Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

 

Άσκηση 1

 

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

 

Κάτι Που Πρέπει να Θυμάσαι

Γιατί ζεις αυτή τη ζωή; Σταματάς ποτέ για να το σκεφτείς; Ή είσαι τόσο απασχολημένος με το να παραπονιέσαι και να γκρινιάζεις; Η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις την στάση σου και να νιώσεις καλύτερα.  Δεν μπορείς να ανησυχείς και να  είσαι ευγνώμων ταυτόχρονα.  Η άσκηση αυτή μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά και πάντα θα φέρνει τα ίδια αποτελέσματα.

Πάρε ένα στυλό και χαρτί και κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα σε διακόψουν.  Άρχισε φτιάχνοντας μια λίστα από τουλάχιστον είκοσι πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου.  Θα μπορούσες να αρχίσεις με βασικές ανάγκες όπως το ότι έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, μια καρέκλα να καθίσεις, φαγητό για να φας, ένα ζεστό κρεβάτι τη νύχτα, και άλλα.  Μετά συνέχισε με περισσότερο προσωπικούς τομείς της ζωής σου και πράγματα που έχουν μεγαλύτερο νόημα, όπως οι φίλοι σου, η οικογένεια, η εργασία, τα κατοικίδια, και η υγεία.

Όταν τελειώσεις, τοποθέτησε την λίστα κάπου όπου θα την βλέπεις συχνά, κυρίως όταν ανήσυχες σκέψεις αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια.  Συνέχισε να προσθέτεις στη λίστα σου για τις επόμενες εβδομάδες, και αφιέρωνε χρόνο κάθε ημέρα στο να την διαβάσεις για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όλα τα πράγματα στη ζωή σου για τα οποία είσαι ευγνώμων.

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernie S. Siegel, “101 EXERCISES for the SOUL: Simple Practices for a Healthy Body, Mind & Spirit”)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου