Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΟ ΣΩΜΑ

Αν φύγουμε από το νου και πάμε στο σώμα, βλέπουμε παρόμοιες δυνατότητες. Η ενσωματωμένη εμπειρία είναι ένα πολύ περίπλοκο φαινόμενο, αλλά μπορούμε να την χωρίσουμε σε δύο βασικά συστατικά: την σωματικού τύπου σωματική αίσθηση και την συναισθηματικού τύπου σωματική αίσθηση.

     Η σωματικού τύπου σωματική αίσθηση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξήγηση. Ένας πόνος στο γόνατό σας, η αίσθηση των μυών σας ενώ λειτουργούν, η αίσθηση του κρυολογήματος και ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής σας είναι όλα σωματικού τύπου σωματικές αισθήσεις.

     Η έννοια της συναισθηματικού τύπου σωματικής αίσθησης είναι, καταρχάς, μια ασυνήθιστη ιδέα για μερικούς ανθρώπους. Ως πολιτισμός, δεν μιλάμε συχνά για τα συναισθήματα ως κάτι που συμβαίνει στο σώμα. Τείνουμε να τα θεωρούμε ως νοητικά, γνωστικά γεγονότα. Ωστόσο, εάν έχουμε ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσουμε με τις σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με αυτό. Οι σωματικές αυτές αισθήσεις είναι ο πρωτόγονος «χυμός» του συναισθήματος.

     Αυτές είναι λοιπόν οι δύο βασικές ποιοτικές κατηγορίες των σωματικών αισθήσεων: η σωματική και η συναισθηματική. Αυτά τα δύο μεγάλα συστατικά της σωματικής αίσθησης μπορούν να χωριστούν ακόμα περισσότερο σε υπο-διαστάσεις.

     Και για τις σωματικού τύπου σωματικές αισθήσεις και για τις συναισθηματικού τύπου σωματικές αισθήσεις, μπορούμε να διακρίνουμε υπο-ιδιότητες του συναισθήματος: το καυτό έχει διαφορετική αίσθηση από το κρύο, η πίεση έχει διαφορετική αίσθηση από την φαγούρα, η αμηχανία έχει διαφορετική αίσθηση από τον θυμό, ο θυμός έχει διαφορετική αίσθηση από τον φόβο, ο φόβος έχει διαφορετική αίσθηση από τη θλίψη, η θλίψη έχει διαφορετική αίσθηση από το κάψιμο, το κάψιμο έχει διαφορετική αίσθηση από το κόψιμο και όλα έχουν διαφορετική αίσθηση από το άγγιγμα των ρούχων σας, ή την αίσθηση του αίματος που κυκλοφορεί, ή την αίσθηση της αναπνευστικής διαδικασίας, ή την κούραση, ή του να είσαι πολύ άγρυπνος και ενεργητικός. Η κούραση έχει μια ποιότητα σωματικής αίσθησης που σχετίζεται με αυτήν, όπως και η υπνηλία, η πλήξη και η ανυπομονησία. Η αμφιβολία, η αναποφασιστικότητα και η σύγχυση είναι πράγματα που συμβαίνουν στο νου, αλλά συχνά έχουν επίσης συναφείς σωματικές αισθήσεις.

     Υπάρχουν πολλές γεύσεις ή ιδιότητες της σωματικής αίσθησης. Ωστόσο, αυτές οι γεύσεις δεν είναι απεριόριστες. Θα έλεγα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν περισσότερες από κάνα-δυό δωδεκάδες πραγματικά ξεχωριστές. Αν περιορίσουμε το ενδιαφέρον μας μόνον στις συναισθηματικού τύπου σωματικές αισθήσεις, οι πιο κοινές γεύσεις είναι ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, η αμηχανία, η ανυπομονησία, η αηδία, το ενδιαφέρον, η χαρά, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, το χιούμορ και το χαμόγελο.

     Εάν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, θα πρέπει να μάθετε πώς να έχετε μια πλήρη εμπειρία για κάθε βασικό τύπο σωματικής αίσθησης. Στο πνευματικό μονοπάτι, πρέπει να μάθουμε πώς να έχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία του θυμού, έτσι ώστε ο θυμός να μην προκαλεί ταλαιπωρία που στη συνέχεια στρεβλώνει τη συμπεριφορά μας. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να μάθουμε πώς να έχουμε μια πλήρη εμπειρία του φόβου, της θλίψης και ούτω καθεξής. Πρέπει ακόμη να μάθουμε να έχουμε μια πλήρη εμπειρία του σωματικού πόνου, καθώς και άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων στο σώμα, όπως της κόπωσης και της ναυτίας. Όταν λέω, «Έχετε μια πλήρη εμπειρία του x», είναι απλώς ένας γρήγορος τρόπος να πω, «Ζήστε την χ εμπειρία με τόσο μεγάλη συγκέντρωση, σαφήνεια και ισορροπία που δεν υπάρχει χρόνος να στερεοποιήσετε το x - ή τον εαυτό σας - σε ένα πράγμα. Εσείς και το χ γίνεστε μια ολοκληρωμένη ροή ενέργειας και ευρυχωρίας.

     Μαθαίνοντας πώς να έχουμε μια πλήρη εμπειρία δυσφορίας μας ελευθερώνει. Μαθαίνοντας πώς να έχουμε μια πλήρη εμπειρία απόλαυσης μας ικανοποιεί βαθιά.

 

Απόσπασμα από την 7η συνάντηση του Γ κύκλου των ΔΩΡΕΑΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ διαδικτυακών σεμιναρίων με τίτλο «Η Επιστήμη της Προσωπικής Μεταμόρφωσης».

Μπορείτε να βρείτε την συνάντηση μας εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου