Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ BERNIE


Όταν τα παιδιά σας μεγαλώνουν με ζώα και διδάσκονται να είναι υπεύθυνα για την φροντίδα τους, βοηθάτε τα παιδιά σας να γίνουν άνθρωποι με ευγένεια και ενδιαφέρον για τους άλλους.  Ο γιός μας ο Stephen πρόσφατα μου έγραψε σχετικά με μια συνάντηση του με ένα ζώο που χρειάζονταν βοήθεια.

Γειά σου Μπαμπά,

Είμαι στην Βιρτζίνια για δύο εβδομάδες.  Χτες πήγα για μια βόλτα κοντά στο δάσος και βρήκα ένα μωρό χελωνάκι του νερού,  να είναι τελείως στεγνό και να βρίσκεται στην μέση του δρόμου. Τον μάζεψα και πέρασα μισή ώρα ψάχνοντας για καμιά λιμνούλα να τον ρίξω μέσα. Δεν έχω ιδέα πώς έφτασε στην μέση της λεωφόρου κατ’ αρχήν. Φαίνεται ότι χάθηκε και δεν ήθελε να ζητήσει πληροφορίες (έτσι ξέρω ότι πρόκειται για αρσενική χελώνα).

Ο Stephen πήγε στη νομική σχολή και έγινε πράκτορας στο FBI. Ξαφνιάστηκα πραγματικά στην τελετή έναρξης, όταν έμαθα ότι το έργο των πρακτόρων επιβάλλει όχι μόνον να φέρουν όπλο, αλλά να είναι επίσης προετοιμασμένοι να το χρησιμοποιήσουν.  Έτσι, όταν διάβασα το e-mail του σκέφτηκα, «Εδώ είναι ένας τύπος με ένα όπλο που βγαίνει από τον δρόμο του και ξοδεύει μισή ώρα μόνο και μόνο για να βοηθήσει μια χελώνα».  Και ήμουν τόσο υπερήφανος γι’ αυτόν!!! Άσχετα με το τι μπορεί να του συμβεί σε ώρα υπηρεσίας, έχει εμποτιστεί με την ιδέα ότι είμαστε εδώ για να σώζουμε ζωές, και την κουβαλάει μαζί του όπου και αν πηγαίνει.  Επίσης, βλέπει την αστεία πλευρά των πραγμάτων.  Το γέλιο είναι σπουδαίο γιατρικό όταν είμαστε άρρωστοι, και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε περιόδους στρες.

Τα ζώα συχνά μας εμπνέουν να δημιουργούμε.  Όταν γράφω ποιήματα, αυτό με βοηθάει να καταλαβαίνω το νόημα του κόσμου ή να γελάω με την καρδιά μου με τον εαυτό μου, κυρίως όταν αυτό περιλαμβάνει τα ζώα, όπως στο παρακάτω ποίημα.    

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ

Πρέπει να σηκωθώ από το κρεβάτι                                                                    Και μετά θα γράψω το βιβλίο μου                                                                     Και μετά θα φωτίσω τον κόσμο                                                                           Και μετά σηκώνομαι                                                                                         Και μετά ξεσκεπάζω το κλουβί του κουνελιού                                                      Και μετά ανοίγω το κλουβί                                                                                    Και μετά της χαϊδεύω την ράχη                                                                          Και μετά την ταϊζω                                                                                            Και μετά καθαρίζω το κλουβί                                                                             Και μετά καθαρίζω την λιμνούλα των ψαριών                                                        Και μετά καθαρίζω το χώμα των γατιών                                                               Και μετά αφήνω τις γάτες να βγουν έξω                                                              Και μετά γεμίζω τις ταϊστρες των πουλιών                                                                 Και μετά βγάζω τον σκύλο μας βόλτα                                                                 Και μετά τρέχω μέχρι το σπίτι του Jeff                                                                  Και μετά χαϊδεύω την μοναχική γάτα του                                                           Και μετά χρησιμοποιώ τα όργανα της γυμναστικής του                                            Και μετά ταϊζω τους σκύλους του                                                                         Και μετά ρίχνω μια ματιά στις κότες                                                                  Και μετά ταϊζω τις πάπιες του                                                                            Και μετά γυρίζω σπίτι                                                                                       Και μετά τρώω πρωινό με την γυναίκα μου και τα ζώα                                           Και μετά αποφασίζω τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μου                      
Και να γράψω το βιβλίο αύριο                 



(Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernie S. Siegel, “Love, Animals & Miracles: Inspiring True Stories Celebrating the Healing Bond”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου