Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ



Υπάρχουν πολλά υπέροχα βιβλία που μιλούν σε βάθος για την σπουδαιότητα του να είμαστε παρόντες, για τον λόγο αυτό θα θίξω το θέμα ελαφρά εδώ.

Μπορεί να ακούγεται ανόητο όταν κάποιος λέει, «Ζήσε την παρούσα στιγμή» γιατί μπορεί να νομίζουμε ότι αν βρισκόμαστε κάπου σωματικά, πώς είναι δυνατόν να μην είμαστε παρόντες? Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς σπανίως είμαστε ολοκληρωτικά στην παρούσα στιγμή, γιατί πάντα είτε σκεπτόμαστε το παρελθόν ή κάνουμε συνεχώς σχέδια για το μέλλον.  Όταν συνεχώς ασχολούμαστε και ζούμε στο παρελθόν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το επαναλαμβάνουμε σαν μέρος της παρούσας εμπειρίας μας.  Ακόμα και αν οι άνθρωποι, οι τόποι, τα πράγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να έχουν έρθει και να έχουν φύγει – στην πραγματικότητα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν πια – αν συνεχώς τα ξαναζούμε στην παρούσα πραγματικότητα μας, αποτελούν όχι μόνον το παρελθόν μας, αλλά γίνονται η παρούσα πραγματικότητα μας επίσης.

Αφετέρου, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πού πάντα ασχολούνται με το μέλλον ψάχνοντας για το επόμενο πράγμα που θα τους ικανοποιήσει.  Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους σπάνια είναι ικανοποιημένοι, γιατί δεν μπορούν να απολαύσουν την παρούσα εμπειρία για αρκετό χρόνο, λόγω του ότι ψάχνουν συνεχώς για το επόμενο πράγμα που θα τους ικανοποιήσει.

Όταν είμαστε παρόντες, έχουμε την μεγαλύτερη μας δύναμη.  Μόνον στην παρούσα στιγμή μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας πιο γρήγορα.  Πολλές από τις διαδικασίες των θαυμάτων που παραθέτουμε, έχουν διπλή αξία σαν διαδικασίες οι οποίες μας διδάσκουν πώς να είμαστε στην παρούσα στιγμή.  Πολλές από αυτές τις διαδικασίες περιλαμβάνουν την σύνδεση μας με την φύση και το να έχουμε επίγνωση των 5 αισθήσεων μας.

Μια απλή διαδικασία που εφαρμόζω για να μου θυμίζει να επανέρχομαι στο παρόν είναι να ρυθμίζω το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου μου σε διαφορετική ώρα κάθε μέρα.  Προσωπικά, μου αρέσουν οι παράξενοι αριθμοί όπως: 11.11πμ, 12.34μμ, 3.33μμ, κλπ.  Συνήθως ρυθμίζω το ξυπνητήρι σε ένα παράξενο ήχο/τραγούδι που με κάνει να χαμογελάω.  Αφού έχω ρυθμίσει το ξυπνητήρι το πρωί, απλά συνεχίζω με το υπόλοιπο της ημέρας μου.  Όταν το ξυπνητήρι κτυπήσει, το χρησιμοποιώ σαν υπενθύμιση να επικεντρωθώ στις 5 αισθήσεις μου για 1 περίπου λεπτό.   

Καταβάλλοντας μια συνειδητή προσπάθεια να έχω επίγνωση του τι βλέπω, τι ακούω, τι γεύομαι, τι μυρίζω, και τι αγγίζω, δεν βρίσκομαι απλά σαν φυσική παρουσία εκεί όπου είμαι, αλλά γίνομαι σωματικά, και ως εκ τούτου πνευματικά, παρών.  Αυτή η ιδιαίτερη σύντομη διαδικασία με έχει διδάξει, με τον καιρό, πώς να βγαίνω από την φασαρία όπου συνηθίζουμε να πιανόμαστε κάθε μέρα, και πώς να εξοικονομώ χρόνο να είμαι παρών.  Κυριολεκτικά, το να είμαι παρών μου έχει επιτρέψει να είμαι περισσότερο άνετος και ανοικτός στη ροή της ζωής.  Παρακάτω θα δείτε κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες θαυμάτων που θα σας βοηθήσουν να είστε παρόντες. 


Αναπνοές
Το να αφιερώνουμε χρόνο στο να αναπνέουμε συνειδητά έχει σημαντικό αποτέλεσμα στο σώμα, νου, και πνεύμα.  Καθότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν διδαχθεί να αναπνέουν με τον σωστό τρόπο, έχουν την τάση να αναπνέουν επιφανειακά.  Η επιφανειακή αναπνοή βρίσκεται συνήθως σε άτομα που έχουν μια πιο αγχώδη ή ανήσυχη φύση.

Με το να διδάξουμε από την αρχή τον εαυτό μας να παίρνει βαθύτερες και πληρέστερες αναπνοές, ανοιγόμαστε σε  μια θαυμαστή μεταμόρφωση.  Πρώτον, διαθέτοντας λίγα δευτερόλεπτα κάθε μέρα να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, αγκυροβολούμε στην παρούσα στιγμή.  Μόνον στην παρούσα στιγμή μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις άπειρες πιθανότητες, φέρνοντας τες στην εμπειρία μας από τον αόρατο στον ορατό κόσμο.  Δεύτερον, το να παίρνουμε βαθιές αναπνοές μας ξεκουράζει σε κάθε επίπεδο, πράγμα που μας ευθυγραμμίζει με την φυσική ροή της ζωής όπου τα θαύματα αφθονούν.

 Διαδικασία 1
  1. Απλά άρχισε να παρατηρείς τον τρόπο που αναπνέεις.
  2. Άρχισε να αλλάζεις τον τρόπο που αναπνέεις έτσι ώστε να εισπνέεις ενώ μετράς μέχρι το 3, το κρατάς για 1, και εκπνέεις μετρώντας μέχρι το 3.  Άρχισε με 1 λεπτό την ημέρα, και πρόσθετε 1  λεπτό κάθε μέρα μέχρι να φθάσεις τα 11 λεπτά την ημέρα με αυτόν τον τρόπο αναπνοής.
  3. Συνέχισε στον ίδιο ρυθμό 5 λεπτά κάθε μέρα, μετά αφού έχεις φτάσει τα 11 λεπτά.
Διαδικασία 2 (προχωρημένο)
1.   Άρχισε απλά να παρατηρείς τον τρόπο που αναπνέεις.
2.   Άρχισε να αλλάζεις την αναπνοή σου έτσι ώστε να εισπνέεις μετρώντας μέχρι το 5, κρατάς για 1, και εκπνέεις μετρώντας μέχρι το 5.  Άρχισε με 1 λεπτό την ημέρα, και πρόσθετε 1 λεπτό κάθε μέρα μέχρι να συμπληρώσεις 11 λεπτά την ημέρα αναπνέοντας με αυτό τον τρόπο.
3.   Συνέχισε με 5 λεπτά την ημέρα αφού έχεις συμπληρώσει τα 11 λεπτά.
Παρατήρησε πώς αρχίσεις να αισθάνεσαι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αλλαγή Ρουτίνας
Μερικές φορές, ένας απλός λόγος που δεν βιώνουμε τα θαύματα που θέλουμε είναι, απλά, η έλλειψη ποικιλίας στην καθημερινή μας ρουτίνα.  Μερικές φορές, όταν βολευτούμε στην ίδια καθημερινή ρουτίνα, εμφανίζεται η στασιμότητα.  Είναι πάντα προς όφελος μας να αλλάζουμε την ρουτίνα μας, γιατί επιτρέπει στην ενέργεια της Ροής της Ζωής να κυλήσει περισσότερο μέσα μας δημιουργώντας συνεχώς επέκταση.  Το να αλλάξουμε την ρουτίνα μας μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να πάμε από διαφορετικό δρόμο στην δουλειά, το να εργαστούμε διαφορετικές  ώρες της ημέρας, το να ξυπνήσουμε διαφορετική ώρα το πρωί, και να πιούμε ένα φλυτζάνι τσάι σήμερα αντί για καφέ.  Αυτά είναι μερικά παραδείγματα.

Η αλλαγή της ρουτίνας μας μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερα πράγματα όπως το να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι που πάντα  θέλαμε αλλά διστάζαμε λόγω του φόβου που επικρατούσε σχετικά με αυτό.  Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι όπως το να μιλήσουμε δημόσια, το να εκθέσουμε τους πίνακες ζωγραφικής μας σε μια γκαλερί, το να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, (καταλαβαίνετε τι εννοώ).  Βγάζοντας τον εαυτό μας από την ρουτίνα και την βολή μας, έχουμε την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση σε ευκαιρίες και εμπειρίες που θα μπορούσαμε να μην είχαμε βιώσει διαφορετικά.

Διαδικασία για αλλαγή ρουτίνας
1.   Να ταξιδέψουμε.
2.   Να πάμε στην δουλειά από διαφορετικό δρόμο.
3.   Να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες.
4.   Να ακούσουμε διαφορετική μουσική.
5.   Να σκεφτούμε έξω από το κουτί.
6.   Να ανακτήσουμε την δύναμη μας ξεπερνώντας τον φόβο μας για κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε (να μιλήσουμε δημόσια, να τραγουδήσουμε, να πιλοτάρουμε ένα αεροπλάνο, κλπ).


Βάλε Γύρω σου Λαμπερά Χρώματα
Το να περιτριγυρίσουμε τον εαυτό μας με λαμπερά ζωηρά χρώματα έχει ένα στιγμιαίο θετικό αποτέλεσμα στην ενέργεια μας, την διάθεση, και την γενικότερη καλή μας κατάσταση.  Τα χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί στις θεραπευτικές τέχνες για χιλιάδες χρόνια.  Μπορεί να έχεις προσέξει ότι τα περισσότερα επιτυχημένα εστιατόρια χρησιμοποιούν το κίτρινο και το πορτοκαλί, ή το κόκκινο στο λογότυπο τους, γιατί γνωρίζουν ότι αυτά τα χρώματα ανοίγουν την όρεξη.  Το κάθε χρώμα έχει μια διαφορετική δόνηση και παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς βιώνουμε την ζωή.  Τα λαμπερά χρώματα έχουν την τάση να ανεβάζουν την δόνηση μας και να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.  Όταν αισθανόμαστε καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην ροή το οποίο μας φέρνει πιο κοντά σε ακόμα περισσότερα θαύματα.

Διαδικασία 1
Κάνε μια γρήγορα καταγραφή όλων των χρωμάτων των ρούχων στην ντουλάπα σου.  Φοράς ανοικτά φωτεινά χρώματα ή πιο μουντά και θαμπά? Άρχισε να προσθέτεις πιο λαμπερά χρώματα στην ντουλάπα σου και τις επόμενες εβδομάδες παρατήρησε πώς αισθάνεσαι.

Διαδικασία 2
Το να προσθέτουμε ζωντανά χρώματα στον χώρο όπου ζούμε ή εργαζόμαστε επίσης αλλάζει σημαντικά την δόνηση του χώρου.  Μην διστάζεις να είσαι τολμηρός, και δοκίμασε χρώματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.
Παραδείγματα:
·         Βάψε έναν τοίχο του δωματίου ένα φωτεινό χρώμα.
·         Φωτεινά έπιπλα.
·         Χρωματιστά αξεσουάρ (μαξιλάρια, φωτιστικά, κορνίζες, ανθοδοχεία).


Φυσικά Αρώματα/Αιθέρια Έλαια
Η αίσθηση της όσφρησης είναι ένα μεγάλο δώρο που έχει την ικανότητα να αλλάζει το πώς αισθανόμαστε στην στιγμή.  Κλείσε τα μάτια σου αυτή τη στιγμή και φαντάσου ότι μυρίζεις μια ανθισμένη γαρδένια.  Διαφορετικές μυρωδιές έχουν την δύναμη να μας επηρεάζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Όπως και να έχει, τα αρώματα που έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά για μας έχουν το δώρα να μας κάνουν να νοιώσουμε χαρούμενοι στη στιγμή.  Το οποίο, όταν μπορούμε να νοιώσουμε την αγνή χαρά, ανοιγόμαστε σε ακόμα περισσότερα θαύματα που η ζωή επιφυλάσσει για μας.

Διαδικασία
1.   Βρες ένα φυσικό άρωμα ή αιθέριο έλαιο που η μυρωδιά του σου αρέσει πολύ.  Αν δεν μπορείς να βρεις κάποιο, βρες ένα λουλούδι που σου μυρίζει υπέροχα.
2.   Βάλε μια σταγόνα από το άρωμα ή το έλαιο στην άκρη της μύτης σου ώστε η μυρωδιά να κρατήσει για κάποια ώρα.
3.   Απόλαυσε το υπόλοιπο της ημέρας σου.


Έλα σε Επαφή με την Φύση
Η φύση έχει την θαυμαστή ικανότητα να μας φέρνει πίσω στον κεντρικό πυρήνα μας όπου αισθανόμαστε περισσότερο γειωμένοι.  Αν αισθανθούμε ότι μας έχουν καταβάλει όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή μας, το να βρούμε λίγο χρόνο να έρθουμε σε επαφή με την φύση είναι πάντα θρεπτικό για την ψυχή.  Η φύση έχει την ιδιότητα να απορροφά και να μας ξεφορτώνει από τις πιο βαριές δονήσεις που μπορεί τα κρατάμε.  Το να περνάμε χρόνο έξω στην φύση μας ξαλαφρώνει από τα βάρη, πράγμα που μας δίνει την διαύγεια να κινούμαστε στην ζωή μας με ευκολία και χάρη.

Διαδικασία
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την φύση.  Παρακάτω προτείνουμε μερικούς:
1.   Ξάπλωσε στο γρασίδι και βγάλε τα παπούτσια σου.
2.   Πήγαινε κάμπιν με φίλους.
3.   Κάνε μερικούς ήρεμους περιπάτους στο πάρκο.
4.   Περπάτησε σε ένα παράξενο μονοπάτι.
5.   Κάθισε κάτω από ένα δέντρο και διάβασε ένα βιβλίο.
6.   Πήγαινε για μπάνιο στη θάλασσα.


Η Δύναμη των Λουλουδιών!
Ήξερες ότι τα λουλούδια έχουν κάποιες από τις πιο αγνές και πιο ιερές ενέργειες στον πλανήτη? Τα λουλούδια λατρευτήκανε από πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο για τις θαυμαστές θεραπευτικές και μεταμορφωτικές τους ιδιότητες.  Όταν τα λουλούδια τοποθετηθούν σε κάποιους χώρους, αμέσως η δόνηση του χώρου ανεβαίνει και αλλάζει!  Έχεις ποτέ προσέξει πώς η διάθεση σου στην στιγμή γίνεται πιο ελαφριά όταν περπατάς σε ένα όμορφο κήπο γεμάτο λουλούδια? Αν είσαι πραγματικά διαισθητικός, θα νοιώσεις ακόμα και τα λουλούδια να έρχονται σε επαφή μαζί σου και να σε βοηθούν σε ενεργειακό επίπεδο.  Αν το σπίτι σου έχει μια αίσθηση βαριά ή στάσιμη, στόλισε λουλούδια σε όλο το σπίτι και παρατήρησε πόσο γρήγορα αλλάζει η δόνηση.
Τα λουλούδια μας περιτριγυρίζουν επίσης με την ενέργεια του παιχνιδιού και της διασκέδασης, υπενθυμίζοντας μας να αφήνουμε πίσω μας τις ανησυχίες και τα άγχη που μπορεί να κουβαλάμε, καθώς αφηνόμαστε στην παρούσα στιγμή.  Από όταν άρχισα να δουλεύω με λουλούδια, έχω παρατηρήσει ότι είμαι πιο ισορροπημένος, ενεργητικός, και χαρούμενος, τα οποία φυσικά όλα έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε περισσότερα θαύματα να έρθουν στην ζωή μου.

Η Δύναμη των Λουλουδιών! Διαδικασία
  1. Διάλεξε λουλούδια που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.  Αν μπορείς να βρεις λουλούδια σε γλάστρες, είναι ακόμα καλύτερα, καθώς θα κρατήσουν πολύ περισσότερο.
  2. Τοποθέτησε το λουλούδι/τα λουλούδια πάνω στο σημείο της καρδιάς σου, και νοιώσε αγάπη και ευγνωμοσύνη για τα λουλούδια.
  3. Ευχαρίστησε τα λουλούδια που ευλόγησαν την ζωή σου και που έλκυσαν περισσότερα θαύματα στην ζωή σου.
  4. Τοποθέτησε τα λουλούδια σε μέρος όπου μπορούν να σε χαιρετούν κάθε μέρα. 


Φιλία με τον Ήλιο
Από τους αρχαίους καιρούς, ο ήλιος έχει λατρευτεί σαν μια από τις πιο δυνατές πηγές θεραπείας και μεταμόρφωσης.  Ο ήλιος έχει την δύναμη να αυξήσει στην στιγμή τις σωματικές, συναισθηματικές, και νοητικές δονήσεις μας στην πιο ιδεατή τους κατάσταση.  Σε πολλούς ιθαγενείς πολιτισμούς, ο Ήλιος δινόταν σαν φάρμακο για πολλές αρρώστιες και χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλούς πολιτισμούς έως και σήμερα.   Ο ήλιος επιδρά στα πιο βαθιά επίπεδα των κυττάρων μας και μας πηγαίνει πίσω στον πιο αυθεντικό και Ιερό Εαυτό μας.  Φυσικά, όταν λειτουργούμε από τον πιο αυθεντικό εαυτό μας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε εναρμονισμένοι με τον σκοπό  μας και την ροή του Σύμπαντος, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για θαύματα να ευλογήσουν κάθε τομέα της ζωής μας.
Η παρακάτω άσκηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή το επιτρέπει ο καιρός, και φυσικό όσο περισσότερο δουλεύεις με αυτήν  τόσο πιο φανερές οι αλλαγές στην ζωή σου θα είναι. Αυτή η άσκηση όχι μόνον τραβάει περισσότερα θαύματα στη ζωή σου, ισορροπεί την διάθεση σου έτσι ώστε με τον καιρό λειτουργείς σταθερά από μια θέση χαράς.

Διαδικασία της Φιλίας με τον Ήλιο


  1. Βρες ένα άνετο χώρο έξω όπου μπορείς να συνδεθείς με τον ήλιο για περίπου 5 – 10 λεπτά.  Μπορεί να είναι κάποιο μέρος στην αυλή σου, ένα πάρκο, μια βεράντα, η παραλία, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο όπου δεν θα σε ενοχλήσουν.
  2. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτήν την άσκηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα να αποφύγεις τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.  Οι καλύτερες ώρες έχω βρει ότι είναι μεταξύ 7-10πμ και μετά τις 4μμ.
  3. Άνοιξε τελείως τα χέρια, και στρέψε το πρόσωπο κατευθείαν στον ήλιο, έχοντας τα μάτια κλειστά.
  4. Νοιώσε για μια στιγμή την ζεστασιά του ήλιου να φιλάει το πρόσωπο σου.
  5. Πες τρεις φορές «Είμαι ανοικτός και δεκτικός σε απίστευτα θαύματα σε όλους τους τομείς της ζωής μου» και μετά την τρίτη φορά απλά πρόσθεσε «Και έτσι

    είναι».
  6. Βάλε το δεξί σου χέρι πάνω στην καρδιά σου και το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί καθώς ευχαριστείς τον ήλιο που σου προσέφερε τόση γιατρειά, παρηγοριά, και ανανέωση στην ζωή σου.

(Από το βιβλίο του Emmanuel Dagher, “Easy Breezy Miracle: A powerful, exciting & simple guide to creating an extraordinary life”)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου