Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΔΕΣΜΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΠΙΡΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

 Κατοικίδια και Συναίσθημα

                                     

Τα ζώα επηρεάζονται από τα τρέχοντα συναισθήματα και καταστάσεις του νου μας, κυρίως των ανθρώπων εκείνων με τους οποίους είναι περισσότερο συνδεδεμένα. Οι περισσότεροι σκύλοι και οι γάτες αποκτούν μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτώνται για τροφή, στέγη, ασφάλεια και στοργή. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο εύκολα συντονίζονται με τα συναισθήματα μας.
                                           

Με εξαίρεση ίσως λίγες σύντομες προφορικές εντολές ή ονόματα, τα ζώα στηρίζονται πλήρως στα συναισθηματικά μηνύματα που μεταβιβάζονται από τη στάση μας, τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου, και, ακόμα και απλά συναισθήματα στον αέρα, που είναι σαν ένα συναισθηματικό κλίμα που μπορεί να είναι γενικά ηλιόλουστο ή θολό, ήπιο ή ακραίο. Μικρότερης διάρκειας συναισθήματα μοιάζουν περισσότερο με τον καιρό της ημέρας.

Η οσμή είναι πρωταρχική αίσθηση για σκύλους και γάτες. Ακριβώς όπως θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε μια λεπτή μυρωδιά στον αέρα, όταν η βροχή είναι στο δρόμο, μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τις χημικές ουσίες του στρες που το σώμα σας εκπέμπει όταν είστε αναστατωμένος. Τους λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί. Ας υποθέσουμε ότι αισθάνεστε ανήσυχοι και ότι εκπέμπετε κάποιο επίπεδο φόβου. Διαισθάνονται ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβούνται, αλλά τι;
                                                 

 

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει σε εμάς, όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Ας υποθέσουμε ότι οι γονείς σας είναι ανήσυχοι, είτε είναι είτε δεν είναι επιβεβαιωμένο. Είναι σαν να λένε, «Προσέξτε, κάτι κακό έρχεται!» Δεν θα έπρεπε να ψάχνετε για αυτό όλη την ώρα; Να γίνετε λίγο νευρικός;

Έτσι συμβαίνει για τα ζώα. Δεν γνωρίζουν ότι κάποιος μόλις απλά σας έσβησε από φίλο στο Facebook. Μπορεί να φαντάζονται ότι υπάρχει ένα επικίνδυνο αρπακτικό ή κάποιος εισβολέας εκεί έξω. Έτσι, αν κάποιος τυχαίος πεζός περάσει απ’ έξω (σαν κι εμένα;), τρέχουν και βγάζουν τα κεφάλια τους γαβγίζοντας. Διαισθάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος εν όψει, και η δουλειά τους είναι να προστατεύουν το σπίτι σας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι σκύλοι και οι γάτες συχνά απορροφούν συναισθήματα θυμού, λύπης ή φόβου από μέλη της οικογένειας που είναι ταραγμένα για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση μαζί τους. Οι συχνοί τσακωμοί προκαλούν σημαντικό άγχος στα ζώα, που μπορεί να αντιδράσουν με εκενευρισμό ή φόβο. Οι συναισθηματικές εντάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που έχουν συμπεριφορική συνιστώσα, όπως αυξημένη επιθετικότητα, καταστροφικότητα, ή υπερβολική ανησυχία. Ή, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και να συμβάλλουν στο ερεθισμένο δέρμα, τα αυτιά, την ουροδόχο κύστη, και άλλα παρόμοια.

                                                     

 

Ακριβώς όπως τα ζώα που υποφέρουν από απώλειες και αλλαγές, ένα χρόνια συναισθηματικά στρεσσαρισμένο ζώο που έχει προδιάθεση σε προβλήματα του δέρματος ή της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα, μπορεί να ξύνεται ή να ουρεί ακόμα περισσότερο. Αυτό με τη σειρά του θα ερεθίσει περαιτέρω τους ιστούς και θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Ό, τι ταλαιπωρία υπάρχει ήδη γίνεται πιο αισθητή και ενοχλητική όταν ο συναισθηματικός τόνος είναι αυξημένος.

 

Άγχος Σχετικά με τα Ζώα                                  

Μερικές φορές το άγχος που εκπέμπει ένα άτομο στην πραγματικότητα έχει σχέση με το ίδιο το ζώο. Ας υποθέσουμε ότι αναστατώνεστε επειδή βλέπετε ότι κάτι με το σκύλο ή τη γάτα σας δεν πάει καλά. Είτε πρόκειται για μια αλλαγή συμπεριφοράς ή ένα σωματικό σύμπτωμα, το μυαλό σας βάζει μπροστά ένα ολόκληρο φανταστικό σενάριο - τη φοβερή διάγνωση, την αναποτελεσματική θεραπεία, την ευθανασία, την απώλεια του φίλου σας.

Το ζώο σας διαισθάνεται αυτή την ανησυχία, ιδιαίτερα όταν κατευθύνεται προς το μέρος του. Κάτι δεν πρέπει να πηγαίνει καλά! Οι φόβοι σας μόνον αυξάνουν το δικό του άγχος, το οποίο μπορεί ήδη να είναι αυξημένο από την ταλαιπωρία της υπάρχουσας ασθένειας. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να κρύβεται.

Όχι μόνον ο φόβος και το άγχος από αυτό το σήμα κινδύνου θα μειώσουν την ικανότητα του ζώου σας να θεραπευτεί, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν μια  αποτελεσματική θεραπεία. Οι πελάτες συχνά μου λένε ότι, ενεργώντας από φόβο ή μια αίσθηση του επείγοντος, πήραν αποφάσεις για τις οποίες αργότερα μετάνιωσαν. Για παράδειγμα, όταν τα ζώα παρουσιάζουν όγκους ή καρκίνους, οι πελάτες αισθάνονται συχνά κάτω από τεράστια πίεση να αφαιρέσουν αυτούς τους όγκους αμέσως, λες και κάθε ώρα που περνούσε να ήταν κρίσιμη. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο επείγοντα χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, το άγχος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να κάνει το ζώο ακόμη πιο δύσκολο να θεραπευτεί με τη χρήση λιγότερο δραστικών και πιο φυσικών μεθόδων.

                                      

Ομοίως, η ανησυχία για το έντονο ξύσιμο από αλλεργίες του δέρματος μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες να πάρουν κορτικοστεροειδή και να ανατρέψουν αρκετές εβδομάδες προόδου από την διατροφική και την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η αληθινή γιατρειά της χρόνιας ασθένειας απαιτεί, πάνω απ' όλα, υπομονή. Η επιθυμία για άμεση ανακούφιση είναι πολύ δελεαστική. Σε αυτή οφείλεται η χρήση ισχυρών φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αλλά, δεδομένου ότι δεν θεραπεύουν πραγματικά την υποκείμενη πάθηση, η αρρώστια επανέρχεται και σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή παίρνει διαφορετική και πιο δύσκολη μορφή.

Το υπερβολική άγχος μπορεί επίσης να ωθήσει τους ανθρώπους να τρέχουν από τον ένα κτηνίατρο ή θεραπεία στο επόμενο, συμβατικούς ή ολιστικούς. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει και να προκαλέσει σύγχιση στο σώμα του ζώου σας, μην επιτρέποντας ποτέ σε οποιαδήποτε μέθοδο την πιθανότητα να λειτουργήσει. Ένα ακόμη ενδεχόμενο, η ανησυχία και η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την ιατρική παρέμβαση, χωρίς να προσπαθήσουν πραγματικά.

Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο. Δικαιολογημένα, δεν θέλετε να μείνετε με μια θεραπεία που δεν λειτουργεί, αλλά δεν θέλετε να αλλάξετε πλοίο πριν δώσετε μια ευκαιρία. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι η κατανόηση ότι η αληθινή γιατρειά του σώματος απαιτεί χρόνο. Χρειάστηκε χρόνος για να φτάσει εκεί που είναι, και θα χρειαστεί χρόνος για να επανορθώσει τη ζημιά.

 

Μοιραζόμαστε τις Αρρώστιες

                                            

Ακόμα και η δική μας αρρώστια μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κατοικίδιου ζώου μας με τρόπους που δεν καταλαβαίνουμε. Οι κτηνίατροι βλέπουν συχνά περιπτώσεις όπου τα κατοικίδια ζώα  αναπτύσσουν τα ίδια προβλήματα με τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν με συχνότητα φανερά πέρα από σύμπτωση.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Θα μπορούσε, βέβαια, να δείχνει μια κοινή τοξίνη ή άλλο παράγοντα στο περιβάλλον του σπιτιού. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι ο ισχυρός δεσμός μεταξύ ορισμένων κατοικίδιων και  ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος συμπαθητικού συντονισμού, όπως «πιάνουμε» ένα χασμουρητό ή την ανάγκη να ξυστούμε από κάποιον που είναι κοντά μας.

                                           

Πολλά πειράματα και ανέκδοτα μαρτυρούν μια μυστηριώδη, φανερά υπεραισθητική σύνδεση μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το ίδιο πρόβλημα υγείας συχνά μοιράζεται μεταξύ ενός ατόμου και ενός ζώου. Αν βλέπετε ότι αυτό συμβαίνει με σας και το ζώο σας, αξίζει να σκεφτείτε, ίσως ακόμη και τη διερευνήσετε τυχόν υποκείμενες ψυχολογικές πεποιθήσεις και συναισθήματα που μπορεί να συνοδεύουν τη δική σας κατάσταση. Αυτό συχνά βοηθάει στην ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσε να επεκταθεί να βοηθήσει στη γιατρειά και των ζώων σας επίσης.

Υπάρχουν πολλά που έχουμε ακόμα να μάθουμε. Ωστόσο, όπως πολλοί τώρα καταλαβαίνουν, η πρόθεση να είμαστε καλά, μαζί με την πίστη στην θεραπευτική ικανότητα της φύσης, στη ζωή, στο σύμπαν, στο Θεό -όπως κι αν τον αντιλαμβανόμαστε  - βρίσκονται στο επίκεντρο όλης της γιατρειάς.

 
(
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Pitcairn, «Dr. Pitcairn's Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου