Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ



Όλοι, σε κάποιο σημείο της ζωής, έχουμε ονειρευτεί ότι είμαστε κάποιος ξεχωριστός, που κάνει κάτι μεγάλο, ότι κάνουμε την διαφορά, ότι έχουμε μια σπουδαία ζωή, σημαντικές σχέσεις, ή μια μεγάλη επιχείρηση.  Ποιος δεν έχει φαντασιώσει ότι είναι αυτός που κερδίζει το μεγάλο παιχνίδι; Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ότι έχει τον τέλειο γάμο; Και πόσες φορές έχουμε ονειρευτεί ότι είμαστε πλούσιοι, ή επιτυχημένοι, ή ευτυχισμένοι με τις σχέσεις μας;

Συχνά, κάνουμε μεγάλα όνειρα και έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες. Δυστυχώς, τα όνειρα μας παραμένουν ακριβώς αυτό, όνειρα.  Και οι φιλοδοξίες σύντομα μαζεύουν σκόνη μέσα στην σοφίτα μας.

Αυτό είναι ένα λυπηρό γύρισμα στην ζωή μας. Αντί να ζούμε συναρπαστικές περιπέτειες αυτό-πραγμάτωσης, παγιδευόμαστε στα μικροπράγματα ζώντας μέρα με την ημέρα, και μόλις υπάρχοντας με δυσκολία.  Αλλά ξέρετε κάτι; Η ζωή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν εμείς ήμασταν αποφασισμένοι στο κυνήγι των ονείρων μας.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στο να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα είναι η λέξη αδύνατον.  Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε στην σκέψη «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι πολύ δύσκολο. Είναι αδύνατον. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είμαι αρκετά καλός. Δεν έχω τα προσόντα. Δεν έχω τα χρήματα ή τις πηγές». Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ να μιλάμε σχετικά με το γιατί είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

Αν, όμως, όλοι σκέφτονταν έτσι, δεν θα υπήρχαν εφευρέσεις, δεν θα υπήρχαν καινοτομίες, ούτε σημαντικές ανακαλύψεις στα ανθρώπινα επιτεύγματα.  
Θυμηθείτε ότι οι επιστήμονες βρέθηκαν σε αμηχανία όταν αντίκρισαν την ταπεινή μέλισσα.  Θεωρητικά, είπαν, ήταν αδύνατον για την μέλισσα να πετάξει. Κανείς δεν το είχε πει αυτό στην μέλισσα. Γι’ αυτό και πετάει. 

Από την άλλη  μεριά, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν κάνοντας τελείως εξωφρενικά όνειρα χωρίς  να κάνουν καμία ενέργεια σχετικά με αυτά. Το αποτέλεσμα; Σπασμένα όνειρα και κουρελιασμένες φιλοδοξίες.

Αν περιορίζετε τον εαυτός σας αμφιβάλλοντας για σας, και αυτό-περιοριστικές πεποιθήσεις, δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξεπεράσετε αυτό που θεωρείτε αδύνατον.  Αν φτάσετε πολύ μακριά στον ουρανό χωρίς να εργαστείτε προς τον σκοπό σας, θα βρεθείτε κολλημένοι σε ένα αδύνατο όνειρο.

«Το χρωστάτε στον εαυτό σας. Αν είναι το όνειρο σας, γιατί να περιμένετε άλλη μια μέρα να το κυνηγήσετε;»

Δοκιμάστε αυτήν την άσκηση.  Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και γράψτε κάποιους στόχους που έχετε στη ζωή σας.  Σε μία στήλη, γράψτε σε μια στήλη τα πράγματα που ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε. Σε μια άλλη στήλη, γράψτε τα πράγματα που θα μπορούσατε ίσως να κάνετε. Και σε μία άλλη, γράψτε την στήλη των πραγμάτων που είναι αδύνατον να κάνετε. 

Κοιτάξτε τώρα όλες τις στήλες και κάθε μέρα προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε τους στόχους που βρίσκονται στη στήλη με τα πράγματα που ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε. Μόλις καταφέρετε να τα κάνετε, τσεκάρετε τα.  Καθώς σιγά-σιγά πλησιάζετε να τσεκάρετε όλους τους στόχους σας σε αυτήν την στήλη, προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε τους στόχους στην άλλη στήλη – εκείνη με τα πράγματα που μπορέσετε ίσως να κάνετε.  

Καθώς τσεκάρετε τα πράγματα που γράψατε στην στήλη με τον τίτλο «πράγματα που θα μπορούσα να κάνω», μπορείτε μετά να μετακινήσετε τους στόχους που βρίσκονται κάτω από «πράγματα που είναι αδύνατον» για σας στην λίστα με τα «πράγματα που θα μπορούσα ίσως να κάνω».

Καθώς πραγματοποιείτε αυτήν την διαδικασία, θα ανακαλύψετε ότι οι στόχοι που νομίζατε ότι είναι ακατόρθωτοι γίνονται ευκολότεροι να πραγματοποιήσετε.  Και τελικά το αδύνατον φαίνεται να γίνεται δυνατόν.

Βλέπετε, η τεχνική εδώ είναι να μην περιορίζετε την φαντασία σας. Είναι να στοχεύετε ψηλά και να αρχίσετε να εργάζεστε προς τον στόχο αυτό λίγο-λίγο. Είναι, πάντως, μη φρόνιμο να βάζετε στόχους που στην πραγματικότητα είναι μη ρεαλιστικοί.
Εκείνοι που μόνον ονειρεύονται έναν στόχο χωρίς να εργαστούν σκληρά, καταλήγουν απογοητευμένοι και χωρίς αυταπάτες.

Από την άλλη πλευρά, αν εκατό χρόνια πριν λέγατε σε κάποιον ότι ήταν δυνατόν για τον άνθρωπο να πάει στο φεγγάρι, θα γελούσε.  Αν του είχατε πει ότι θα μπορούσατε να ταχυδρομήσετε από εδώ στην άλλη πλευρά του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έλεγε ότι τα έχετε χαμένα.  Αλλά, με απλή επιθυμία και υπομονή, τα αδύνατα αυτά όνειρα είναι τώρα πραγματικότητες. 

Ο Τόμας Έντισον είπε κάποτε ότι η ιδιοφυία είναι 1% έμπνευση και 99% επιμονή. Τίποτα δεν μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινό. Για να  πραγματοποιήσει κάποιος τα όνειρα του πρέπει να υπάρξει δουλειά και πειθαρχία.  Προσέξτε όμως ότι, αυτό το 1% πρέπει να είναι ένα μεγάλο όνειρο, και όχι ένα που είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Ρωτήστε οποιονδήποτε καλό αθλητή και θα σας πει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν οφέλη αν δεν βγείτε έξω από την ζώνη της βολής σας.  Θυμάστε αυτό που λένε, χωρίς  πόνο δεν υπάρχει κέρδος; Αυτό είναι πολύ μεγάλη αλήθεια.

Γι’ αυτό, φίλοι μου, ονειρευτείτε! Μην παγιδεύεστε στους φανταστικούς σας περιορισμούς. Τολμήστε να κάνετε μεγάλα όνειρα και εργαστείτε σκληρά να τα πραγματοποιήσετε. Καθώς ανεβαίνετε την σκάλα της προόδου, θα ανακαλύψετε ότι το αδύνατο έχει γίνει λίγο πιο δυνατό.
  

Andreas Jones



                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου