Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ: ΕΞΗΡΤΗΜΕΝΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

     Ένα από τα πράγματα που εκπλήσσουν σε ένα γεγονός κβαντικής κατάρρευσης είναι ότι όταν κοιτάζετε, όχι μόνο εμφανίζεται ένα αντικείμενο στη συνειδητότητα, αλλά εμφανίζεται επίσης κι ένα υποκείμενο που κοιτάζει το αντικείμενο. Η κβαντική κατάρρευση παράγει την επίγνωση ενός διαχωρισμού υποκειμένου-αντικειμένου - την εμπειρία ενός ατόμου που κοιτάζει ένα αντικείμενο. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό με την εξέταση του ρόλου του εγκεφάλου όταν κάνουμε μια συνειδητή παρατήρηση. Κανένας πειραματιστής, κανένας ανθρώπινος παρατηρητής, δεν έχει κάνει ποτέ μια κβαντική μέτρηση, μια κβαντική κατάρρευση, χωρίς έναν εγκέφαλο! Σύμφωνα με τους κβαντικούς κανόνες, πριν από τη μέτρηση, πριν από την κατάρρευση, όχι μόνο το αντικείμενο/το ερέθισμα, αλλά και ο ίδιος ο εγκέφαλος του παρατηρητή, ο εγκέφαλος που προσλαμβάνει το ερέθισμα, πρέπει να αντιπροσωπεύεται από ένα κύμα πιθανοτήτων. Υπάρχει κυκλικότητα εδώ: Χωρίς τον εγκέφαλο, δεν υπάρχει κατάρρευση ούτε και επίγνωση, δεν υπάρχει υποκείμενο ούτε και παράγοντας που προκαλεί την προς τα κάτω αιτιώδη συνάφεια. Αλλά χωρίς κατάρρευση, δεν υπάρχει ενεργοποιημένος εγκέφαλος. Η επίλυση της κυκλικότητας  είναι η εξηρτημένη συνύπαρξη.
      
     Στο γεγονός της κβαντικής μέτρησης, το υποκείμενο που προκαλεί την κατάρρευση και τα αντικείμενα που καταρρέουν, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, προκύπτουν ταυτόχρονα, αλληλοεξαρτώμενα. Το υποκείμενο που έχει την εμπειρία και τα  αντικείμενα της εμπειρίας συν-δημιουργούν το ένα το άλλο. Το υποκείμενο βλέπει το αντικείμενο ως ξεχωριστό από αυτό - αυτό ονομάζεται αυτό-αναφορά. Αλλά αυτό είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Η αλήθεια είναι ότι η συνειδητότητα ​​δημιουργεί και τα δύο, το αντικείμενο και το αντικείμενο. Τόσο ο εγκέφαλος όσο και το αντικείμενο καταρρέουν στο ίδιο γεγονός, αλλά ποτέ δεν βιώνουμε τον εγκέφαλο ως αντικείμενο. Αντ' αυτού, η συνειδητότητα ​​ταυτίζεται με τον εγκέφαλο που στη συνέχεια βιώνεται ως το υποκείμενο της εμπειρίας.      
      
Η δυναμική της εξαρτώμενης σύζευξης μπορεί να γίνει κατανοητή χρησιμοποιώντας την ιδέα της κβαντικής εμπλοκής/κβαντικής σύζευξης. Η οποία πρόκειται για εμπλεκόμενη ιεραρχία. Ξέρετε την απλή ιεραρχία, όταν ένα επίπεδο ιεραρχίας ελέγχει αιτιατά το άλλο/τα άλλα, αλλά όχι το αντίστροφο. Για να καταλάβετε την εμπλεκόμενη ιεραρχία, εξετάστε το παράδοξο του ψεύτη: Εγώ είμαι ψεύτης. Πρόκειται για μια εμπλεκόμενη ιεραρχία, επειδή το κατηγορούμενο χαρακτηρίζει το υποκείμενο, αλλά το υποκείμενο επίσης χαρακτηρίζει το κατηγορούμενο. Εάν είμαι ψεύτης, λέω την αλήθεια, τότε λέω ψέματα και ούτω καθεξής, στο άπειρο. Η εμπλοκή μπορεί να γίνει ορατή (καθώς και να επιλυθεί) μόνο «βγαίνοντας από το σύστημα». Δεν μπορούμε να την δούμε αν ταυτιζόμαστε με το σύστημα. Αντ' αυτού, μένουμε κολλημένοι και θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε χώρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Απόσπασμα από την 9η συνάντηση του Α κύκλου των ΔΩΡΕΑΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ διαδικτυακών σεμιναρίων με τίτλο «Νέα Κοσμοθεωρία και Κβαντική Πραγματικότητα».
Μπορείτε να βρείτε την συνάντηση μας εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου