Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΣΑΣ

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κατανοήσετε την δυνατή αλχημεία των μπαχαρικών σας είναι να τα μυρίζετε.  Ξεβιδώστε τα καπάκια από τα βαζάκια των μπαχαρικών, κλείστε τα μάτια, και εισπνεύστε βαθιά.  Τι μυρίζετε; Ίσως όταν μυρίζετε το βάζο της κανέλλας, μυρίζετε απλά κανέλλα, αλλά είναι πιθανόν η μεθυστική μυρωδιά της να γεμίσει το μυαλό σας με εικόνες από σάλτσα μήλου, ζεστό κέικ καφέ, Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα, Ινδικά πιάτα με ρύζι, ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία φαγητών και αναμνήσεων η μυρωδιά της σας ζωντανεύει.  Ή ίσως εικόνες με καραβάνια και καμήλες της αρχαιότητας ή χάρτινων τσαντών με μπαχαρικά κατά μήκος της χρυσής ερήμου στροβιλίσουν στο μυαλό σας.

Ανατρέξτε σε κάθε ένα από τα μπαχαρικά σας και εξοικειωθείτε όχι μόνον με τις μυρωδιές τους αλλά επίσης και με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και τις αναμνήσεις που σας προκαλούν.  Για παράδειγμα, η ρίγανη ίσως σας κάνει να θυμηθείτε ευτυχισμένα συναισθήματα καλοκαιριών της παιδικής σας ηλικίας που περνούσατε παίζοντας στον κήπο ενός γείτονα, και ίσως ο άνιθος σας κάνει να νιώσετε παρηγοριά αφού ήταν το αγαπημένο μπαχαρικό του μπαμπά σας.   Σκεφτείτε να το κάνετε αυτό μια φορά με τα μάτια σας κλειστά και μετά κάντε το με τα μάτια σας ανοικτά.  Μπορεί ακόμη και να θελήσετε να κρατήσετε σημειώσεις σχετικά με τις αναμνήσεις που η κάθε μυρωδιά προκαλεί. Όταν μαγειρεύετε με αυτά τα μπαχαρικά, μπορείτε να εμπλουτίζετε τις μαγειρικές δημιουργίες σας όχι μόνον με τα αρώματα των μπαχαρικών και της έμφυτης μυστικιστικής ενέργειας τους, αλλά επίσης και με την δύναμη των αναμνήσεων σας.  Αυτή είναι η μυστική αλχημεία του να εμπλουτίζετε το φαγητό σας με την ενέργεια των μπαχαρικών.

Ίσως θελήσετε να κάνετε ένα «λεξικό» μπαχαρικών στο ημερολόγιο σας.  Καταγράψτε ποιες μυρωδιές μπαχαρικών σας αρέσουν, τι αναμνήσεις και συναισθήματα το κάθε ένα ζωντανεύει, και τι μυστικιστικές δυνάμεις ανακαλύπτετε όταν συντονίζεστε με το κάθε ένα από αυτά.

 

(
Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου