Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΥΦΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ



Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συνεχώς επιλογές για τις τροφές που τρώμε και το πώς τις τρώμε. Οι αποφάσεις αυτές παίρνονται με γνώμονα την ευκολία, τη διαθεσιμότητα και την οικειότητα, αλλά και τις τελευταίες γαστρονομικές τάσεις καθώς και τις τάσεις της υγείας. Πάντως, ακόμα και σαν μικρό παιδί, είναι πολύ πιθανό ότι επηρεαστήκατε από τις διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις της οικογένειας σας. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και μέσα στην μήτρα, τα μωρά μπορούν να απορροφήσουν την προτίμηση της μητέρας τους για κάποιες τροφές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, αυτά που μια γυναίκα τρώει κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν στην πραγματικότητα να καθορίσουν κάποιες από τις διατροφικές προτιμήσεις του μωρού της. Μητέρες που έτρωγαν σκόρδο, καρότα ή μπρόκολο βρέθηκε να αποκτούν μωρά που απολάμβαναν αυτές τις τροφές στην ενήλικη ζωή τους.

Επί πλέον, από την στιγμή που ένα παιδί γεννιέται και αναπτύσσει την ικανότητα να επικεντρώνει τα μάτια στα πρόσωπο των ανθρώπων που το μεγαλώνουν, μπορεί να "πιάσει" τα ασυνείδητα σήματα σχετικά με το αν μια τροφή έχει καλή γεύση ή όχι. Σε ένα ίδρυμα φροντίδας βρεφών στην Μασαχουσέτη, κρατήθηκαν αρχεία για τις διατροφικές προτιμήσεις των βρεφών. Μία ψυχολόγος στο ίδρυμα παρατήρησε ότι τα βρέφη κάτω των τεσσάρων μηνών μερικές φορές άλλαζαν απότομα τις προτιμήσεις για το είδος του χυμού που έπιναν.
 
Μετά από περαιτέρω έρευνα, η ψυχολόγος ανακάλυψε ότι οι δραματικές αλλαγές στις προτιμήσεις για τον χυμό αντανακλούσαν τις τάσεις του ανθρώπου που φρόντιζε το βρέφος. Για παράδειγμα, ένα παιδί που πάντα του άρεσε ο χυμός πορτοκαλιού ξαφνικά θα προτιμούσε μόνον τοματοχυμό όταν την φροντίδα του αναλάμβανε κάποιος που του άρεσε ο τοματοχυμός. Όταν αυτός που φρόντιζε το βρέφος άλλαζε, τα βρέφη αντανακλούσαν τα γούστα του καινούργιου ανθρώπου που αναλάμβανε την φροντίδα. Υποθέτουμε ότι τα βρέφη "έπιαναν" τις λεπτές μικρο-εκφράσεις που έδειχναν προτίμηση ή δυσαρέσκεια για τον χυμό και ανταποκρίνονταν ανάλογα. Από πνευματική άποψη, πάντως, είναι περισσότερο πιθανόν να "έπιαναν" την ενέργεια αυτού που τα φρόντιζε και αντιδρούσαν ανάλογα.
 
Γονείς και άνθρωποι που φροντίζουν παιδιά μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Για παράδειγμα, αν η γιαγιά σας σας έλεγε ότι το να τρώτε σπανάκι θα σας έκανε δυνατό σαν μεγάλο ήρωα, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι ακόμα και 50 χρόνια αργότερα, κάθε φορά που τρώτε σπανάκι, υποσυνείδητα θα ενεργοποιείτε ένα αίσθημα ότι είστε πιο δυνατοί. Με άλλα λόγια, η κρυφή πεποίθηση της παιδικής σας ηλικίας για το σπανάκι επηρεάζει τις ενεργειακές δονήσεις αυτής της τροφής για σας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου