Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΘΑΥΜΑΣΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΜΩΡΟ

 

Άσκηση 5

 

ΘΑΥΜΑΣΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΜΩΡΟ

 

Το Θείο Εσωτερικό Παιδί

                                        

Ο φόβος της αποτυχίας κρατάει τους ανθρώπους από το να ζήσουν πλήρως αξιοποιώντας τις μεγαλύτερες δυνατότητες τους. Ο φόβος αυτός δεν έρχεται από το θείο παιδί μέσα σου αλλά μαθαίνεται από εκείνους που είναι γύρω μας.  Καθώς μεγάλωνες, κάποιες φιγούρες εξουσίας – ίσως οι γονείς σου, οι δάσκαλοι, θρησκευτικοί ηγέτες, ή άλλοι – μπορεί να σε έκαναν να νιώθεις ότι, όταν κάτι πήγαινε στραβά, έφταιγες εσύ.  Αντί να επικεντρωθούν και να διορθώσουν την συμπεριφορά σου, σε έκαναν να αισθάνεσαι ένοχος και να ντρέπεσαι για το ποιος ήσουν.  Έκαναν λάθος!

Μπορείς να το αποδείξεις αυτό στον εαυτό σου πολύ εύκολα: βρες μια από τις φωτογραφίες σου όταν ήσουν μωρό και μια πρόσφατη φωτογραφία σου.  Για λίγη ώρα κοίταξε και τις δύο φωτογραφίες και παρατήρησε τη στάση σου προς αυτές.  Το πιο πιθανόν είναι ότι η φωτογραφία σου όπου ήσουν μωρό θα σου προκαλέσει συναισθήματα χαράς, και όποια συναισθήματα ντροπής θα αφορούν την φωτογραφία σου σαν ενήλικας. Αλλά τι, εκτός από τον χρόνο, είναι η διαφορά μεταξύ των δύο; Έχε την φωτογραφία σου σαν μωρό μαζί σου, ή δείχνε την εκεί όπου εργάζεσαι, και χρησιμοποίησε την σαν υπενθύμιση κάθε φορά που κάποιος στη ζωή σου σου προκαλεί συναισθήματα ντροπής.

Μπορείς επίσης να τραβήξεις το πείραμα ακόμη παραπέρα, και την επόμενη φορά που δεις ένα άτομο στη ζωή σου που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου, μοιράσου την φωτογραφία σου σαν μωρό με το άτομο αυτό.  Παρατήρησε τις αντιδράσεις του/της.  Το πιο πιθανόν είναι ότι θα αντιδράσει με θαυμασμό, σχόλια ενδιαφέροντος, και κάποια επιφωνήματα.  Πώς συγκρίνεται αυτό με τον τρόπο που το άτομο αυτό σε χαιρετάει τις περισσότερες φορές;

Κουβαλάς ακόμη μέσα σου την θεία δυνατότητα ενός παιδιού.  Οι άλλοι μπορεί να μην καταφέρνουν να την δουν στον ενήλικα που είσαι τώρα, αλλά είναι εκεί.  Μην αφήνεις μια φοβισμένη στάση ή τις γνώμες των άλλων να σε σταματούν.  Προσέγγισε τη ζωή σαν να ήσουν παιδί, κάνε το πρώτο βήμα, και μάθε να περπατάς.  Αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα πετύχεις.  Αν παραπατήσεις ή πέσεις, όπως και ένα παιδί, σήκω και προσπάθησε ξανά.

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernie S. Siegel, “101 EXERCISES for the SOUL: Simple Practices for a Healthy Body, Mind & Spirit”)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου