Πρόγραμμα «Πέρα Από την Ψευδαίσθηση»
«ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΦΑΓΗΤΟ»
Ανακαλύψτε Ξανά Μια Υγιή και Χαρούμενη Σχέση με το Φαγητό
Το Πρόγραμμα
Πουθενά τα στοιχεία της ανθρώπινης κατάστασης που ονομάζουμε ασυνειδησία, εξάρτηση, και παραίσθηση δεν εκδηλώνονται πιο οδυνηρά και τραγικά στις μέρες μας, όσο στις εκτεταμένες δυσλειτουργίες και διαταραχές στις σχέσεις μας με την τροφή και το φαγητό. Αυτές οι παθολογίες της ανισορροπίας οφείλονται σε πολλούς πολύπλοκους παράγοντες στην ίδια την κοινωνία.
Η τέχνη της συνειδητής προσοχής μπορεί να μεταμορφώσει τους αγώνες μας με την τροφή - και να ανανεώσει την αίσθηση της ευχαρίστησης, της εκτίμησης, και της ικανοποίησης μας με το φαγητό. Με βάση πρόσφατες έρευνες και την ενσωμάτωση των εμπειριών μου ως life coach και προσωπικής συμβούλου, αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο / εργαστήριο είναι μια θαυμάσια και ξεκάθαρη παρουσίαση του τι είναι η συνειδητή προσοχή και πώς μπορεί να βοηθήσει σε θέματα διατροφής.
Το συνειδητό φαγητό είναι μια προσέγγιση που αφορά το να έχει κάποιος την πλήρη προσοχή του στραμμένη στη διαδικασία του φαγητού - σε όλες τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τις σκέψεις, και τα συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Είτε είστε υπέρβαρος/η, πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή, ή θέλετε απλά να πάρετε περισσότερα από τη ζωή, αυτό το πρόγραμμα προσφέρει ένα απλό εργαλείο που μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά.
Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα μάθετε πώς να:
• Συντονίζεστε με τη σοφία του σώματός σας για το τι, πότε και πόσο να φάτε
• Τρώτε λιγότερο ενώ αισθάνεστε πλήρως χορτάτοι
• Ανακαλύψετε τις συνήθειες και τα νοητικά σας σχήματα με την τροφή
• Αναπτύξετε μια πιο συμπονετική στάση απέναντι στους αγώνες σας με το φαγητό
• Ανακαλύψτε για τί πραγματικά πεινάτε
Εάν παραδοθείτε ολόψυχα στις πρακτικές που περιγράφονται κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας για το γεγονός ότι ξανακερδίσατε την ζωή σας και απολαμβάνετε τις ευλογίες του φαγητού, με τρόπους που σας κάνουν να νιώθετε απελευθερωμένοι και γεμάτοι ευχαρίστηση.
(Το σεμινάριο/εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 30 διαδικτυακές συναντήσεις)
Συνάντηση 1η. Εισαγωγή
Το πρόγραμμα αυτό αφορά μια όλο και πιο διαδεδομένη και περιττή μορφή ταλαιπωρίας. Οι αγώνες μας με το φαγητό αποτελούν αιτία μιας τεράστιας συναισθηματικής δυσφορίας, όπως ενοχή, ντροπή, και κατάθλιψη. Τα διατροφικά μας προβλήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εξουθενωτικές ασθένειες, ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.
Το πρόβλημα είναι μια όλο και περισσότερο μη ισορροπημένη σχέση με την τροφή. Μία από τις κύριες αιτίες αυτής της ανισορροπίας είναι η έλλειψη ενός βασικού ανθρώπινου θρεπτικού συστατικού: της συνειδητής προσοχής. Συνειδητή προσοχή είναι η πράξη του να δίνουμε την πλήρη, χωρίς κριτική προσοχή μας στην από στιγμή-σε-στιγμή εμπειρία μας. Το πρόγραμμα αυτό διερευνά πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνειδητή προσοχή για να απελευθερωθούμε από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της ζωής μας.
Συνάντηση 2η. Τι Είναι το «Συνειδητό Φαγητό»;
Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε για όλους εκείνους που θα ήθελαν να βελτιώσουν τη σχέση τους με το φαγητό. Είτε έχετε μια μέτρια τάση να τρώτε υπερβολικά, κάνετε αγώνα με την παχυσαρκία, τη βουλιμία, την ανορεξία, ή άλλα παρόμοια προβλήματα, αυτό το πρόγραμμα είναι για εσάς. Τα περισσότερα προγράμματα και οι τεχνικές για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγή από τα έξω. Η συνειδητή προσοχή επιφέρει αλλαγή από τα μέσα. Μια φυσική και οργανική διαδικασία, συμβαίνει με τον τρόπο και με τον ρυθμό που μας ταιριάζει. Είναι το απόλυτο στην φυσική ίαση.
Το πρόγραμμα αυτό ασχολείται με την εκμάθηση της συνειδητής προσοχής ενώ τρώτε. Η συνειδητή προσοχή είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτύξει ο κάθε ένας. Μέσω του συνειδητού φαγητού μπορούμε να μάθουμε να είμαστε παρόντες όταν τρώμε. Το συνειδητό φαγητό είναι ένας τρόπος για να ζωντανέψουμε εκ νέου την απόλαυση μας απλά τρώγοντας, απλά πίνοντας. Το συνειδητό φαγητό αντικαθιστά την αυτοκριτική με την φροντίδα του εαυτού. Αντικαθιστά την ντροπή με τον σεβασμό στη δική σας εσωτερική σοφία.
Συνάντηση 3η. ΑΣΚΗΣΗ: Ο Βασικό Διαλογισμός Για Συνειδητό Φαγητό
Το ταξίδι μας ξεκινά με μια ουσιαστική άσκηση συνειδητού φαγητού. Θα πειραματιστούμε με το να φέρουμε την πλήρη επίγνωση μας στο να φάμε μια πολύ μικρή ποσότητα φαγητού. Πολλές από τις άλλες ασκήσεις σε αυτό το πρόγραμμα βασίζονται σε αυτήν.
Συνάντηση 4η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Α)
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μια έμφυτη αίσθηση για το τι και πόσο να φάνε. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ένα μωρό θα φάει ακριβώς αυτό που πρέπει, σαν να το καθοδηγεί ένας εσωτερικός διατροφολόγος. Τα μωρά είναι συντονισμένα με τα μηνύματα από το σώμα τους. Αυτή είναι μια δεξιότητα, ένα εσωτερικό άκουσμα, για το οποίο όλοι ήμασταν ικανοί κάποτε, αλλά ξεχάσαμε καθώς μεγαλώναμε. Το φαγητό αρχίζει να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Η κάποτε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ πείνας, φαγητού, και χορτασμού της παιδικής μας ηλικίας μπερδεύεται με κάθε είδους σκέψεων και συναισθημάτων. Η υπόθεση του φαγητού έχει καταστεί πρωταρχικός στόχος, ένα πάνω-από-τον-πάγκο-της-κουζίνας φάρμακο για τις πολλές πιέσεις και τα άγχη της πολυάσχολης ζωής μας. Το φαγητό μας εξαρτάται από πολλές διαφορετικές δυνάμεις, από πολλά είδη πείνας. Η συνειδητή προσοχή με το φαγητό ξεκινά στην αρχή με την πείνα. Υπάρχουν αρκετά είδη πείνας, οπότε πριν ασχοληθούμε με την συνειδητή προσοχή κατά τη διάρκεια του φαγητού, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τι μας ωθεί να φάμε.
Συνάντηση 5η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Β)
Οι άνθρωποι αποφασίζουν γενικά πόση ποσότητα από ένα δεδομένο φαγητό θα φάνε με βάση την ανατροφοδότηση από τα μάτια. Τα μάτια έχουν επίσης τη δύναμη να παρακάμπτουν το στόμα. Ακόμη και οι ειδικοί μπορούν να ξεγελαστούν από το μάτι. Σε ένα πάρτι σερβιριστήκανε και έφαγαν πολύ περισσότερο παγωτό, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, όταν τους δόθηκαν μεγαλύτερα κουτάλια και μεγαλύτερα μπολ. Η δύναμη της πείνας των ματιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί θετικά. Τα άτομα που επιθυμούν να τρώνε λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα ή μπολ και μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος. Ο συνδυασμός χρωμάτων και σχημάτων ικανοποιεί την πείνα των ματιών, η ποικιλία των γεύσεων και υφών ικανοποιεί την πείνα του στόματος, και η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών ικανοποιεί την πείνα των κυττάρων. Τα μάτια μας πεινούν. Τι ικανοποιεί την πείνα των ματιών; Η ομορφιά. Για να ικανοποιήσουμε την πείνα των ματιών πρέπει να ρωτήσουμε, τι είναι όμορφο;
Ασκήσεις: Απόκτησε Επίγνωση της Πείνας των Ματιών (CW:1, HW:1, HW:2)
Άσκηση: Δημιούργησε Μια Γιορτή για τα Μάτια (HW: 3)
Άσκηση: Ταϊστε την Πείνα των Ματιών Χωρίς να Φάτε (HW: 4)
Συνάντηση 6η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Γ)
Οι μυρωδιές ασκούν πρωτόγονη και ισχυρή επίδραση στον υποσυνείδητο νου. Οι πρόγονοί μας βασίζονταν στην αίσθηση της όσφρησης για να εντοπίσουν την τροφή και να διακρίνουν τους φίλους από τους εχθρούς στα δάση ή το σκοτάδι της νύχτας. Αυτό που αποκαλούμε «γεύση» μιας τροφής είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου η μυρωδιά της τροφής. Χωρίς μυρωδιά χάνεται όλη η λεπτότητα της γεύσης. Το φαγητό γίνεται κάτι που πρέπει να φάτε επειδή το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα. Η πείνα της μύτης ικανοποιείται από το άρωμα.
Άσκηση: Συνειδητοποίησε την Πείνα της μύτης (CW+HW:1)
Ασκήσεις: Τρέφοντας τον Εαυτό σου με Άρωμα (HW:2, HW:3)
Συνάντηση 7η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Δ)
Η πείνα του στόματος είναι η επιθυμία του στόματος για ευχάριστες αισθήσεις. Αυτό που αποτελεί ευχάριστη αίσθηση για το στόμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Αυτό που βιώνει το στόμα σας ως ευχάριστο εξαρτάται από παράγοντες όπως η γενετική, οι διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια προέλευσής σας, οι πολιτιστικές παραδόσεις, και η μάθηση, που σημαίνει τη σύνδεση ορισμένων τροφίμων με άλλες ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες.
Για να ικανοποιήσετε την πείνα του στόματος για αίσθηση, δεν αρκεί να βάλετε φαγητό στο στόμα, να το μασήσετε και να το καταπιείτε. Αν θέλουμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι καθώς τρώμε, ο νους πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στο στόμα.
Ασκήσεις: Αποκτήστε Επίγνωση της Πείνας του Στόματος (HW:1, HW:2, HW:3)
Ασκήσεις: Ταϊστε την Πείνα του Στόματος (HW:4, HW:5)
Διαλογισμός: Η Πρακτική της Γλώσσας (CW+HW:6)
Συνάντηση 8η: Τα Επτά Είδη της Πείνας (Ε)
Τι σήματα σας δίνει το στομάχι όταν πεινάει; Για μερικούς ανθρώπους η πείνα είναι ένα κενό αίσθημα στην κοιλιά, ένα κενό που απαιτεί να γεμίσει. Άλλοι βιώνουν συστολή, σαν το στομάχι να προσπαθεί να αλέσει τροφές που δεν υπάρχουν. Είναι καλό που αντιλαμβανόμαστε τους «πόνους της πείνας» σαν κάτι δυσάρεστο. Αν δεν συνέβαινε έτσι, θα μπορούσαμε να πεθάνουμε από την πείνα. Η άποψη ότι το στομάχι μας λέει πότε πρέπει να το ταΐσουμε δεν είναι σωστή. Στην πραγματικότητα εμείς λέμε στο στομάχι πότε να πεινάσει, μέσω των διατροφικών μας συνηθειών. Εάν αγνοήσουμε τις αισθήσεις της πείνας, θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να περπατήσουμε τον μέσο δρόμο με την πείνα Αυτό σημαίνει να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της πείνας σε ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο τα σήματα της πείνας από το στομάχι.
Τι ικανοποιεί την πείνα του στομάχου; Η σωστή ποσότητα και τα σωστά είδη τροφής.
Ασκήσεις: Αποκτήστε Επίγνωση της Πείνας του Στομάχου (HW:1, HW:2)
Άσκηση: Παραμείνετε Συνειδητοί στην Πείνα του Στομάχου (HW:3)
Συνάντηση 9η: Τα Επτά Είδη της Πείνας (ΣΤ)
Όταν ήμασταν μωρά, ήμασταν συντονισμένοι με τα σήματα από το σώμα μας που μας έλεγαν πότε να φάμε και πότε να σταματήσουμε. Αν είχαμε επιλογή, είχαμε μια ενστικτώδη επίγνωση σχετικά με το ποιες τροφές και πόση τροφή χρειαζόταν το σώμα μας. Το σώμα έχει τη δική του σοφία και μπορεί να μας πει πολλά για το τι αυτό χρειάζεται εάν είμαστε σε θέση να ακούσουμε. Αλλά όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε κουφοί σε αυτό που μας λέει το σώμα μας ότι χρειαζόμαστε.
Αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τροφή, είναι ουσιαστικό να μάθουμε να στρέφουμε την επίγνωση μας προς τα μέσα και να ακούμε ξανά αυτό που το σώμα μας πάντα μας λέει σχετικά με τις ανάγκες και την ικανοποίησή του. Το να μάθουμε να ακούμε την κυτταρική πείνα είναι η βασική ικανότητα του συνειδητού φαγητού.
Ασκήσεις: Συνειδητοποιήστε την Κυτταρική Πείνα (CW+HW:1, HW:2, HW:3)
Ασκήσεις: Ρωτήστε το Σώμα τι Χρειάζεται (HW:4, HW:5)
Συνάντηση 10η: Τα Επτά Είδη της Πείνας (Ζ)
Η πείνα του νου βασίζεται σε σκέψεις. Επηρεάζεται από αυτό που προσλαμβάνουμε μέσω των ματιών και των αυτιών, τις λέξεις που διαβάζουμε και ακούμε. Χιλιάδες βιβλία μαγειρικής δίνουν τροφή για την πείνα του νου. Χιλιάδες βιβλία για την διατροφή δίνουν τροφή για την πείνα του. Η πείνα του νου συχνά βασίζεται σε απόλυτα και αντίθετα: καλό φαγητό έναντι κακού φαγητού, πρέπει να τρώμε έναντι δεν πρέπει να τρώμε. Έχουμε μάθει να επιλέγουμε τις τροφές μας με βάση τους αριθμούς - θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπη, τιμή, οτιδήποτε άλλο - βασιζόμενοι περισσότερο στο διάβασμα και τις δεξιότητες υπολογισμού παρά στις αισθήσεις μας. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε γίνει, μέσα στην εκπληκτική αφθονία μας, πολύ αγχωμένοι καταναλωτές.
Ο νους πάντα αλλάζει γνώμη. Την μια μέρα μας βάζει σε αυστηρή δίαιτα, την επόμενη μέρα μας πείθει ότι χρειαζόμαστε ένα ακόμη γλυκό. Ο νους περιέχει επίσης τον εσωτερικό κριτή, μια φωνή που μας επικρίνει ανεξάρτητα από το τι τρώμε ή πίνουμε.
Ο νους είναι πραγματικά ικανοποιημένος μόνο όταν ησυχάζει. Όταν οι πολλές και αντιφατικές φωνές γύρω από το φαγητό σιωπήσουν, όταν η λειτουργία της επίγνωσης κυριαρχήσει της λειτουργίας της σκέψης, τότε μπορούμε να είμαστε πλήρως παρόντες καθώς τρώμε. Όταν γεμίζουμε με επίγνωση, γεμίζουμε με ικανοποίηση.
Ασκήσεις: Συνειδητοποιήστε την Πείνα του Νου (HW:1, HW:2, HW:3)
Συνάντηση 11η: Τα Επτά Είδη της Πείνας (Η)
Οι άνθρωποι μιλούν με αγάπη για φαγητά που έτρωγαν στις διακοπές με την οικογένεια τους, φαγητά που η μητέρα τους ετοίμαζε για αυτούς όταν ήταν άρρωστοι, φαγητά που έτρωγαν με ανθρώπους που τους αγαπούσαν. Τα συγκεκριμένα φαγητά δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η διάθεση ή το συναίσθημα που προκαλούν. Η πείνα για αυτά τα φαγητά προκύπτει από την επιθυμία να τους αγαπήσουν και να τους φροντίσουν. Η ανάμνηση των ιδιαίτερων αυτών στιγμών εμπλουτίζει αυτά τα φαγητά με ζεστασιά και ευτυχία.
Οι άνθρωποι τρώνε σε μια προσπάθεια να γεμίσουν μια τρύπα, όχι στο στομάχι αλλά στην καρδιά: Τρώμε όταν είμαστε μόνοι. Τρώμε όταν μια σχέση τελειώσει. Τρώμε όταν κάποιος πεθάνει, παίρνοντας φαγητό στο σπίτι εκείνων που θρηνούν. Αυτοί είναι οι τρόποι που προσπαθούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αλλά το φαγητό που μπαίνει στο στομάχι δεν θα ανακουφίσει ποτέ το κενό, τον πόνο στην καρδιά.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε άλλους για να εκπληρώσουμε την επιθυμία μας για συντροφικότητα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο φαγητό για να ικανοποιήσουμε την πείνα της καρδιάς μας. Αυτό που πρέπει να θρέψει την καρδιά μας είναι η εγγύτητα με αυτήν εδώ τη στιγμή. Μπορούμε να ζήσουμε αυτήν την εγγύτητα με οτιδήποτε εμφανιστεί σε εμάς, άνθρωποι ή φυτά, βράχοι, ρύζι, ή σταφίδες. Το να είμαστε παρόντες μας φέρνει ακριβώς σε αυτό, τη γλυκιά και οδυνηρή γεύση της αληθινής παρουσίας. Όταν αυτή η παρουσία μας γεμίζει, όλες οι πείνες εξαφανίζονται. Όλα τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι, είναι τέλεια ικανοποίηση.
Ασκήσεις: Συνειδητοποιείστε την Πείνα της Καρδιάς (CW, HW:1, HW:2)
Συνάντηση 12η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Θ)
Οι λιγότερο ισορροπημένες σχέσεις με το φαγητό προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν έχουμε επίγνωση της πείνας της καρδιάς. Κανένα φαγητό δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει αυτήν την μορφή πείνας. Για να την ικανοποιήσουμε, πρέπει να μάθουμε πώς να τρέφουμε τις καρδιές μας. Δεν θα βρούμε πλήρη ικανοποίηση στο φαγητό, ανεξάρτητα από το πόσο νόστιμο, αν δεν τρέφουμε την καρδιά σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, όταν είμαστε συνειδητοί με το φαγητό, θα δημιουργηθεί ένα αίσθημα συντροφικότητας και σύνδεσης. Τότε οποιαδήποτε τροφή μπορεί να θρέψει την καρδιά.
Όταν τρώμε και κοιτάμε βαθιά την τροφή μας, είμαστε μαζί με πολλά όντα: τα φυτά, τα ζώα, και τους ανθρώπους των οποίων η ενέργεια της ζωής χύθηκε στο φαγητό μέσα στο πιάτο μας. Κάθε φορά που τρώμε, προσλαμβάνουμε την ενέργεια της ζωής αμέτρητων όντων μέσα στο σώμα μας. Τα όντα αυτά γίνονται κυριολεκτικά εμείς, τα γαλάζια ή καστανά μάτια μας, τα απαλά χείλη μας, τα γερά λευκά δόντια μας, η καλοσυνάτη καρδιά μας. Το να αφυπνιστούμε σε αυτό το θαύμα που συμβαίνει μέσα στο ίδιο μας το σώμα μέρα και νύχτα, ακόμη και για λίγα λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να μας δώσει νέα χαρά και νέα ενέργεια. Εάν τρώμε με το νου μας ανοιχτό και συνειδητό, μπορούμε να βιώσουμε τη στενή σχέση μας με αυτά τα πολλά όντα, και η μοναξιά μας διαλύεται.
Άσκηση: Ικανοποιήστε την Πείνα της Καρδιάς (HW)
Συνάντηση 13η. Τα Επτά Είδη της Πείνας (Ι)
Τώρα συνειδητοποιείτε τις επτά πείνες. Τρεις από τις επτά τείνουν να είναι πιο προβληματικές στη ζωή μας από τις άλλες. Αυτές είναι η πείνα του στόματος, η πείνα της καρδιάς, και η πείνα του νου. Αυτές οι μορφές πείνας συχνά μας κάνουν να παρατρώμε - αλλά μόνον όταν συνεχίσουμε να ην έχουμε επίγνωση της ύπαρξης τους, και πώς μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε.
Τώρα που έχετε εξερευνήσει τους επτά τύπους της πείνας, μπορείτε να αναπτύξετε μια ουσιαστική δεξιότητα του συνειδητού φαγητού: να αξιολογείτε το επίπεδο του κάθε ενός είδους πείνας όποτε σας προκύπτει η επιθυμία για να φάτε. Για να γνωρίζουμε ποιο είδος πείνας αισθανόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τακτική πρακτική το να θέτουμε την ερώτηση, «Ποιος πεινάει;»
Άσκηση: Ποιος Πεινάει Εκεί; (HW audio)
Συνάντηση 14η. Τα Επτά Είδη της Πείνας – Ανασκόπηση (Κ)
Η συνεδρία αυτή είναι μια ανασκόπηση των Επτά Ειδών της Πείνας. Επί πλέον, συζητάμε τις εμπειρίες σας από την πολύ σημαντική άσκηση της προηγούμενης συνάντησης, με τίτλο, «Ποιος Πεινάει Εκεί;»
Συνάντηση 15η. Διερευνούμε τις Συνήθειες και τα Μοτίβα μας με το Φαγητό (Α)
Μια άλλη σημαντική πλευρά του συνειδητού φαγητού είναι το να αποκτήσουμε περισσότερη επίγνωση των διατροφικών συνηθειών και των μοτίβων που έχουμε αναπτύξει στη ζωή μας - αυτό που ονομάζεται μάθηση. Όπως τα σκυλιά του Pavlov, οι άνθρωποι επίσης σχηματίζουν συνδέσεις. Όταν λαμβάνουμε θετικές ανταμοιβές, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουμε μια συμπεριφορά. Όταν λαμβάνουμε αρνητική ανατροφοδότηση, είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουμε μια συμπεριφορά. Το φαγητό από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Μαθαίνουμε το «καλό φαγητό» ή το «κακό φαγητό» μέσω της εμπειρίας.
Οι περισσότερες από τις συνήθειες που δημιουργούμε στην παιδική ηλικία είναι ακίνδυνες και ξεθωριάζουν. Σε ιδανική περίπτωση, καθώς ωριμάζουμε γινόμαστε πιο ευέλικτοι και είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα συμπεριφοράς που έχουμε μάθει και να απελευθερωθούμε από αυτά. Ωστόσο, πολλά αντιδραστικά μοτίβα είναι βαθιά ριζωμένα. Παραμένουν κρυμμένα και μας περιορίζουν. Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ότι μια παλιά συνήθεια που έχουμε μάθει έχει ενεργοποιηθεί; Υπάρχουν πολλά σημάδια. Αυτά είναι το ιδιοσυγκρασιακό φαγητό, ο θυμός, η πολύ δυνατή επιθυμία, και το ασυναίσθητο φαγητό.
Συνάντηση 16η. Διερευνούμε τις Συνήθειες και τα Μοτίβα μας με το Φαγητό (Β)
Πώς μπορούμε να εργαστούμε με την ασυνείδητη μάθηση ώστε να ξεφύγουμε από το οδυνηρό αγκάλιασμα της; Η επίγνωση είναι το κλειδί. Η επιθυμία μας να είμαστε αφυπνισμένοι, να βλέπουμε ξεκάθαρα πώς τα τυφλά σημεία μας κάνουν εμάς και άλλους να υποφέρουν, πρέπει να είναι ισχυρότερη από την επιθυμία μας να ζούμε στον αυτόματο πιλότο. Δεν είναι μια απλή απόφαση που την παίρνεις μια φορά και την τηρείς για πάντα. Είναι μια απόφαση που θα αντιμετωπίσουμε ξανά και ξανά.
Ασκήσεις: Αποκτήστε Επίγνωση της Μάθησης σχετικά με το Φαγητό (CW:1, CW:2, HW:1, HW:2)
Συνάντηση 17η. Διερευνούμε τις Συνήθειες και τα Μοτίβα μας με το Φαγητό (Γ)
Μια ιδιαίτερα δυνατή περιοχή της μάθησης έχει να κάνει με το βουλιμικό φαγητό και τη δίαιτα. Σε αυτόν τον τρόπο διατροφής μια «φωνή» μέσα στο μυαλό σας υπερισχύει και σας βάζει σε δίαιτα. Σας μιλά για τους κανόνες, τα πρέπει και τα δεν πρέπει. Αργά ή γρήγορα κουράζεστε από τις συνεχείς ενοχλήσεις αυτής της φωνής και συμβαίνει η αλλαγή. Ένα άλλο μέρος της φωνής υπερισχύει. Ξεφεύγετε από τη σιδερένια λαβή της αυστηρής πειθαρχίας και καταφεύγετε στην απόλαυση του να τρώτε ό,τι θέλετε και πολύ από αυτό. Η εναλλαγή μεταξύ της λειτουργίας της νηστείας και της λειτουργίας του ξεφαντώματος, που ονομάζεται επίσης «γιο-γιο», γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένας απογοητευτικός, εξαντλητικός, και αποθαρρυντικός τρόπος ζωής. Ποιος θέλει να ζει τη ζωή σαν θύτης και θύμα μιας ατέλειωτης εσωτερικής μάχης; Πώς μπορούμε να φέρουμε τον εαυτό μας σε μια αίσθηση συνεχούς εμπιστοσύνης με το φαγητό, να βρούμε γαλήνη στο σώμα και το νου όταν τρώμε;
Αν κοιτάξουμε αυτές τις παρορμήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ριζωμένες όχι μόνο στις εμπειρίες της προσωπικής μας ζωής αλλά και στη συλλογική ανθρώπινη ιστορία μας.
Συνάντηση 18η. Διερευνούμε τις Συνήθειες και τα Μοτίβα μας με το Φαγητό (Δ)
Η συνεδρία είναι αφιερωμένη σε δύο ασκήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια της συνάντηση μας.
Άσκηση: Συνειδητοποιήστε Αντιδραστικά Μοτίβα σχετικά με το Φαγητό (CW:1)
Άσκηση: Αποκτήστε Επίγνωση της Λαχτάρας για Φαγητό, Φόβων και Ανησυχιών (CW:2)
Συνάντηση 19η. Διερευνούμε τις Συνήθειες και τα Μοτίβα μας με το Φαγητό (Ε)
Μια άλλη σημαντική πτυχή της διερεύνησης των διατροφικών μας συνηθειών είναι να εξετάσουμε τις έντονες επιθυμίες μας για αυτά που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «το μεγάλο τρίο»: τη ζάχαρη, το αλάτι, και το λίπος. Αυτά αποτελούν ένα ανίερο και πολύ κερδοφόρο τρίο. Η βιομηχανία του γρήγορου φαγητού εξαρτάται από την ακόρεστη επιθυμία μας για αυτά τα τρία: την καταπραϋντική γεύση της γλυκύτητας, την απροσδιόριστη γεύση του αλατιού, και την τηγανισμένη γεύση και κρεμώδη υφή του λίπους. Όταν τρώγονται σε υπερβολικές ποσότητες, παίζουν ρόλο σε πολλές ασθένειες. Έχουν επίσης εθιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι, έχουν ισχυρή επίδραση στις καταστάσεις του νου μας.
Άσκηση: Φαγητό και Διάθεση (CW)
Συνάντηση 20η. Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (Α)
Η συνειδητή προσοχή είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να μάθουμε. Η ικανότητα να έχουμε επίγνωση βρίσκεται ήδη μέσα μας. Αυτή η ικανότητα είναι συνήθως αδρανής, προσβάσιμη μόνο σε στιγμές σαφήνειας που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κορυφαίες στιγμές». Μπορούμε όμως να μάθουμε να καλλιεργούμε την συνειδητή προσοχή, είτε στο φαγητό είτε σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής μας. Στην ενότητα αυτή θα διερευνήσουμε έξι αρχές που θα μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε τη συνειδητή προσοχή καθώς τρώμε. Σε αυτή τη συνεδρία διερευνούμε πώς καλλιεργούμε τη συνειδητή προσοχή τρώγοντας πιο αργά.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΕ
Άσκηση: Κάντε σύντομες παύσεις (CW:1)
Άσκηση: Πιείτε αργά (CW:2)
Άσκηση: Fletcherize (HW:1)
Άσκηση: Αφήστε κάτω το πιρούνι ή το κουτάλι (HW:2 audio)
Άσκηση: Φάτε με το μη κυρίαρχο χέρι (HW:3)
Άσκηση: Φάτε με ξυλάκια (chop sticks) (HW:4)
Συνάντηση 21η: Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (Β)
Η επόμενη οδηγία για συνειδητό φαγητό έχει να κάνει με το πόσο τρώμε. Η έννοια της «σωστής ποσότητας» προέρχεται από τη βουδιστική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία το «σωστό» σημαίνει κατάλληλο, ωφέλιμο, που οδηγεί στην ευτυχία και την ελευθερία. Το συνειδητό φαγητό αποτελεί ηθική δράση. Μια χώρα που καταναλώνει περισσότερο από αυτό που της αναλογεί στα τρόφιμα του κόσμου είναι μια χώρα που αποτελείται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα δεινά που προκύπτουν όταν δεν έχουμε επίγνωση της «σωστής ποσότητας».
Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα παιδιά έχουν έναν μηχανισμό που λειτουργεί άριστα, που ονομάζουμε «appestat» - ρυθμιστή όρεξης. Τρώνε μέχρι που δεν πεινούν πια και μετά σταματούν. Μετά την ηλικία των πέντε, τα παιδιά αρχίζουν να βασίζονται στην ποσότητα μέσα στο πιάτο για να τους πει πόσο να φάνε. Χάνουν την σχέση με τον ρυθμιστή της όρεξης τους. Πολλοί ενήλικες αγνοούν τα σήματα από τον μηχανισμό αυτό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε δεν έχουν καμία αίσθηση για το πότε να σταματήσουν να τρώνε. Οι δάσκαλοι του Zen συνιστούν να τρώτε μέχρι να χορτάσετε κατά τα δύο τρίτα. Μετά πίνετε λίγο νερό.
Άσκηση: Τρώτε την Σωστή Ποσότητα (HW)
Συνάντηση 22η: Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (Γ)
Ένας άλλος τρόπος για να καλλιεργήσετε το συνειδητό φαγητό είναι να συνειδητοποιήσετε την ενεργειακή εξίσωση. Η τροφή είναι ενέργεια. Είναι στην πραγματικότητα το φως του ήλιου, το οποίο μετατρέπεται σε φυτά και μετά σε ζώα. Πώς προσλαμβάνουμε την ενέργεια; Τρώγοντας και πίνοντας. Όταν τρώμε, παίρνουμε την ενέργεια του ηλιακού φωτός. Όταν ζούμε τη ζωή μας, απελευθερώνουμε και ξοδεύουμε αυτήν την ενέργεια.
Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να το κάνουμε. Πρέπει να μειώσουμε την ενέργεια που βάζουμε μέσα στο σώμα μας ή να αυξήσουμε την ενέργεια που αποβάλουμε.
Άσκηση: Εργαστείτε με την Ενεργειακή Εξίσωση (HW)
Συνάντηση 23η: Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (Δ)
Όταν προσφέρουμε στην πεινασμένη φωνή μέσα στο μυαλό μας μία φέτα ροδάκινου πασπαλισμένη με μέλι αντί για ένα ζεστό κομμάτι κέϊκ, κάνουμε χρήση μιας ουσιαστικής πρακτικής τους συνειδητού φαγητού, αυτή της συνειδητής αντικατάστασης. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στο μυαλό μας - μερικές από τις οποίες εκφράζουν κάποια ανάγκη, είναι ανήσυχες και φοβισμένες - πρέπει να τιμήσουμε και να ενδιαφερθούμε γι’ αυτές τις ενέργειες και τις φωνές με τον στοχαστικό τρόπο που ένας καλός γονιός παρατηρεί και φροντίζει ένα μικρό παιδί. Το θέμα είναι να φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας. Η πρακτική του out-of-vision, out-of-mind (έξω-από-τη θέαση, έξω-από-τη-σκέψη) είναι αρκετά αποτελεσματική γιατί οτιδήποτε δεν ενισχύουμε θα χάσει τη δύναμή του. Είναι μια αρχή της μάθησης. Εάν δεν σκεφτόμαστε, δεν μιλάμε, ή δεν ενεργούμε γύρω από κάτι, η δύναμη αυτού του πράγματος τελικά θα μαραθεί. Αυτό εμπεριέχει ενεργή υποκατάσταση, όχι ισχυρή αντίσταση, γιατί αυτό στο οποίο αντιστεκόμαστε μπορεί να γίνει διεστραμμένα επίμονο.
Άσκηση: Συνειδητή Υποκατάσταση (HW:1)
Ασκήσεις: Συνειδητή Νηστεία (HW:2, HW:3)
Συνάντηση 24η. Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (Ε)
Όταν η σχέση μας με το φαγητό και την τροφή είναι εκτός ισορροπίας, είναι εύκολο να την ξεπερνάμε με αρνητικά συναισθήματα. Ο νους μας γεμίζει από τις φωνές συγκρουόμενων σκέψεων και συναισθημάτων, και είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι με σκόπιμο και απλό τρόπο. Πώς μπορούμε να πάρουμε κάποια απόσταση από αυτές τις φωνές και να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο της ζωής μας προς το δρόμο της επιλογής μας;
Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε μια τακτική πρακτική διαλογισμού. Ο διαλογισμός βοηθά το μυαλό να ηρεμήσει και να σιωπήσει, να δημιουργήσει κάποιο χώρο γύρω από τις εσωτερικές φωνές. Μπορούμε να αρχίσουμε να τις ταξινομούμε, να ακούμε αυτό που μεμονωμένες φωνές προσπαθούν να μας πουν. Στην πραγματικότητα οι εσωτερικές αυτές φωνές προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, αλλά όταν γίνονται πολύ ισχυρές και νευρωτικές, η δυνατότητα τους να μας καταστρέψουν υπερτερεί της πρόθεσής τους να μας βοηθήσουν.
Μια ουσιώδης πτυχή της συνειδητής προσοχής είναι να βλέπει μέσα από αυτές τις φωνές, να μην την κοροϊδεύουν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εργαστούμε μαζί τους όταν αυτές παρεμβαίνουν στο φαγητό μας.
Άσκηση: Βασική Πρακτική Διαλογισμού (CW:1, HW:1)
Άσκηση: Συνειδητοποιείστε τον Εσωτερικό Κριτή (HW:2)
Άσκηση:
Αναγνώρισε τον Εσωτερικό Κριτή και Άφησε τον (HW:3)
Άσκηση: Το Μοντέλο του Υπολογιστή (HW:4)
Άσκηση: Καλοσυνάτη Αγάπη: Ένα Πνευματικό Αντίδοτο (CW:2, HW:5)
Άσκηση: Επεκτείνουμε το Πεδίο της Καλοσυνάτης Αγάπης (HW:6)
Συνάντηση 25η. Έξη Απλές Οδηγίες για Συνειδητό Φαγητό (ΣΤ)
Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν τις ασκήσεις του συνειδητού φαγητού και αρχίζουν να εφαρμόζουν τις έξι αυτές οδηγίες στην καθημερινή τους ζωή, προκύπτουν φυσικά κάποια ερωτήματα. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις, μαζί με τις απαντήσεις και τις προτάσεις μου. Μπορείτε να συνεισφέρετε και τις δικές σας για περαιτέρω συζήτηση.
Συνάντηση 26η. Καλλιεργείστε την Ευγνωμοσύνη (Α)
Είναι ειρωνικό ότι σε χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη, η δυσαρμονία με την τροφή και το φαγητό είναι περισσότερο συνηθισμένη. Με κάποιο τρόπο, όταν έχουμε πάρα πολλά, κάτι συμβαίνει στην αίσθηση ευγνωμοσύνης μας, και όταν χάνουμε επαφή με την ευγνωμοσύνη, γινόμαστε όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας.
Όχι μόνο την τροφή, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το σώμα και την καλή υγεία μας. Στην πραγματικότητα, δεν βιώνουμε τον εαυτό μας ως «υγιή» μέχρι να αρρωστήσουμε. Μπορεί να μην έχουμε επίγνωση του εκνευρισμού ή του θυμού στο σώμα μας, αλλά το σώμα έχει επίγνωση. Εάν μια ασθένεια ή αναπηρία διαρκέσει ή γίνει χρόνια, τότε μπορούμε να λούζουμε συνεχώς το σώμα μας στην αρνητική ενέργεια της αγωνίας μας. Μια ατμόσφαιρα καλοσυνάτης αγάπης είναι απαραίτητη εάν θέλουμε τα αισθανόμενα όντα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των κατοικίδιων ζώων, των φυτών και του σώματός μας, να ευδοκιμήσουν και να φτάσουν στο υψηλότερο δυναμικό τους.
Υπάρχουν, ωστόσο, πρακτικές, που θα αποκαλύψουν, στο κέντρο της ύπαρξής μας, ένα ταπεινό και φυσικό αίσθημα ευγνωμοσύνης για το φαγητό μας και για το υποτιμημένο σώμα μας.
Άσκηση: Βασικός Διαλογισμός Σάρωσης του Σώματος (ΗW:1)
Άσκηση: Ο Διαλογισμός του Μαλακού Βουτύρου (HW:2 audio)
Άσκηση: O Διαλογισμός της Συνειδητής Προσοχής στο Σώμα με Ευγνωμοσύνη (HW:3 audio)
Συνάντηση 27η. Καλλιεργείστε την Ευγνωμοσύνη (Β)
Όταν η τροφή και το ποτό είναι άφθονα, είναι εύκολο να τα θεωρούμε δεδομένα. Όταν τα θεωρούμε δεδομένα, είναι εύκολο να σταματήσουμε να δίνουμε την προσοχή μας σε αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας ή στο στόμα μας. Όταν σταματήσουμε να δίνουμε προσοχή, σταματάμε να έχουμε μυρωδιά και γεύση. Είναι το ίδιο σαν να τρώγαμε χαρτόνι. Το χαρτόνι δεν είναι πολύ ικανοποιητικό σαν φαγητό, γι' αυτό προσπαθούμε να τρώμε περισσότερο.
Πόσο ευγνώμονες θα ήσασταν για μια φέτα ψωμιού εάν έπρεπε να ξεχορταριάσετε και να οργώσετε το χωράφι, να σπείρετε και να μεγαλώσετε το σιτάρι, να αλέσετε και να κοσκινίσετε το αλεύρι και να κόψετε και να κάψετε το ξύλο για να ψήσετε ένα καρβέλι; Αυτές τις μέρες δεν χρειάζεται να κάνουμε όλες αυτές τις κουραστικές δουλειές για να μπορέσουμε να φάμε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά κάποιος τις κάνει. Όταν καλλιεργούμε την ενθύμιση αυτών των αναρίθμητων κάποιων, η φυσική μας αίσθηση για ευγνωμοσύνη αρχίζει να ξυπνά.
Μέσω της συνειδητής προσοχής, μπορούμε να κοιτάξουμε πιο βαθιά τα καθημερινά πράγματα. Αποτελεί στοιχείο σοφίας το να μην ξεγελιόμαστε από τις επιφανειακές πλευρές των πραγμάτων, ακόμη και των πλέον συνηθισμένων πραγμάτων, πραγμάτων που συναντάμε πολλές φορές την ημέρα. Η τροφή είναι ένα από αυτά.
Άσκηση: Κοιτάζοντας την Τροφή μας σε Βάθος (CW)
Άσκηση: Καλοσυνάτη Αγάπη για τα Όντα που Έφεραν Αυτή την Τροφή (HW)
Συνάντηση 28η. Συμπέρασμα: Τι Μας Διδάσκει το Συνειδητό Φαγητό (Α)
Όταν κάνουμε το συνειδητό φαγητό καθημερινό μέρος της ζωής μας, επωφελούμαστε με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο βρίσκουμε μεγαλύτερη ισορροπία και ικανοποίηση με την τροφή, αλλά μπορούμε επίσης να ανακαλύψουμε μερικά από τα βαθύτερα μαθήματα και διδασκαλίες που απορρέουν από το συνειδητό φαγητό
• Είναι εντάξει να είσαι άδειος • Οι επιθυμίες είναι ανεξάντλητες • Η επιθυμία είναι παροδική • Το φαγητό μπορεί να είναι μια ιερή δραστηριότητα
Άσκηση: Βιώνοντας την Κενότητα στο Σώμα και το Νου (HW:1 audio)
Άσκηση: Παρακολούθησε τις Επιθυμίες σου (ΗW:2)
Άσκηση: Ανακάλυψε τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ «Πύλες του Dharma»
Συνάντηση 29η. Συμπέρασμα: Τι Μας Διδάσκει το Συνειδητό Φαγητό (Β)
Συζήτηση πάνω στις ασκήσεις HW της προηγούμενης συνάντησης.
Συνάντηση 30. Περίληψη – Ανασκόπηση
Στο πρόγραμμα αυτό διερευνήσαμε πολλές πληροφορίες και πρακτικές. Αυτή η συνάντηση είναι μια γρήγορη ανασκόπηση των βασικών σημείων. Θα ήταν χρήσιμο να επιστρέφετε σε αυτήν τη λίστα κατά καιρούς, καθώς εργάζεστε για να κάνετε το συνειδητό φαγητό μέρος της καθημερινής σας ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου