Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ




Οι συνειρμοί που οι πρόγονοι σας είχαν κάνει με την τροφή είναι επίσης συνυφασμένοι με το DNA σας και βρίσκονται βαθιά μέσα στην κυτταρική μνήμη σας.  Αυτό συναντάται συχνά σε υιοθετημένα παιδιά, τα οποία μερικές φορές αναπτύσσουν γούστα και προτιμήσεις για το φαγητό, την καριέρα, ακόμα και την θρησκεία, όμοια με εκείνα της βιολογικής οικογένειας, ακόμα και αν δεν έχουν ποτέ συναντηθεί.

Ίσως οι πρόγονοι σας κατάγονται από την Κορέα, και ακόμα και αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ασία και οι γονείς σας δεν τρώνε παραδοσιακά φαγητά, εσάς σας προσελκύουν τα αποξηραμένα ψάρια της Κορέας και τρέφετε μια έντονη αγάπη για το kimchi, το παραδοσιακό ξινό λάχανο που σερβίρεται με πολλά Κορεάτικα γεύματα.  Αυτό μπορεί να είναι συμπτωματικό, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αισθάνεστε αυτήν την βαθιά έλξη επειδή είναι γραμμένη στα κύτταρα σας.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, είναι πιθανόν ότι οι προγονικές τροφές θα αντιδράσουν διαφορετικά μέσα στο σώμα σας από ότι θα αντιδρούσαν σε κάποιον χωρίς αυτές τις δυνατές κυτταρικές μνήμες.  Θα θρέψουν την ψυχή σας με ένα τρόπο που είναι βαθιά ικανοποιητικός, και – παραδόξως – θα θρέψουν επίσης πληρέστερα το φυσικό σας σώμα.  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tufts University Health and Nutrition Letter βρήκε ότι η απορρόφηση σιδήρου των Ταϊλανδών και Σουηδών γυναικών εξαρτιόταν από την πολιτισμική τους σχέση με τις τροφές που κατανάλωναν.  Όταν τρέφονταν με παραδοσιακές Ταϊλανδέζικες τροφές, οι Ταϊλανδές απορροφούσαν περισσότερο σίδηρο από τις Σουηδέζες, οι οποίες δεν αγαπούσαν ιδιαίτερα τις γλυκές και καυτερές τροφές. Αντίστροφα, πάντως, όταν και οι δύο ομάδες γυναικών τρέφονταν με hamburger, πατάτες, και φασόλια, οι Σουηδέζες που απολάμβαναν αυτό το είδος τροφής στην πραγματικότητα απορροφούσαν περισσότερο σίδηρο.  Το φαγητό δεν είναι απλά μια κλινική διαδικασία κατά την οποία καταναλώνουμε θρεπτικά στοιχεία και τα αφομοιώνουμε.  Τα συναισθήματα μας, οι συνειρμοί, και η καταγωγή μας στην πραγματικότητα επηρεάζουν το πώς οι τροφές δρουν μέσα στο σώμα μας.

Η κυτταρική μνήμη σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για μερικές τροφές.  Αν, για παράδειγμα, κατάγεστε από την Ιρλανδία, ανάλογα με τις εμπειρίες των προγόνων σας και πως αυτοί προσέγγιζαν τις καταστάσεις στην ζωή τους, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είτε αισθάνεστε ιδιαίτερα άνετα όταν τρώτε πατάτες, ή μπορεί να νοιώθετε μια αποστροφή και απελπισία, ακόμα και αν ζείτε σε διαφορετικό μέρος του κόσμου με διαφορετικές συνθήκες ζωής.

Δεν είναι μόνον ο τύπος της τροφής, αλλά και ο τρόπος που τρώτε – όπως το να σας αρέσει να τρώτε με πολλούς ανθρώπους όπου όλοι γελάνε δυνατά, ή να προτιμάτε να τρώτε σε εξευγενισμένα περιβάλλοντα μέσα στην πολυτέλεια – που μπορεί να δώσει στοιχεία για το τι θα μπορούσε να βρίσκεται κωδικοποιημένο στην προγονική κυτταρική μνήμη σας.  Αν είχατε ποτέ νοιώσει ή σκεφτεί ότι το να τρώτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι αυτός που «υποτίθεται ότι πρέπει να τρώτε» ή ότι απλά «είναι σωστό» να τρώτε με αυτόν τον τρόπο, τότε ίσως βιώνετε μια κυτταρική μνήμη.  Είναι σαν τα κύτταρα σας με κάποιο τρόπο σας οδηγούν, και εσείς τρώτε με έναν τρόπο που μοιάζει σαν να λειτουργείτε στον αυτόματο πιλότο.


(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου