Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Όταν οι δάσκαλοι και οι γονείς ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να κάνουν ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή, λέω, «Δώσε το καλό παράδειγμα». Άφησε τον σεβασμό και την αγάπη σου να γίνουν ορατά και αισθητά.  Λειτουργεί για τα παιδιά ακριβώς όπως λειτουργεί για όλους εμάς.  Όλα εξαρτώνται από το τι πιστεύεις για τον εαυτό σου.  Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου πρέπει να αλλάξεις την άποψη σου για τον εαυτό σου.  Αν θέλεις να κινηθείς προς ένα υψηλότερο σημείο, πρέπει να αλλάξεις την πεποίθηση σου σχετικά με το τι είναι δυνατόν για σένα και να βελτιώσεις τις πεποιθήσεις σου σχετικά με τον εαυτό σου.  Οι νέοι άνθρωποι σχηματίζουν την δική τους εικόνα για τον εαυτό τους κάθε μέρα – που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα παραδείγματα του αυτό-σεβασμού και της αυτό-εκτίμησης που βλέπουν στους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους.  Αυτό που πιστεύουν για τους εαυτούς τους και τις ζωές τους παίρνει μορφή από αυτό που βλέπουν και αισθάνονται. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι βλέπουν αγάπη.

Από όλες τις πεποιθήσεις που ο κάθε ένας από εμάς έχει, καμία δεν είναι περισσότερο σημαντική από εκείνες που έχουμε σχετικά με τον εαυτό μας.  Οι πεποιθήσεις σχετικά με τους εαυτούς μας είναι οι πιο αποκαλυπτικοί παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία και την ευτυχία μας στην ζωή. Η αυτό-εικόνα ενός παιδιού είναι άμεσο αποτέλεσμα του είδους της ενθάρρυνσης που αυτό λαμβάνει σε καθημερινή βάση. Έχει την αυτό-πεποίθηση ότι μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία οποιαδήποτε εργασία πριν την επιχειρήσει; Αισθάνεται καλά με την εμφάνιση του; Αισθάνεται έξυπνο; Θεωρεί τον εαυτό του άξιο;

Καθώς σκέφτεστε την αυτοεκτίμηση των παιδιών, να έχετε κατά νου ότι τα εμπόδια που βάζουμε στη δική μας ανάπτυξη και ευτυχία σχεδόν πάντα είναι εσωτερικά εμπόδια. Η έλλειψη της αγάπης στη ζωή ενός ατόμου είναι ο εσωτερικός φόβος ότι αυτός ή αυτή δεν αξίζει την αγάπη. Η απουσία επιτεύγματος οφείλεται τις περισσότερες φορές σε μια γνήσια πεποίθηση ότι κάποιος δεν θα μπορούσε ποτέ να τα καταφέρει καλύτερα. Η απουσία της ευτυχίας προέρχεται από την εσωτερική φράση, «η ευτυχία δεν είναι το πεπρωμένο μου».

Η κινητοποίηση των παιδιών να έχουν μεγάλες φιλοδοξίες για τον εαυτό τους σημαίνει ουσιαστικά να δουλέψουν με την εικόνα του εαυτού τους. Μόλις δείτε ότι η αυτό-εικόνα ενός παιδιού αρχίσει να βελτιώνεται, θα δείτε όχι μόνο ότι τα καταφέρνει καλύτερα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, θα δείτε ένα παιδί που αρχίζει να απολαμβάνει τη ζωή περισσότερο. Θα δείτε πιο ευτυχισμένα πρόσωπα, περισσότερο ενθουσιασμό και υψηλότερες προσδοκίες για τον εαυτό τους. Το μόνο αυθεντικό εμπόδιο στο μεγαλείο του ίδιου του παιδιού (ή του δικού σας) είναι ο φόβος του ίδιου του του μεγαλείου.

 

Dr Wayne W. Dyer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου