Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

8 ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ «ΛΙΒΑΝΙ» (Μέρος Α)


Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι (Boswellia Carter) θεωρείται πολύ σημαντικό σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, αυτή η αρωματική ρητίνη μετατρέπεται σε ένα αιθέριο έλαιο που θεωρείται πολύτιμο όχι μόνο σε θρησκευτικές και πνευματικές πρακτικές, αλλά και στην αρωματοθεραπεία και τη φυσική υγεία.

Το Λιβάνι αιθέριο έλαιο έχει υπάρξει για καιρό δημοφιλές συστατικό σε καλλυντικά και χρησιμοποιείται για θυμίαμα. Έχει ακόμη βρεθεί στα ερείπια του Αγγλοσαξωνικού και του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού. Το λιβάνι προέρχεται από τα δέντρα του γένους Boswellia, που καλλιεργούνται σε περιοχές της Αφρικής και της Αραβίας, τα οποία παράγουν μια κόλλα ή ρητίνη η οποία μπορεί να αποσταχθεί σε αιθέριο έλαιο που συγκεντρώνει τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία. Τα μονοτερπένια και τερπένια είναι τα πιο πολύτιμα στοιχεία του λαδιού αυτού, καθώς προωθούν τις φυσικές θεραπευτικές διεργασίες του σώματος.

Τα οφέλη για την υγεία του ελαίου λιβάνι ως επί το πλείστον οφείλονται στις αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, αντισηπτικές, απολυμαντικές, πεπτικές, διουρητικές,  και αποχρεμπτικές του ιδιότητες. Θεωρείται επίσης τονωτικό για την υποστήριξη της απόδοσης όλων των συστημάτων του σώματος - συμπεριλαμβανομένων του πεπτικού, του αναπνευστικού, του νευρικού συστήματος, καθώς και του συστήματος απέκκρισης - και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το άρωμα του πικάντικου, γήινου ξύλου του ελαίου λιβάνι δίνει μια κατευναστική και χαλαρωτική αίσθηση, και οι ηρεμιστικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στον οραματισμό, την γείωση, και την βελτίωση της πνευματικής σύνδεσης του ανθρώπου. Στην αρωματοθεραπεία, το λάδι λιβάνι είτε εισπνέεται ή διαχέεται, το οποίο μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό ηρεμιστικό που προκαλεί ένα αίσθημα ψυχικής γαλήνης, ενώ παράλληλα βοηθά στην ανακούφιση του άγχους, του θυμού, του στρες και της απελπισίας.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη του λαδιού λιβάνι μπορούν επίσης να επιτευχθούν  εφαρμόζοντας το τοπικά ή καταπίνοντας το σε πολύ μικρές ποσότητες. Για την ανακούφιση του πόνου, απλά κάντε μασάζ με το λάδι  πάνω στις πληγείσες περιοχές. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας ένα διαχύτη ή εισπνευστήρα βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την απελευθέρωση αναπνευστικών μπλοκαρισμάτων. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε μερικές σταγόνες σε ένα καθαρό πανί και να εισπνεύσετε το άρωμα, ή να το προσθέσετε στο νερό του μπάνιου σας για ένα αναζωογονητικό μούλιασμα.

Το λάδι λιβάνι μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ή να αναμιχθεί με άλλα έλαια βάσης, όπως jojoba, γλυκό αμύγδαλο, και αβοκάντο. Συνδυάζεται καλά με όλα τα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων: πατσουλί, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, εσπεριδοειδή, και βασιλικό. Ανάλογα με τις χρήσεις που κάνετε στο λιβάνι, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από αιθέρια έλαια σανδαλόξυλο, ξύλο κέδρου, λεβάντας, ή vetiver.

Πάντα να δοκιμάζετε για την ευαισθησία του δέρματος πριν από ευρεία χρήση και χρησιμοποιήστε το στα πόδια όταν είναι δυνατόν. Η υπερβολική χρήση οποιουδήποτε λαδιού μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Κρατήστε μακριά από τα μάτια, τα αυτιά, ή τη μύτη, και να ξέρετε ότι δεν είναι όλα τα έλαια ίδια. Γι’ αυτό δοκιμάστε διάφορες μάρκες προσεκτικά, και ποτέ μην χρησιμοποιείτε το λάδι με τρόπο που δεν συνιστάται από τον κατασκευαστή του.

  
(Μετάφραση άρθρου από την ιστοσελίδα του James Redfield)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου