Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΥΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ

Eυτυχισμένος ο Νέος Χρόνος! Δεν είναι απίστευτο αν σκεφτείτε ότι εσείς και εγώ ανήκουμε στο κορυφαίο 0.0000001% του παγκόσμιου πληθυσμού;

Πώς μπορώ να κάνω μια τέτοια εξαιρετική δήλωση;

Ο πληθυσμός στον οποίο αναφέρομαι είναι αυτός όλων των αισθανόμενων όντων - όχι μόνο των ανθρώπων. Το να γεννηθείς ένας από τους επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε έναν πλανήτη με αμέτρητα δισεκατομμύρια άλλες μορφές ζωής, με πολύ λιγότερη ικανότητα για προσωπική ανάπτυξη ή ευτυχία, είναι εξαιρετικό.

Ανάμεσα στο μικρό ποσοστό των ανθρώπων, αν διαβάζετε αυτό στον υπολογιστή σας, είστε ανάμεσα στους τέσσερις στους 100 ανθρώπους. Μπορείτε ουσιαστικά να νομίζετε ότι είστε αρκετά κανονικοί, αλλά έχοντας μια ευρύτερη εικόνα του παγκόσμιου πληθυσμού, είστε πιθανώς ανάμεσα στο πιο εύπορο κομμάτι του μόλις 5%.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Τι γίνεται με την εκπαίδευσή σας, επίσημη ή ανεπίσημη; Το
IQ και η συναισθηματική σας νοημοσύνη (EQ) - τη δυνατότητα καθυστέρησης της ικανοποίησης; Την ικανότητά σας να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις σοφές παραδόσεις οι οποίες, μέχρι και πριν από 10 χρόνια, δεν ήταν διαθέσιμες χωρίς την πιο επίπονη προσπάθεια;

Το πιο σημαντικό, το γεγονός ότι έχετε ενδιαφέρον για την κατανόηση της φύσης της συνειδητότητας και τη βελτιστοποίησή της, σας μεταφέρει σε ένα εξαιρετικά μικρό κλάσμα ενός κλάσματος του 1%. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει αυτό το σημείο, ο Βούδας κάποτε χρησιμοποίησε την αναλογία μιας τυφλής, ανάπηρης χελώνας που ανεβαίνει στην επιφάνεια του ωκεανού κάθε εκατό χρόνια και απλά τυχαίνει να περάσει το κεφάλι της μέσα από έναν ξύλινο ζυγό που επιπλέει.

Αυτός είναι εσείς. Κι εγώ.
Τι μπορούμε να καταλάβουμε από την ανάλυση αυτή στην αρχή του νέου χρόνου; Αφθονία. Αλλά μια προφανής συνέπεια είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη πολύτιμη ζωή. Είμαστε μεταξύ πολύ, πολύ σπάνιων, προνομιούχων λίγων. Αυτή η ευκαιρία είναι φευγαλέα και μπορεί να χαθεί πριν φανταστούμε. Πώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους;

Επιτρέψτε μου να προσφέρω τον ακόλουθο διαλογισμό για το νέο έτος:

Καθίστε σε στάση διαλογισμού και ηρεμήστε το μυαλό με διαλογισμό αναπνοής για λίγα λεπτά.
Έχοντας ηρεμήσει το μυαλό σε κάποιο βαθμό, ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό: «Ποιος είναι ο υψηλότερος σκοπός μου σε αυτή τη ζωή;»
Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο μυαλό σας. Εάν αποσπαστεί η προσοχή σας, επαναφέρετε την στην ερώτηση.
Μετά από πέντε ή 10 λεπτά, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποιους πόρους χρειάζομαι από τον έξω κόσμο για να το κάνω αυτό να συμβεί;» Οραματιστείτε ότι εισπνέετε τους πόρους αυτούς και ορίστε ως πρόθεση σας να έχετε πρόσβαση σε αυτούς.
Μετά από πέντε ή 10 λεπτά, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποιους πόρους χρειάζομαι από τον εαυτό μου για να το κάνω αυτό να συμβεί;» Οραματιστείτε ότι εισπνέετε τους πόρους αυτούς και προτίθεστε να έχετε πρόσβαση σε αυτούς.

Μετά από πέντε ή 10 λεπτά τελειώστε το διαλογισμό σας σκεπτόμενοι:
Είθε να επιτύχω το υψηλότερο σκοπό μου
Γρήγορα, εύκολα και ολοκληρωτικά,
Όχι μόνο για τον εαυτό μου,
Αλλά για χάρη όλων των ζωντανών όντων χωρίς εξαίρεση.
Είθε όλα τα όντα να έχουν την ευτυχία και τις αληθινές αιτίες της ευτυχίας,
Είθε όλα τα όντα να είναι απαλλαγμένα από τα βάσανα και τις αληθινές αιτίες του πόνου,
Είθε όλα τα όντα να απολαμβάνουν λαμπερή καλή υγεία και αφθονία, και 
Είθε όλα τα όντα να βρουν τον υψηλότερο σκοπό τους και να είναι έμπνευση για τους άλλους.

Του David Michie

1 σχόλιο: