Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ



Πώς θα ήταν αν δεν υπήρχε μουσική σε αυτόν τον κόσμο; Μπορείτε να φανταστείτε μια τέτοια εξέλιξη; Όχι μουσική, όχι συναυλίες, όχι δίσκοι, όχι καραόκε, όχι CD. Όχι τραγούδια να τραγουδάμε. Όχι μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Είναι δύσκολο ακόμα και να το φανταστείς. Χωρίς μουσική, ο κόσμος θα ήταν βαρετός. Απλά και μόνον η σκέψη ενός τέτοιου κόσμου με κάνει να αισθάνομαι κατάθλιψη και άγχος. Η μουσική έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.


Τι είναι μουσική; Ο Masaru Emoto (τον θυμάστε από προηγούμενη ανάρτηση σχετική με το νερό και τους κρυστάλλους;) μάς λέει ότι στα ιαπωνικά η μουσική γράφεται μέ τέτοιο τρόπο ώστε σημαίνει "απόλαυση των ήχων". Τι είναι ήχος; Ένας ήχος συμβαίνει πάντοτε όπου υπάρχει μια δόνηση, επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ήχος είναι δόνηση. (Αν και οι άνθρωποι ακούνε μόνον τους ήχους που παράγονται από δονήσεις μεταξύ 15Hz και 20,000 Hz, οι οποίοι ονομάζονται ακουόμενοι ήχοι).

Και τι είναι η δόνηση; Είναι καθαρή ενέργεια, που κινείται μέσω της ύλης. Καθώς τα κύματα της ενέργειας διαταράζουν τα σωματίδια της ύλης, τα σωματίδια κινούνται, σαν μπάλες που επιπλέουν στο νερό, πηγαίνουν πάνω-κάτω ακολουθώντας το κύμα.

Η μουσική, επομένως, είναι είδος τέχνης μέσω της οποίας βιώνουμε δονήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι καθαρή ενέργεια.

Το σώμα μας αποτελείται από περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Η δόνηση κάθε ενός κυττάρου είναι ελαφρώς διαφορετική από των άλλων κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κύτταρο παράγει έναν ελαφρά διαφορετικό ήχο. Με τόσα πολλά κύτταρα στο σώμα μας, αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλής ποιότητας μικρόφωνο για να συλλέξουμε όλους αυτούς τους ήχους, θα ακούγαμε μία καταπληκτική συμφωνία η οποία παίζεται μόνιμα μέσα στο σώμα μας.

Η προέλευση κάθε ασθένειας είναι μια διαταραχή στη συχνότητα μέσα σε κάθε κύτταρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο περισσότερο αρμονική και ωραία η συμφωνία του σώματος μας είναι, τόσο πιο υγιή το σώμα και ο νους θα ήταν. Αντίθετα, όταν προκύπτουν ασύμφωνες δονήσεις, το σώμα και ο νους λειτουργούν αρνητικά και τελικά θα εμφανιστεί κάποια ασθένεια. Για αυτό το λόγο, οι καλοί γιατροί των "παλιών καλών καιρών" μπορούσαν να εντοπίσουν ανωμαλίες στο σώμα ενός ασθενούς με μόνον την βοήθεια ενός στηθοσκοπίου.

Δεν είναι δύσκολο να επαναφέρουμε τον διαταραγμένο ήχο στην φυσική του κατάσταση. Μπορούμε απλά να μετρήσουμε το είδος κύματος του υπάρχοντος ήχου, να αλλάξουμε την φάση του και να τον παίξουμε παράλληλα με τον αρχικό ήχο. Ο διαταραγμένος ήχος θα ακυρωθεί και δεν θα ακουστεί κανένας ήχος. Αυτή η τεχνολογία έχει ήδη εφαρμοστεί για την μείωση του θορύβου που παράγεται από την μηχανή του αυτοκινήτου.

Ο λόγος που χρειαζόμαστε την μουσική βρίσκεται σε αυτή την αρχή. Οι πιέσεις της μοντέρνας κοινωνίας διαταράσσουν τις δονήσεις των κυττάρων στο σώμα μας. Για να βοηθήσουμε αυτές τις διαταραγμένες δονήσεις να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους κατάσταση, επιλέγουμε μουσική - δονήσεις - με τον σωστό ρυθμό, τέμπο, τόνο, και μελωδία να ακυρώσουμε την διαταραχή. Για αυτόν τον λόγο, η μουσική είναι ο σύντροφος μας από την αρχή την ιστορίας της ανθρωπότητας, σε πολλές διαφορετικές μορφές, και συνεχίζει να μας δίνει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου