Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ACHUAR ΚΑΙ ΔΥΣΗ



Οι Achuar είναι μια φυλή ιθαγενών στα δάση του Αμαζονίου. Πρόκειται για έναν αρχαίο πολιτισμό που ζει ακόμα σε αρμονία με την γη των προγόνων, σε μια έκταση σχεδόν 2 εκατομμυρίων εκταρίων στα τροπικά δάση του Εκουαδόρ και του Περού.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι ηλικιωμένοι και οι σαμάνοι Achuar άρχισαν να βλέπουν όνειρα και οράματα σχετικά με μια σοβαρή απειλή που πλησίαζε τον λαό τους. Οι Achuar σύντομα αντιλήφθηκαν τι αφορούσε αυτή η απειλή. Άρχισαν να βλέπουν τι συνέπειες η επαφή με τον έξω κόσμο και την δίψα του για το πετρέλαιο είχε στην γή και τον πολιτισμό των ιθαγενών γειτόνων τους.
Δημιουργήθηκε μια συνεργασία μεταξύ των Achuar και μιας ομάδας από χώρες του Δυτικού κόσμου. Οι Δυτικοί εργάστηκαν στον Αμαζόνιο στο πλευρό των Achuar. Αλλά αυτό ήταν μόνον η μισή μάχη. Οι Achuar τους είπαν ότι αν ήθελαν πραγματικά να προστατεύσουν την γη τους με τον σωστό τρόπο, θα έπρεπε να εργαστούν στον δικό τους κόσμο. Και όπως το έθεσαν, είναι απαραίτητο να αλλάξουν το όνειρο της Δύσης. Το όνειρο του μοντέρνου κόσμου. Ένα όνειρο που βασίζεται στην κατανάλωση και στην απόκτηση υλικών αγαθών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες στον φυσικό κόσμο ή το ίδιο μας το μέλλον.
Η αλλαγή του ονείρου το Δυτικού κόσμου είναι σίγουρα ένας δύσκολος, και κάποιος θα μπορούσε να πει αδύνατος στόχος. Οι άνθρωποι της Δύσης ζούμε σε ένα είδος ύπνωσης. Ζούμε σε ένα όνειρο που απειλεί να καταστρέψει όχι μόνον τα δάση του Αμαζονίου και τον τρόπο ζωής των ιθαγενών πολιτισμών, αλλά και την βιωσιμότητα ολόκληρου του πλανήτη. Η κοινωνία μας βαδίζει σε ένα εντελώς μη βιώσιμο μονοπάτι και ειδικοί σε όλο τον κόσμο λένε ότι έχουμε περιορισμένο χρόνο τα αντιστρέψουμε τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου