Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ - John Wheeler


Έχει υπάρξει μια στροφή στην άποψη που αφορά τον ρόλο μας ως παρατηρητές. Ο John Wheeler, φυσικός στο πανεπιστήμιου του Princeton και συνάδελφος του Αϊνστάϊν, δίνει μια ριζικά διαφορετική άποψη του ρόλου μας στην δημιουργία. "Παλιά είχαμε αυτήν την ιδέα, ότι υπήρχε ένα σύμπαν εκεί έξω, και εδώ ένας άνθρωπος, ένας παρατηρητής, προστατευμένος από τον σύμπαν από ένα γυάλινο τοίχο 10 εκατοστών. Τώρα μαθαίνουμε από τον κβαντικό κόσμο ότι ακόμα και για να παρατηρήσουμε ένα τόσο μικρό αντικείμενο όπως ένα ηλεκτρόνιο, θα πρέπει να σπάσουμε αυτό το γυάλινο τοίχο! Θα πρέπει να το φτάσουμε. Ως εκ τούτου η ξεπερασμένη λέξη "παρατηρητής" πρέπει απλά να σβηστεί από τα βιβλία, και στη θέση της πρέπει να βάλουμε την καινούρια λέξη 'συμμετέχων' ".

Ο Wheeler δηλώνει ότι είναι αδύνατον να παρακολουθούμε απλά το σύμπαν να συμβαίνει γύρω μας. Η ίδια η πράξη της παρατήρησης είναι μια πράξη δημιουργίας και η συνειδητότητα είναι αυτή που δημιουργεί.
Το θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι συμμετέχουμε στην δημιουργία αντία απλά ότι είμαστε περαστικοί από το σύμπαν κατά την σύντομη διάρκεια μιας ζωής απαιτεί μία νέα αντίληψη του τι είναι ο κόσμος και πώς αυτός λειτουργεί.

Απόσπασμα από την 16 Συνάντηση του Α κύκλου των ΔΩΡΕΑΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ διαδικτυακών σεμιναρίων, με τίτλο "Νέα Κοσμοθεωρία και Κβαντική Πραγματικότητα".

Μπορείτε να βρείτε την συνάντηση αυτή εδώ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου