Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

H ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Η φιλοσοφία του μοντερνισμού που διακήρυξε ο Καρτέσιος καθόρισε τον σύγχρονο άνθρωπο: το προνόμιο του να είσαι άνθρωπος είναι να προβλέπεις και να ελέγχεις τη φύση με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.       

Η Νευτώνεια επιστήμη μας έχει δώσει κάποιες ισχυρές προκαταλήψεις - την αντικειμενικότητα, τον υλιστικό μονισμό και τον αναγωγισμό, τον ντετερμινισμό, τη συνέχεια, την τοπικότητα και τον επιφαινομελινισμό - που είναι κατάλληλα όταν ερευνούμε τον εξωτερικό κόσμο. Το σύνολο αυτών των έξι μεταφυσικών αρχών ορίζεται με διάφορα ονόματα: υλικός ρεαλισμός, φυσικός ρεαλισμός, επιστημονικός ρεαλισμός.      

Αν ο υλικός ρεαλισμός δεν αποτελεί παρκή φιλοσοφία για τη φυσική, ποια φιλοσοφία μπορεί να ασχοληθεί με όλο το παράξενο της κβαντικής συμπεριφοράς; Η φιλοσοφία του μονιστικού ιδεαλισμού, που αποτέλεσε τη βάση όλων των θρησκειών παγκοσμίως, λέει ο κβαντικός φυσικός Amit Goswami.      

Παραδοσιακά, μόνο οι θρησκείες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν δώσει αξία στην ανθρώπινη ζωή πέρα ​​από την σωματική επιβίωση - αξία μέσω της αγάπης μας για την αισθητική. Την δημιουργικότητα μας, στην τέχνη, τη μουσική και τη σκέψη. Και τη πνευματικότητα μας με τη διαίσθηση της ενότητας. Οι επιστήμες, κλειδωμένες στην κλασσική φυσική και τις φιλοσοφικές αποσκευές της του υλιστικού ρεαλισμού, ήταν σκεπτικιστές. Τώρα η νέα φυσική φωνάζει για μια νέα, απελευθερωτική φιλοσοφία - μία που ταιριάζει στο σημερινό επίπεδο της γνώσης μας. Εάν ο μονιστικός ιδεαλισμός πληροί την ανάγκη, για πρώτη φορά μετά τον Καρτέσιο, η επιστήμη, οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι θρησκείες μπορούν να περπατήσουν χέρι-χέρι στην αναζήτηση ολόκληρης της ανθρώπινης αλήθειας.      

Ο Δρ Amit Goswami προτείνει ότι ο μονιστικός ιδεαλισμός - που είναι η αντίθεση του υλικού ρεαλισμού - είναι η φιλοσοφία που πρέπει να αγκαλιάσουμε. Σε αυτή τη φιλοσοφία, η συνειδητότητα, όχι η ύλη, είναι θεμελιώδης. Τόσο ο κόσμος της ύλης όσο και ο κόσμος των ψυχικών φαινομένων, όπως η σκέψη, καθορίζονται από τη συνειδητότητα. Εκτός από τις υλικές και τις νοητικές σφαίρες (που μαζί σχηματίζουν την υλική πραγματικότητα ή τον κόσμο της εκδήλωσης), ο ιδεαλισμός ορίζει μια υπερβατική αρχετυπική σφαίρα ιδεών ως την πηγή των υλικών και νοητικών φαινομένων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο μονιστικός ιδεαλισμός είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά του, μια  φιλοσοφία που ενώνει. Οποιεσδήποτε υποδιαιρέσεις, όπως η υλική και η υπερβατική, βρίσκονται μέσα στη συνειδητότητα. Έτσι η συνειδητότητα ​​είναι η μόνη απόλυτη πραγματικότητα.

(Απόσπασμα από την 11η συνάντηση του σεμιναρίου μας «Νέα Κοσμοθεωρία και Κβαντική Πραγματικότητα».)
Μπορείτε να βρείτε την συνάντηση αυτή στον σύνδεσμο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου