Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

Η αλχημεία των μπαχαρικών είναι ένας δυνατός συνδυασμός πίστης, πνεύματος, και ουσίας.  Πασπαλίζοντας με λίγο από αυτό και λιγάκι από εκείνο, μπορούμε να μεταμορφώσουμε εντελώς κάτι συνηθισμένο σε κάτι εξαιρετικό.  Φανταστείτε ζεστό μηλίτη χωρίς κανέλλα ή σάλτσα μπεσαμέλ χωρίς μοσχοκάρυδο.  Και τι γίνεται με μπισκότα μελάσα χωρίς πιπερόριζα και γαρίφαλα ή πατάτες χωρίς σπασμένο μαύρο πιπέρι; Για να μην αναφέρουμε ινδικό κάρυ, χωρίς κουρκουμά, κόλιανδρο, και κάρδαμο. Μεξικάνικο φαγητό χωρίς κύμινο και το τριμμένο τσίλι. Ή ιταλικό λουκάνικο χωρίς μάραθο και αποξηραμένα βότανα. Σχεδόν τα πάντα που τρώμε περιέχει κάποιο είδος βοτάνων και μπαχαρικών, από το αλάτι και το πιπέρι που είναι πασπαλισμένα πάνω από μια απλή μπριζόλα μέχρι τους πιο εξωτικούς συνδυασμούς που χρησιμοποιούνται στις σούπες, τους χυλούς και τα κάρυ. Φανταστείτε πόσο πιο δυνατά τα φαγητά αυτά θα είναι αν ενεργοποιήσετε το μυστικό της δύναμης της ζωής μέσα στα μπαχαρικά πριν από τη χρήση τους.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους στην κουζίνα.  Όταν δημιουργείτε αλχημεία των μπαχαρικών, να είστε σαν τους αρχαίους αλχημιστές και να πειραματίζεστε με τα μπαχαρικά που έχετε μέσα στο ντουλάπι να δείτε τι συναρπαστικούς συνδυασμούς και γεύσεις μπορείτε να δημιουργήσετε.  Δώστε λίγο χρόνο στο να συντονιστείτε με τις μυστικιστικές ιδιότητες του κάθε μπαχαρικού.  Φανταστείτε ότι «ρωτάτε» το μπαχαρικό ποια ιδιότητα φέρνει μέσα στο σπίτι σας, και μετά προσκαλέστε το να ενεργοποιήσει την ιδιότητα αυτή μέσα στο φαγητό που ετοιμάζετε.  Αυτό είναι το μυστικό που μετατρέπει ένα μπαχαρικό σε κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα μυρωδικό.

Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κρατήσετε το μπαχαρικό μέσα στο χέρι σας και να συντονιστείτε με την ενέργεια που αυτό θα φέρει στο γεύμα σας.  Μετά οραματιστείτε ενέργεια να κυλάει από τα χέρια σας μέσα στα μπαχαρικά, ενεργοποιώντας με τον τρόπο αυτό την μυστικιστική ενέργεια μέσα τους.  Μετατρέψτε το απλό στήθος κοτόπουλου σε ένα εύγευστο γεύμα με μια χούφτα ενεργοποιημένων φρέσκων βοτάνων ή ένα μείγμα από αρωματικά μπαχαρικά.  Και Ορίστε! «Κοσμικό Κοτόπουλο»! Για να δημιουργήσετε «Ιερό Dal”, προσθέστε ένα κουταλάκι σκόνη κάρυ και μια πρέζα τριμμένη πιπερόριζα (που έχετε φορτίσει με ενέργεια) στα όσπρια, και η πλούσια και εύγεστη ατμόσφαιρα της Ινδικής κουζίνας ζωντανεύει.  Με μια πρέζα από κανέλλα που έχει εμποτιστεί με ευλογίες και μοσχοκάρυδο, ξαφνικά ο απλός χυλός βρώμης μετατρέπεται σε ένα «Ευλογημένο Χυλό Βρώμης».

 


(
Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου