Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ - ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ


Ο Βουδισμός είναι γνωστός ως παράδοση της εσωτερικής μεταμόρφωσης. Αλλά μεγάλοι βουδιστές όλων των εποχών έχουν επίσης τονίσει ότι η απελευθέρωση μας από τη δυστυχία εξαρτάται από άλλους. Η πρόοδος στην εσωτερική μας ανάπτυξη πηγαίνει χέρι-χέρι και με τη συμπεριφορά μας προς τα έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις έξι τελειότητες που διδάσκονται από τον Βούδα, ασκούμε τις τρείς πρώτες - γενναιοδωρία, ηθική και υπομονή - κυρίως σε σχέση με τους άλλους, και τις τρεις τελευταίες - χαρούμενη επιμονή, συγκέντρωση και σοφία - κυρίως σε σχέση με τον εαυτό μας.
 
Η εξασφάλιση της συνοχής μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής συμπεριφοράς είναι ένα σημαντικό, προκλητικό και συνεχές μέρος του ταξιδιού μας της μεταμόρφωσης. Για να φανεί με ένα ακραίο παράδειγμα, είναι απίθανο ότι ένας κακότροπος, τσιγκούνης, απατεώνας θα χαρεί μια κατάσταση αμέτρητη λάμψης και καλοσύνης όταν κάθεται να διαλογιστεί! Είναι επίσης αλήθεια ότι ένας διαλογιστής εξοικειωμένος με μια τέτοια κατάσταση είναι λιγότερο πιθανό να διακινδυνεύσει να την  σαμποτάρει συμπεριφερόμενος με τρόπο ασυμβίβαστο με αυτό που έχει ανακαλύψει ότι είναι η δική του αληθινή φύση.

Η αποφυγή της βλαβερής συμπεριφοράς είναι ένα μέρος της διασφάλισης της συνοχής. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το να κάνουμε το καλό. Στον Βουδισμό, η αρετή παρουσιάζεται με το να έχουμε μια ενεργητική παρουσία. Είναι ένα μέσο με το οποίο ωθούμε την εσωτερική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της σταδιακής ανάπτυξης της συγκέντρωσης κατά τον διαλογισμού. Αν θέλουμε να βιώσουμε τις πιο βαθιές καταστάσεις ευημερίας εμείς οι ίδιοι, βοηθά πρώτα να δώσουμε ευτυχία στους άλλους.

Ποιους άλλους; Οι Λάμα συχνά τονίζουν τη σημασία του να αρχίσουμε με τους πιο κοντινούς μας. Τα όντα για τους οποίους αισθανόμαστε ήδη κάποια γνήσια αγάπη. Για πολλούς από εμάς, αυτό περιλαμβάνει τα κατοικίδιά μας.

Το γεγονός ότι ένα ον είναι σκύλος, γάτα ή παπαγάλος δεν το κάνει λιγότερο έγκυρο αποδέκτη της αγάπης και της συμπόνιας μας από έναν άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζώα μας μπορεί να είναι περισσότερο από πολύτιμοι σύντροφοι μας - μπορούμε να τους δούμε ως συντρόφους μας στο ταξίδι της μεταμόρφωσης,  επειδή μας προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες σε καθημερινή βάση για να ασκήσουμε τη γενναιοδωρία, την ηθική και την υπομονή.

Είναι χρήσιμο να αναγνωρίζουμε αυτές τις ευκαιρίες για αυτό που είναι. Αντί να ανοίγετε βιαστικά την κονσέρβα της σκυλοτροφής, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε: «. Με αυτήν την πράξη γενναιοδωρίας, εύχομαι να επιτύχω τη φύση του Βούδα, προς όφελος όλων των όντων» Χαϊδεύοντας την κοιλιά της γάτας μας, μπορούμε να σκεφτούμε: «Με αυτήν την πράξη αγάπης , θα ήθελα να επιτύχουν τη φύση του Βούδα, προς όφελος όλων των όντων». Τέτοιες πρακτικές μπορεί να φαίνονται ψεύτικες για αρχή, αλλά χρησιμοποιούν κατάλληλη ψυχολογία: όσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε με αυτό το κίνητρο, τόσο περισσότερο αυτό γίνεται φυσικό και αυθόρμητο μέρος της σκέψης μας, αρχίζοντας να μετατρέπει όλο και περισσότερη από την καθημερινή συμπεριφορά μας σε υπερβατική δράση. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το διαδώσουμε παντού αυτό. Θα πρέπει να στοχεύουμε να είμαστε «μυστικός Βουδιστές" και να εργαζόμαστε για την εσωτερική μας ανάπτυξη συνεχώς ενώ φαινόμαστε να συμμετέχουμε σε συνήθεις δραστηριότητες.

Η Βουδιστική άποψη της αιτιώδους συνάφειας, ή κάρμα, δηλώνει ότι το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο ζώο είναι μέρος της ζωής σας δεν είναι τυχαίο. Αιτίες που δημιουργήθηκαν σε αυτή ή σε προηγούμενη ζωή σας έφεραν και πάλι μαζί. Πόσο υπέροχο είναι ότι, ως άνθρωπος, τώρα έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε το πλάσμα που είναι σήμερα το κατοικίδιό σας - και όχι μόνο με τη φροντίδα των γήινων αναγκών του. Εκθέτοντας το μυαλό του κατοικίδιου σας σε εικόνες των Βούδα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την τακτική άσκηση του διαλογισμού, και με την επανάληψη μάντρα, που συντονίζονται με μια βαθιά και διαχρονική δύναμη, μπορείτε να συμβάλετε στη δημιουργία των αιτιών για πολύ θετικές μελλοντικές επιπτώσεις στη ροή του νου του. Υπάρχουν μια σειρά από περιπτώσεις στο Θιβέτ ζώων που ξαναγεννήθηκαν σαν άνθρωποι και που κατάφεραν μεγάλα επιτεύγματα ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι άκουαν μάντρα να απαγγέλλονται μπροστά τους.

Τα ζώα όχι μόνο μας προσφέρουν μια πληθώρα ευκαιριών για να τροφοδοτήσουμε την εσωτερική μας ανάπτυξη μέσα από τις πρακτικές της γενναιοδωρίας, της ηθικής και της υπομονής. Μπορούμε επίσης να τα βοηθήσουμε. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να είναι οι κοντινοί και ιδιαίτεροι σύντροφοι μας στο πνευματικό μας ταξίδι.




Του David Michie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου