Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑΥΜΑΣΤΗ



Η λέξη «θαύμα» έχει την ικανότητα να κάνει την καρδιά μας να σκιρτήσει.  Σαν άνθρωποι, όλοι ελπίζουμε να έχουμε μια ζωή γεμάτη θαύματα, σωστά; Κοιτάξτε το Χόλλυγουντ: Κινηματογραφικά στούντιο έχουν κάνει περιουσίες πουλώντας μας θαυμαστές ιστορίες τις οποίες παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη με… ίσως όχι πίστη αλλά ελπίδα στα μάτια μας.

Θα παραδεχθώ ότι έχω συχνά προσευχηθεί για θαύματα στη ζωή μου.  Εν τούτοις, καθώς ξεφλούδιζα στρώματα συνηθειών στο πνευματικό μου ταξίδι, άρχισα να αναρωτιέμαι, «Τι είναι το θαύμα;» Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το αληθινό νόημα του θαύματος πριν ευχηθούμε να ζήσουμε ένα.

Χθες βράδυ στον υπόγειο σιδηρόδρομο, αγόρασα ένα επί πλέον σάντουιτς για να το δώσω σε έναν άστεγο άντρα που καθόταν έξω.
«Αυτό είναι ένα θαύμα, κύριε!» είπε, καθώς δέχτηκε το σάντουιτς.
«Γιατί το λες αυτό;» τον ρώτησα.
Σε αυτό το σημείο είχε αρχίσει ήδη να το τρώει.  Με το στόμα γεμάτο με ζεστό ψωμί, είπε, «Έλπιζα ότι θα φάω ένα σάντουιτς σήμερα! Αλλά μετά τις 10μμ, έχασα κάθε ελπίδα».
Ένα απλό σάντουιτς ήταν το θαύμα για τον άνθρωπο αυτό.

Όταν ήμουν στην Ινδία, έδειξα το iPhone μου στην γιαγιά μου.  Η γιαγιά μου δεν πήγε ποτέ σχολείο και έχει ζήσει μια πολύ απλή ζωή.  Όταν της έδειξα πως μπορώ να ξεκλειδώνω το τηλέφωνο με τον δείκτη του χεριού μου, αναφώνησε: «Ουουου! Αυτό είναι θαύμα!»

Και όσο για μένα; Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μου σαν πνευματικός θεραπευτής με τους δασκάλους μου, με θυμάμαι να λέω, «Αυτό είναι ένα θαύμα!» κάθε φορά που έβλεπα κάποιον να θεραπεύεται.

Το συμπέρασμα είναι, αν δούμε κάτι καλό που δεν κατανοούμε, το αποκαλούμε θαύμα.  Αυτό που θεωρείτε ότι είναι ένα θαύμα μπορεί να είναι κάτι τελείως φυσιολογικό για κάποιον άλλον. Από τις στιγμή που το καταλάβετε αυτό, βλέπετε ότι κάθε στιγμή μπορεί να γίνει θαυμαστή.

Το γεγονός ότι κάθεστε εδώ αυτή τη στιγμή, διαβάζοντας την ανάρτηση μου, είναι ένα θαύμα.  Σκεφτείτε ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιον που αγαπάνε.  Αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε εδώ, αναπνέετε και είστε ζωντανοί.  Αυτό δεν είναι ένα θαύμα;
Καθώς έρχεστε περισσότερο σε επαφή με την αγνή σας συνειδητότητα, τα θαύματα γίνονται πιο δύσκολα να τα βρείτε, παρ’ όλα αυτά αδύνατον να τα αγνοήσετε.  Το Θείο μας έχει ευλογήσει με πολλά περισσότερα από αυτά που στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε.

Το μυστικό για να αναγνωρίσουμε τα θαύματα στη ζωή μας περιλαμβάνει να δίνουμε περισσότερη προσοχή.  Όταν επικεντρωνόμαστε στους τρόπους που είμαστε ευλογημένοι, συντονιζόμαστε με το κανάλι των θαυμάτων.  Ξαφνικά, θα δούμε θαύματα παντού.  Όταν κατανοήσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε θαύματα δεν είναι μυστικιστικές στιγμές, αλλά αποτελέσματα μιας κάποιας διαδικασίας, η μαγεία της ζωής γίνεται κάτι το φυσιολογικό.  Τα θαύματα αρχίζουν να φαίνονται περισσότερο πιθανά.

Από την στιγμή που καταλάβουμε, σταματάμε να μας αποσπούν τα «θαύματα» που επιτελούν οι αυτό-αποκαλούμενοι γκουρού.  Αυτές οι ενέργειες μας αποσπούν από το πραγματικό ζήτημα – το έργο να είσαι ένας καλός άνθρωπος. 

Οι άνθρωποι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τον Χριστό όταν περπάτησε πάνω στο νερό, που ξέχασαν όλες τις άλλες, λιγότερο φανερές επιδείξεις γιατρειάς και συγχώρεσης.  Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ινδοί μιλούν για τις θαυμαστές δυνάμεις του Κρίσνα αντί να προσπαθούν να του μοιάσουν στα έργα αγάπης και καλοσύνης. 

Θα έπρεπε να θεωρούμε είτε τα πάντα ή τίποτα ως θαύματα. Τότε θα μπορούμε να αγνοήσουμε τους μαγικούς πειρασμούς και να επικεντρωθούμε στο πραγματικό έργο της αυτό-πραγμάτωσης. 

Στο κάτω-κάτω μια πράξη σου καλοσύνης, η μεγάλη σου εφεύρεση, ή η πράξη σου συγχώρεσης, μπορεί να είναι το «θαύμα» που κάποιος άλλος χρειάζεται.


Του Chandresh Bhardwaj
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου