Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

ΤΡΩΓΕ ΑΡΓΑ, ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Το να επιβραδύνετε είναι το τελικό βήμα για να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας Μύστη Σεφ και για να εμπλακείτε με την αρχαία τέχνη της αλχημικής πνευματικής μαγειρικής.  Επιβραδύνοντας, ανοίγετε την καρδιά σας έτσι ώστε το Πνεύμα να μπορεί να λειτουργήσει μέσα από εσάς και να εμπλουτίσει όλα όσα αγγίζετε με την δυνατή ενέργεια της ζωής.  Όταν έχετε αγοράσει τα είδη παντοπωλείου, έχετε πλύνει τα λαχανικά, και έχετε τελειώσει με το μαγείρεμα του δείπνου, αναλογιστείτε να βάλετε τόσο σκέψη και πρόθεση στο πώς θα φάτε το γεύμα όση βάλατε και στην προετοιμασία του.  Αυτό είναι το σύμβολο ενός αληθινού Μύστη Σεφ.

 

Ενσαρκωθήκατε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη έχοντας μία αποστολή.  Υπάρχει στ’ αλήθεια ένας λόγος που είστε εδώ, και μέρος του ταξιδιού σας ενώ είστε σε αυτή την υλική διάσταση είναι να βιώσετε τη ζωή στο έπακρον και να ακούτε τα μηνύματα της ψυχής σας.  Στον ξέφρενο ρυθμό της ζωής, μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι πρόκληση.  Ο μέσος αριθμός κουδουνίσματος στο τηλέφωνο – πριν κάποιος γίνει ανυπόμονος και το κλείσει – είναι τρεις ήχοι! Είναι λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα πριν κάποιος νευριάσει και προχωρήσει στο επόμενο πράγμα.  Όλες οι συσκευές που θεωρούμε ότι εξοικονομούν χρόνο – όπως τα πλυντήρια των πιάτων, τα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα τηλεφωνικά μηνύματα – στην πραγματικότητα δεν μας έχουν εξοικονομήσει χρόνο για να έχουμε ελεύθερο χρόνο και χαλάρωση.   Έχουν μόνον επιταχύνει τους ήδη ξέφρενους ρυθμούς μας.  Καθώς η ταχύτητα της ζωής αυξάνεται, αναπόφευκτα τρώμε όλο και γρηγορότερα.  Δειπνούμε με κατεψυγμένη πίτσα που ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ενώ καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή, οδηγούμε το αυτοκίνητο, ή μιλάμε στο τηλέφωνο.  Σαν συνέπεια, δεν απολαμβάνουμε το φαγητό μας, και το πιο σημαντικό, δεν γευόμαστε ούτε απολαμβάνουμε τη ζωή μας.  Η προσέγγιση αυτή του φαγητού μειώνει την ικανότητα μας να ικανοποιήσουμε τον σκοπό μας στον βαθύτερο βαθμό.

                                         

Για να συνδεθείτε ακόμα πιο στενά με τον σκοπό για τον οποίο είστε εδώ πάνω στη Γη, σαν πρόταση, περάστε χρόνο ζώντας με τρόπο που να μην έχετε καμία βιασύνη.  Καθώς επιβραδύνετε, αξιοσημείωτες ιδέες θα σας κατακλύσουν.  Θα βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή πιο συχνά, και επίσης θα είστε σε ευθυγράμμιση με τον σκοπό της ψυχής σας πιο συχνά.  Όταν μαγειρεύετε ή τρώτε αργά και μεθοδικά, ζείτε στην παρούσα στιγμή, αντί να σκέφτεστε τα πράγματα που έχετε κάνει στο παρελθόν ή αυτά που πρέπει να κάνετε στο μέλλον.  Είναι σε αυτές τις στιγμές που βιώνετε πραγματικά το «τώρα» που είστε πιο ανοικτοί στο να ακούτε την αλήθεια της ψυχής σας.

                                                                                   

Επί πλέον, το να τρώτε γρήγορα ενεργοποιεί κυτταρικές αναμνήσεις φόβου, επειδή στους αρχαίους καιρούς, όταν κάποιος βίωνε μια επίθεση ή έφευγε μακριά από κάποιο κίνδυνο, ήταν απαραίτητο να τρώει γρήγορα και καθ’ οδόν.  Το είδος αυτό γρήγορου φαγητού ενεργοποιεί μια υποσυνείδητη, σωματική αντίδραση στο στρες.  Οι κτύποι της καρδιάς σας αυξάνουν, η αρτηριακή πίεση αυξάνει, αδρεναλίνη και κορτιζόλη ελευθερώνονται μέσα στο κυκλοφοριακό σύστημα, και το αίμα σας φεύγει από τον εγκέφαλο σας και το στομάχι και πηγαίνει στα πόδια και τα μπράτσα για μια αντίδραση του τύπου παλεύω-ή-φεύγω.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το πεπτικό σας σύστημα κλειδώνει, καθώς χρειάζεστε ενέργεια για να αποδράσετε παρά για να χωνέψετε το φαγητό σας, όταν προσπαθείτε να ξεφύγετε από ένα εξοργισμένο πλήθος.  Το γρήγορο μάσημα μειώνει την ικανότητα σας να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας ενώ συγχρόνως βάζετε βάρος, επειδή σε μια στρεσσογόνα κατάσταση, με τις ορδές του εχθρού να σας καταδιώκουν, χρειάζεστε να αποθηκεύσετε θερμίδες (καθώς υποσυνείδητα, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα είναι το επόμενο γεύμα σας).

                                                                                                      

Σε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, σε μια ομάδα γυναικών επέτρεψαν να φάνε όση ποσότητα ήθελαν σε δύο διαφορετικά και χωριστά γεύματα.  Κατά την διάρκεια του πρώτου γεύματος, τους είπαν να φάνε γρήγορα κάνοντας χρήση μεγάλων σκευών.  Την δεύτερη φορά τους δόθηκαν οδηγίες  να κάνουν χρήση μικρών σκευών, να τρώνε με μικρές μπουκιές, και να ακουμπούν κάτω το πιρούνι μεταξύ των μπουκιών.  Το πρώτο γεύμα διήρκησε 9 λεπτά, και το δεύτερο 29 λεπτά.  Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες κατανάλωσαν 10% λιγότερες θερμίδες στο δεύτερο γεύμα και είπαν ότι ένιωθαν περισσότερο χορτασμένες! Αυτό σημαίνει ότι απλά τρώγοντας πιο αργά, είναι δυνατόν να χάσετε πάνω από 15 κιλά μέσα σε ένα χρόνο χωρίς να υποφέρετε από μια δίαιτα ή προσπαθώντας να εξαντληθείτε από την πείνα.

Η απλή πράξη της επιβράδυνσης δίνει σήμα στο σώμα να μην είναι σε φάση παλεύω-ή-τρέχω, έτσι η τροφή αφομοιώνεται πληρέστερα.   Ίσως να έχετε ακούσει για κάποιον που ήταν σε διακοπές να λέει ότι έφαγε τόσο πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο αλλά δεν πήρε ούτε κιλό ή, στην πραγματικότητα, έχασε βάρος.  Αυτό ήταν πιθανόν λόγω, εν μέρει, στο γεγονός ότι ήταν χαλαρός και έτρωγε με αργότερους ρυθμούς, έτσι το φαγητό του αφομοιώνονταν αντί να αποθηκεύεται σαν λίπος. Το να τρώτε γρήγορα κάνει επίσης πιο σύντομη την αναπνοή σας (έχετε ποτέ παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να αναπνεύσετε μετά από ένα Χριστουγεννιάτικο ή Πασχαλινό γεύμα;), το οποίο επιτρέπει λιγότερο οξυγόνο και δημιουργεί περισσότερη συσσώρευση λίπους.  Όταν αναπνέετε βαθιά, στην πραγματικότητα καίτε την τροφή πιο αποτελεσματικά και την απολαμβάνετε περισσότερο, επίσης.

Αξιοθαύμαστα πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν απλά επιβραδύνοντας τον ρυθμό σας, αναπνέοντας βαθιά, και τρώγοντας συνειδητά.

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου