Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Άλλαξε τον εαυτό σου, άλλαξε τον κόσμο

Αυτό, το αναγνωρίζω πλήρως, είναι υπερβολικά δύσκολο για οποιονδήποτε από εμάς να το πιστέψει. Είναι κυριολεκτικά ασύλληπτο να σκεφτούμε ότι εμείς σαν άτομα έχουμε αυτό το είδος της δύναμης, καθώς μας συντρίβει το να φορτωθούμε με αυτό το είδος της βαρειάς ευθύνης.

Είναι απλό το να σκεφτούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν, φαίνεται πραγματικά παρα-τραβηγμένο ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ μιας εσωτερικής μεταμόρφωσης και μιας αλλαγής στον εξωτερικό κόσμο.

Αλλά ό,τι κάνουμε στην ζωή μας έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από ότι πιστεύουμε συνήθως. Ό,τι κάνουμε, λέμε, και σκεφτόμαστε καθορίζει όχι μόνον το ποιοί είμαστε αλλά επίσης σε τί είδους κόσμο ζούμε και τι είδους ανθρώπους συναντάμε. Αν πραγματικά επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους άλλους και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, το να βοηθήσουμε τον εαυτός μας αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό.

Και αν πρόκειται τελικά να το πιστέψουμε αυτό πραγματικά, θα πρέπει πολύ προσεκτικά να δούμε την λογική γιατί συμβαίνει αυτό,

Είστε έτοιμοι;

Αν αλλάξετε την υποκειμενική σας οπτική γωνία, αλλάζετε την εμπειρία του εξωτερικού κόσμου.

Αν αποδεχθείτε τις δύο παραπάνω αρχές, τότε αυτό είναι το πρώτο από τα απαραίτητα λογικά συμπεράσματα: όταν αλλάζετε τους ερμηνευτικούς φακούς,  αλλάζετε αυτό που αντιλαμβάνεστε.  Αλλάξτε εσείς, και θα αλλάξετε την οπτική γωνία σας στα εξωτερικά γεγονότα και τους άλλους ανθρώπους.

Όλοι το έχουμε βιώσει αυτό.  Την μία ημέρα ξυπνάτε στην «σωστή μεριά του κρεβατιού» και ο κόσμος μοιάζει αρκετά καλός  - είστε σχετικά ευτυχισμένοι με την ζωή σας και τους ανθρώπους μέσα σε αυτήν.  Αλλά την επομένη ημέρα, όταν ξυπνήσετε στην «λάθος πλευρά του κρεβατιού», αυτός ο ίδιος κόσμος παίρνει άλλο χρώμα.

Ο George Eliot έγραψε, «Δεν φτάνει ένα μικρό σκουπιδάκι πολύ κοντά στην όραση μας να σβήσει την ομορφιά του κόσμου, και να αφήσει και να αφήσει μόνον ένα πολύ μικρό χώρο από όπου βλέπουμε το εμπόδιο; Δεν γνωρίζω σκουπιδάκι που να προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα όσο το εγώ».  Ο «κάποιος εαυτός» μας εμποδίζει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων μας και μας επιτρέπει να δούμε ένα μικρό μόνον μέρος της δυνατής πραγματικότητας.  Αλλά όταν αλλάξουμε το «σκουπιδάκι του εγώ που προκαλεί τα προβλήματα», αποκτάμε διαφορετική οπτική γωνία του κόσμου γύρω μας.

Έτσι, η αυτό-βελτίωση βελτιώνει όχι μόνον την αίσθηση του ποιος είστε, αλλά καθαρίζει επίσης το φίλτρο μέσα από το οποίο επεξεργάζεστε ότι είναι έξω από εσάς.  Όταν αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, ο κόσμος και οι άλλοι άνθρωποι φαίνονται περισσότερο προσιτοί και λιγότερο προβληματικοί.

Όπως είδαμε, ο προσωπικός εαυτός δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο του κάρμα μας.  Όταν αλλάξουμε το κάρμα μας, αλλάζουμε την αίσθηση του εαυτού μας, και ως εκ τούτου αλλάζουμε επίσης το υποκειμενικό φίλτρο μέσω του οποίου καταλαβαίνουμε τον κόσμο.

Εντάξει μέχρι εδώ;

Αν έχετε κατανοήσει τα τρία αυτά πρώτα λογικά βήματα, τότε εδώ είναι και το τελικό συμπέρασμα. 

Αν αλλάξετε την υποκειμενική οπτική γωνία σας, αλλάζετε τον κόσμο.

Για περίμενε ένα λεπτό! Τι συνέβη; Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια.  Με κοροϊδέψανε!

Όχι, έχετε απλά ακολουθήσει την λογική του συλλογισμού.  Εφόσον κανείς μας δεν έχει μια αντικειμενική άποψη του εξωτερικού κόσμου, και εφόσον όλοι μας βιώνουμε τον κόσμο από την υποκειμενική θεώρηση μας, αν αλλάξουμε την υποκειμενική αυτή θεώρηση, αλλάζουμε το πώς βλέπουμε τον κόσμο.  
 
Και ο κόσμος που βλέπουμε από την υποκειμενική μας θέση, είναι ο μόνος κόσμος που έχουμε μπορέσει ποτέ να γνωρίσουμε, γνωρίζουμε, ή θα μπορέσουμε ποτέ να γνωρίσουμε. Έτσι, μπορούμε άνετα να τον ονομάσουμε «ο κόσμος».

Άλλαξε τον εαυτό σου, άλλαξε τον κόσμο.

Το κατάλαβες; Όχι; Γύρισε πίσω και κοίτα πάλι τα βήματα.  Όλοι χρειαζόμαστε να το δουλέψουμε αυτό ξανά και ξανά.   Γιατί αν έχουμε ακόμα και την παραμικρή ιδέα πως η αυτό-βελτίωση πηγαίνει χέρι-χέρι με την βελτίωση του κόσμου στον οποίον ζούμε, αυτό θα δώσει φτερά στις προσπάθειες μας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.
 
Το διακύβευμα είναι υψηλό όταν φτάνουμε στην αυτό-εκτίμηση.  Και έτσι, για μία ακόμη φορά, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν – όταν το ψυχολογικό κόστος φαίνεται πολύ δύσκολο – θυμήσου την αρχή:

Αν δεν μπορείς να το κάνεις για σένα, κάντο για τους άλλους.



(Απόσπασμα από το βιβλίο του Lama Marut: "Be Nobody"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου