Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣΚανείς μας δεν έχει αντικειμενική άποψη του εξωτερικού μας κόσμου.
Όταν δεν το σκεφτόμαστε, όλοι νοιώθουμε ότι βλέπουμε πράγματα, γεγονότα, και ανθρώπους όπως πραγματικά είναι. Αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση, ένα ακόμα κόλπο του εγωιστικού εγώ. Κανείς δεν έχει άποψη της πραγματικότητας με "Θεϊκό μάτι".

Αν είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι είμαστε ανθρώπινα όντα και όχι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή βιντεοκάμερες. Και σαν ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε σαν τον ιδιωτικό αστυνομικό Πουαρό, ο οποίος συγκεντρώνει "απλά τα γεγονότα, κυρία". Κανένας μας δεν είναι μυημένος σε "απλά τα γεγονότα". Είμαστε μυημένοι μόνον σε αυτό που νομίζουμε ότι είναι τα γεγονότα.
 
Και όπως ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi γράφει, "Το πως αισθανόμαστε για τον εαυτός μας, η χαρά που παίρνουμε από την ζωή, εξαρτάται άμεσα από το πως ο νους φιλτράρει και ερμηνεύει τις καθημερινές εμπειρίες".


Εφόσον κανείς μας δεν έχει αντικειμενική άποψη των πραγμάτων, ο κάθε ένας από εμάς απαραίτητα έχει μόνον υποκειμενική άποψη του εξωτερικού κόσμου.


Καθώς δεν είμαστε μηχανές αλλά ζωντανοί οργανισμοί που ονομάζονται "άνθρωποι", οι αντίστοιχες αντιλήψεις μας για τον κόσμο, τα γεγονότα και τους άλλους ανθρώπους έρχονται από μια υποκειμενική, και όχι αντικειμενική, οπτική γωνία.

Αν το θέσουμε διαφορετικά, όλα τα στοιχεία που λαβαίνουν οι αισθήσεις μας περνάνε μέσα από το υποκειμενικό μας φίλτρο. Δεν βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, γευόμαστε, ή αγγίζουμε τον εξωτερικό κόσμο με έναν ανεπηρέαστο τρόπο. Ερμηνεύουμε αυτό που βιώνουμε με σκοπό να το βιώσουμε.

Και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα πράγματα, τα γεγονότα, και τους ανθρώπους καθορίζεται από την ιστορία μας, από το κάρμα μας.

Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που αποτελούν το υποκειμενικό φίλτρο μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουν όλα τα εξωτερικά στοιχεία ώστε να γίνουν κατανοητά. Η γλώσσα που μιλάμε και οι γλωσσικές κατηγορίες με τις οποίες σκεφτόμαστε, το πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και οι πεποιθήσεις του τόπου και του χρόνου μας - όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος του υποκειμενικού φίλτρου. Επί πλέον υπάρχουν ακόμη περισσότεροι ατομικοί παράγοντες, όπως η προσωπική μας ιστορία, η ιδεολογία ή το σύστημα πεποιθήσεων που τηρούμε, η ψυχοσύνθεση μας, ακόμα και πως αισθανόμαστε την κάθε συγκεκριμένη μέρα, και οι προκαταλήψεις που απορρέουν και διαμορφώνονται από όλες αυτές τις καταστάσεις.

Το "υποκειμενικό φίλτρο" είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμα όνομα για αυτό που ονομάζουμε ο "κάποιος εαυτός". Και έτσι βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως αυτός είναι αλλά όπως είμαστε εμείς.

(Απόσπασμα από το βιβλίου του Lama Marut: "Be Nobody")

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου