Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ


Tις τελευταίες δεκαετίες, ένας ενδιαφέρων αριθμός ψυχολόγων έχει στρέψει την προσοχή του από αυτό που είναι λάθος σε εμάς, σε αυτό που είναι σωστό.  Αντί να επικεντρώνεται στην θεραπεία, αυτός ο νέος κλάδος της «Θετικής Ψυχολογίας» επικεντρώνεται στα συμπτώματα της ψυχολογικής υγείας και πώς να τα δυναμώσουμε.

Πρωτοπόρος στον κλάδο αυτόν είναι ο Martin Seligman. Ο συναρπαστικός αυτός νέος τομέας της ψυχολογίας έχει ερευνήσει τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ψυχική υγεία και ευεξία: γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο σαν «ευτυχία». Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από μας έχουμε αναγνωρίσει ότι η ευτυχία στην πραγματικότητα δεν προκαλείται από τους εξωτερικούς παράγοντες που πολλοί πίστευαν, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ο ψυχολόγος Oliver James το 2001 έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο με τον τίτλο «Affluenza» (= Αφθονία). Ο James αναφέρεται σε μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει μια σχέση καμπύλης καμπάνας μεταξύ του εισοδήματος και της ευτυχίας. Αν κερδίζετε γύρω στις 50.000 Λίρες Αγγλίας ετησίως (περίπου 75.000 Ευρώ), το να κερδίζετε περισσότερα χρήματα μπορεί να συνδέεται με περισσότερα συναισθήματα ευημερίας και θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά.  Μετά την κορύφωση της καμπύλης, όμως, οι ψυχολόγοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στον πλούτο και την ευτυχία κατεβαίνει.  Με άλλα λόγια: όσο περισσότερα κερδίζετε πάνω από 75.000 Ευρώ τόσο πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχείς είναι πιθανόν να αισθάνεστε.

Το ίδιο είδος έρευνας έχει γίνει με πολλά από τα άλλα σημεία αναφοράς της επιτυχίας.  Για παράδειγμα, διασημότητες όπως ο Ράσελ Μπράντ, ο Σον Πέν και πολλοί άλλοι, έχουν μιλήσει σχετικά με το πώς η διασημότητα τους δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, και συχνά οδηγεί και χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας.  Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για την πολιτική εξουσία, την σεξουαλικότητα, και πολλά άλλα τέτοια εξωτερικά σημεία αναφοράς.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί στην ευτυχία, αν δεν είναι το χρήμα, η φήμη, η δύναμη, ή η ταυτότητα του sex symbol; Ερευνητές όπως ο Seligman έχουν διατυπώσει αυτήν την ερώτηση επίμονα και επί μακράν.  Έχουν καταλήξει σε αξιόπιστες μεθόδους, οι οποίες κατά κύριο λόγο βασίζονται σε υποκειμενικές αναφορές, για να αυξήσει κάποιος το επίπεδο της ευτυχίας του.  Παρακάτω βλέπετε ένα πραγματικά καλό παράδειγμα, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο 17 ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων.  Ονομάζεται «3 Καλά Πράγματα».

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε δύο μέρη και παίρνει μόνον λίγα λεπτά την ημέρα.

Βήμα 1: Κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση:
              «Τι είναι ένα καλό πράγμα που μου συνέβη σήμερα;»

Βήμα 2: Κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση:
             «Γιατί συνέβη αυτό;»

Επαναλάβετε αυτά τα δύο βήματα 3 φορές την ημέρα.

Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της πρακτικής είναι η ερώτηση, «Γιατί συνέβη αυτό;» Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει διεξαχθεί πάνω σε αυτήν την απλή πρακτική.  Αποδεικνύει ότι όλα σχεδόν τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν μπορούν να αποδοθούν στις δικές σας ικανότητες, χαρίσματα και χαρακτηριστικά.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της επαφής με έναν φίλο, σαν κάτι καλό που θα μπορούσε να σας συμβεί σήμερα.  Γιατί θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι είχατε ανάγκη να έρθετε σε επαφή με κάποιον και να είστε ευάλωτοι.  Ίσως επειδή έχετε την ικανότητα να ελκύετε ανθρώπους που νοιάζονται για σας.

Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική χρήση της πρακτικής αυτής σας βοηθά να δείτε ότι δημιουργείτε συστηματικά ωραίες στιγμές για τον εαυτό σας, μέσω της έκφρασης των καλύτερων χαρακτηριστικών σας. Η εφαρμογή της πρακτικής αυτής 3 φορές την ημέρα ανεβάζει το επίπεδο της ευτυχίας (μετρώντας με υποκειμενικές αναφορές) κατά 25% την εβδομάδα.  Συγκρίνοντας με άλλα σημεία αναφοράς, είναι περισσότερο αποτελεσματική από τον διπλασιασμό του εισοδήματος σας, την αρχή μιας νέας σχέσης, ή να πάτε διακοπές.


Θεωρώ ότι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει σχετικά με την μελέτη της θετικής ψυχολογίας είναι ο Δρ Jonathan Robinson. Στο παρελθόν υπήρξε ο νεότερος κλινικός ψυχολόγος πιστοποιημένος από την πολιτεία της Καλιφόρνια.  Έκανε πολλές έρευνες πάνω στο MDMA (το ναρκωτικό που σήμερα είναι γνωστό ως “ecstasy”) στην δεκαετία του 1980 πριν αυτό κατηγοριοποιηθεί ως ναρκωτικό κλάσσης 1 από τον FDA. Ένα από τα πράγματα για τα οποία αγαπώ περισσότερο τον Jonathan Robinson είναι ότι είναι ένας από τους όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσφέρουν τα δώρα τους ευρέως στο ίντερνετ χωρίς χρηματική αμοιβή.


Του Arjuna Ardagh


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου