Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ


     Επομένως, η κβαντική μέτρηση που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο είναι εμπλεκόμενη ιεραρχία. Η ανταμοιβή είναι ότι κερδίζουμε την ικανότητα για αυτό-αναφορά, την δυνατότητα να βλέπουμε τον εαυτό μας ως έναν «εαυτό» που βιώνει τον κόσμο ως ξεχωριστό από εμάς. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε ότι η διαχωρισιμότητά μας είναι ψευδαίσθηση, που προκύπτει από μια εμπλεκόμενη ιεραρχία κατά την κβαντική μέτρηση, την κβαντική κατάρρευση.      
    
 Μπορεί να έχετε δει την εικόνα του Escher τα «Drawing Hands» (= τα Χέρια που Σχεδιάζουν). Στην εικόνα αυτή το αριστερό χέρι σχεδιάζει το δεξί χέρι και το δεξί χέρι σχεδιάζει το αριστερό, δημιουργώντας μια εμπλεκόμενη ιεραρχία. Και πάλι, εάν ταυτιστείτε με την εικόνα, μπορείτε να παγιδευτείτε στην επ’ άπειρον ταλάντευση της εμπλεκόμενης ιεραρχίας. Αλλά είναι το δεξί χέρι που πραγματικά σχεδιάζει το αριστερό; Σχεδιάζει πραγματικά το αριστερό χέρι το δεξί; Όχι, πίσω από τη σκηνή, ο Escher σχεδιάζει και τα δύο.      

     Είναι λοιπόν το υποκείμενο που καταρρέει το αντικείμενο; Είναι το (τα) αντικείμενο (α) που δημιουργούν το υποκείμενο; Τίποτα από τα δυο. Από πίσω από τη σκηνή, η συνειδητότητα, μέσω της ψευδαίσθησης μιας εμπλεκόμενης ιεραρχίας στην κβαντική μέτρηση, γίνεται και τα δύο, και το αντικείμενο και το αντικείμενο (τα αντικείμενα).      

     Η εμπλεκόμενη ιεραρχία και η αυτό-αναφορά είναι σημαντικό για μας να τις καταλάβουμε. Πολύ ψυχολογικό στρες αναπτύσσεται στη ζωή μας επειδή μεγαλώνουμε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Μια οικογένεια είναι δυσλειτουργική όταν δεν καταφέρει να ενεργεί ως μονάδα, όταν δεν διαθέτει ενιαία ταυτότητα. Μια τέτοια οικογενειακή αυτο-ταυτότητα προκύπτει μόνο όταν υπάρχει εμπλεκόμενη ιεραρχία στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και για τα ζευγάρια και ισχύει για τη σχέση ιατρού-ασθενούς.

Απόσπασμα από την 9η συνάντηση του Α κύκλου των ΔΩΡΕΑΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ διαδικτυακών σεμιναρίων με τίτλο «Νέα Κοσμοθεωρία και Κβαντική Πραγματικότητα».
Μπορείτε να βρείτε την συνάντηση μας εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου