Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 Κάνε ένα βήμα πίσω για ένα λεπτό και κοίταξε την κατάσταση στην οποία η ανθρωπότητα βρίσκεται…

 Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Άστεγοι άνθρωποι βρίσκονται στη σειρά στους δρόμους όπου και αν πας. Το ένα πέμπτο του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου, του Αμαζονίου, έχει κοπεί για να ανοίξει ο δρόμος για την βιομηχανική γεωργία, και συνεχίζει να καταστρέφεται.  Ο πόλεμος είναι διαδεδομένος στη Μέση Ανατολή, με πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες να αναζητούν απεγνωσμένα (ή έχουν αναζητήσει) άσυλο σε άλλες χώρες.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν να πλουτίζουν τις βιομηχανίες του πετρελαίου, του άνθρακα, και του αερίου, ακόμη και αν ο κόσμος φωνάζει για λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας που θα αναπτυχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία στην Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, η οποία συνεχίζει να θέτει τον υπόλοιπο κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικής μόλυνσης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αντί να αποσυρθεί από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, θα συνεχίσει να επενδύει στο πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας.  Το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να βγάζει υπάκουους εργάτες και να καταπνίγει τα δημιουργικά ένστικτα των παιδιών μας.  Αυτοί που ονομάζουμε «παγκόσμιοι ηγέτες» επιμένουν ότι στρέφονται προς την αλλαγή, αλλά εξακολουθούν να υπολογίζουν τις ανάγκες της οικονομίας πάνω από τις ανάγκες της ανθρωπότητας και τις ανάγκες του πλανήτη μας που πεθαίνει.

 Κάτι πρέπει να αλλάξει.  Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τον κόσμο να καίγεται.  Χρειαζόμαστε μια επανάσταση…

 

Δεν μιλάω για οποιοδήποτε είδος επανάστασης σας αυτές που είχαμε στο παρελθόν.  Η ιστορία έχει καταγράψει εκατοντάδες επαναστάσεων και σχεδόν όλες τελείωσαν με βία και αιματοχυσία.  Ο χρόνος για βίαιη επανάσταση έχει τελειώσει.  Δεν θέλουμε οποιοδήποτε είδος καταστροφικής επανάστασης, ούτε χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο.  Χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική επανάσταση – μια επανάσταση καθαρής δημιουργίας.

 

«Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα.  Για να αλλάξει κάτι, χτίσε ένα νέο μοντέλο που καθιστά το υπάρχον μοντέλο ξεπερασμένο» - Buckminster Fuller

 

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δημιουργούμε έναν τρόπο για να βγούμε έξω από το χάος μέσα στο οποίο βρισκόμαστε.  Αντί να ανατρέπουμε κυβερνήσεις, χτίζουμε νέα μοντέλα, νέα δίκτυα, νέα συστήματα, που αφήνουν τους παλιούς τρόπους στην σήψη και στην παρακμή.

Δεν σας αρέσει το φαινόμενο των αστέγων; Δημιουργήστε δίκτυα διανομής τροφίμων για εκείνους που κάνουν αγώνα για να τραφούν.

Δεν σας αρέσουν οι μεγάλες εταιρίες γεωτρήσεων για πετρέλαιο στην Αρκτική; Εφεύρετε νέες ενεργειακές λύσεις, ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους με πετρέλαιο.

Δεν σας αρέσουν οι διαστάσεις που έχει πάρει η αποψίλωση των δασών η οποία λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο; Μετατρέψτε τα νεκροταφεία σε δάση.

Η δημιουργικότητα είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η πρόοδος, και όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται δημιουργοί.  Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να δημιουργήσουμε, και ναι, μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δρόμο μας προς ένα νέο πρότυπο – ένα πρότυπο όπου ο κάθε ένας έχει την ευκαιρία να είναι αυτός που είναι, και οι καταπιεστές δεν κρατάνε πλέον τους λαούς ομήρους.

Γι’ αυτό, σας παρακαλώ θερμά, να φορέσετε το δημιουργικό καπέλο σας, και να αρχίσετε να χαράσσετε νέους δρόμους σε ένα μέλλον όπου τα τρέχοντα παγκόσμια προβλήματα μας δεν μας κρατάνε πλέον πίσω από την ανθρώπινη πρόοδο. 

 

Τι περιμένετε;

Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε!!

 

 Του Will Stanton.

O Will Stanton είναι ακτιβιστής, συγγραφέας, και δάσκαλος ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως.  Έχει δημιουργήσει ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που ονομάζεται Μοντέλο των Έξι Διαστάσεων το οποίο στοχεύει στο να ενδυναμώσει να παιδιά και να τα βοηθήσει να γίνουν αυτοί που είναι.  Ο Will είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Εκπαιδευτική Επανάσταση (Education Revolution) το οποίο ανατέμνει τα προβλήματα στο τρέχον εκπαιδευτικό μας πρότυπο και περιγράφει τα βήματα για να φτάσουμε σε ένα νέο πρότυπο.   

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου