ. Ως επί το πλείστον φυτά". Θα προσθέσω μόνον πολύ λίγες λεπτομέρειες σε αυτό. Τρώτε, όσο είναι δυνατόν, μη επεξεργασμένες τροφές (τίποτα συσκευασμένο, τίποτα που έχει κατασκευαστεί σε εργοστάσιο). Κάντε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικό το κύριο πιάτο σας. Προσθέστε μερικά όσπρια, λίγους ξηρούς καρπούς, καλής ποιότητας αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής, ψάρια, και κρέας - αν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε. Αυτό είναι όλο.

5. Κινηθείτε.
Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε αν η άσκηση δεν είναι κάτι που αγαπάτε. Αλλά πρέπει να κινείστε. Τελεία και παύλα. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να κινείται. Αν δεν κινούμαστε, πεθαίνουμε.

Για αυτό περπατείστε, πηδήξτε, χορέψτε, παίξτε. Αν σας αρέσει, κάντε άρση βαρών, ποδήλατο, τρέξιμο, γιόγκα, αεροβική - ο,τιδήποτε σας αρέσει να κάνετε. Απλά κινηθείτε. Όσο περισσότερο μπορείτε.

6. Βγείτε έξω.
Είναι αντιφατικό. Μερικοί λένε ότι πρέπει να φοράτε κρέμα υψηλής αντι-ηλιακής προστασίας όλη την ώρα, διαφορετικά θα πάθετε καρκίνο. Άλλοι λένε ότι το να στερείστε τελείως τον ήλιο είναι εξ ίσου βλαβερό.
 
Όπως και η διατροφή μας, η σχέση μας με τον ήλιο έχει να κάνει με την ρέγουλα. Η βιταμίνη D που παίρνουμε από το φως του ήλιου είναι πολύ πιό αποτελεσματική από οποιοδήποτε συμπλήρωμα, και η βιταμίνη D είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών. Είναι ουσιαστική για την ψυχική και σωματική ανάρρωση. Ευτυχώς, χρειάζονται μόνον περίπου 15 λεπτά στον ήλιο, κάνα δύο φορές την εβδομάδα. Αν ακόμα και αυτά είναι πραγματικά αδύνατον για σας, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι καλύτερη επιλογή από τον κίνδυνο της ανεπάρκειας.

Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, σωστά;
Αξίζετε να ζείτε ακριβώς την ζωή που θέλετε. Ακολουθώντας αυτές τις αρχές, κάνετε μια καλή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου