Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΜέρος της συναισθηματικής ωριμότητας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι να κατηγορούμε τους άλλους δεν μας βοηθά. Μπορεί μερικές φορές να μας βγάζει από ένα προσωρινό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα, όταν παίζουμε το θύμα και συμπεριφερόμαστε σαν να μην είναι δικό μας λάθος, ποιος πραγματικά επωφελείται;

Σίγουρα όχι εμείς. Πάντα μπορούμε να χειριστούμε μια κατάσταση με τρόπο ώστε να καταστήσουμε κάποιον άλλο υπεύθυνο "Το έκανα μόνο επειδή (βάλτε δικαιολογία / κατηγόρια)". Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι μας έχουμε υπάρξει θύματα κακής μεταχείρισης με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το παρελθόν μας δεν μας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι η νοητική μας ωριμότητα πλησιάζει τελικά την σωματική μας ωριμότητα, όταν αποδεχόμαστε τις συνέπειές για το τι έχουμε κάνει, αντί να ρίχνουμε το φταίξιμο σε κάποιον άλλο.

Μόνον εγώ είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις μου σήμερα. Εκείνοι που έχουν κάνει λάθος ή έχουν κάνει κακό, δεν το έχουν κάνει εξ αιτίας κάποιου άλλου, αλλά εξ αιτίας μου. Προσεύχομαι ότι μπορεί να δεχθώ επίπληξη όπου έχω κάνει λάθος, και να επιδιώξω τη λύση σε αυτό.


(Ένας φίλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου