Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΚΑΝΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ



Υπάρχει μια πολύ βοηθητική πνευματική αρχή - ίσως το πιό αποτελεσματικό από όλα τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο επίπονο εγχείρημα της αυτο-βελτίωσης μας:
"Αν δεν μπορείς να το κάνεις για τον εαυτό σου, τότε κάνε το για τους άλλους."
 
Υπάρχει φοβερή δύναμη στον αλτρουϊσμό. Στο σημείο αυτό θυμάμαι ιστορίες από τα δελτία ειδήσεων που μιλάνε για ένα μικρό παιδί που σφηνώθηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο. Η μητέρα του παιδιού, γεμάτη με αδρεναλίνη λόγω του πανικού και της απελπισμένης θέλησης της να σώσει το παιδί της, σηκώνει το αυτοκίνητο από τον προφυλακτήρα, αρπάζει το παιδί από το σημείο που κινδυνεύει, και αφήνει τους δύο τόνους από ατσάλι να πέσουν στο έδαφος.

Στην αναζήτηση για αυτο-βελτίωση, το να σκεφτόμαστε τους άλλους και όχι μόνον τους εαυτούς μας είναι τελικά το μεγαλύτερο προσόν μας. 

Η δημιουργία ενός καλύτερου εαυτού περιλαμβάνει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το κάρμα ώστε σταδιακά να αλλάξουμε την εικόνα του εαυτού. Και η αυτο-αντίληψη μας αρχίζει να αλλάζει αμέσως μετά την πραγματοποίηση της μετάβασης από την γεμάτη άγνοια μαλθακότητα στην ενημερωμένη αυτο-αποκατάσταση. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας σαν κάποιον που προσπαθεί να είναι ένας καλύτερος κάποιος παρά σαν κάποιον εξαρτημένο από το να γίνει περισσότερο κάποιος. Αρχίζουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στους άλλους και στο πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά να τους βλάψουμε.

Εστιάζουμε στην ηθική μας συμπεριφορά και κηρύσσουμε τον πόλεμο στα ψυχικά μας προβλήματα, τους αληθινούς εχθρούς μας που καταστρέφουν την παρούσα ευτυχία μας και φυτεύουν τους σπόρους για έναν δυστυχισμένο "κάποιον εαυτό" στο μέλλον. Τονώνουμε και αναπτύσσουμε τα όπλα της αναγνώρισης, της κατανόησης, της στέρησης της ταυτότητας, και της αποφασιστικότητας στην εσωτερική μάχη μας με τους δαίμονες μας, και δεν αποθαρρυνόμαστε από τα εμπόδια και τις αποτυχίες που αναπόφευκτα θα αποτελούν μέρος από το μονοπάτι μας. Θυμόμαστε το μαντρά μας - έτσι είναι τώρα - και παίζουμε με τα χαρτιά που μας δόθηκαν με σοφία και επιδεξιότητα, θυμούμενοι ότι η αυτο-βελτίωση είναι δυνατή και γνωρίζοντας πως θα συντελεστεί. 

Προσπαθούμε να παίξουμε τα χαρτιά μας έξυπνα, αλλά θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι το διακύβευμα είναι υψηλό. Κάθε στιγμή δημιουργούμε τις αιτίες για το ποιός θα είμαστε στο μέλλον. Γιατί η μελλοντική μας ευτυχία ή το αντίθετο της, εξαρτάται από το τι κάνουμε, λέμε, ή σκεφτόμαστε στο παρόν.

Αλλά εδώ είναι το πραγματικό κώλυμα. Εδώ είναι το πόσο ψηλά είναι πραγματικά το διακύβευμα. Ο κόσμος σας, και όλοι οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν, θα αλλάξει όταν αλλάξετε εσείς.

Άλλαξε τον εαυτό σου,άλλαξε τον κόσμο.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Lama Marut: "Be Nobody".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου