Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΚΑΙ ΑΠΕΔΟΘΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όταν ο πατέρας του Χάρυ Ντέυ πέθανε πριν μπει ο Χάρυ στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Χάρυ αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να δουλέψει στο οικογενειακό τους ράντσο.  Η ζωή ήταν σκληρή.  Το μικρό πλίνθινο σπίτι στα σύνορα του Νέου Μεξικού δεν είχε ηλεκτρικό, ούτε τρεχούμενο νερό και βρισκόταν πολλά μίλια μακριά από την πλησιέστερη πόλη.                                           


Αλλά η ζωή προχώρησε και ο Χάρυ τελικά παντρεύτηκε την Άντα Μέυ.

Για τη γέννα του πρώτου τους παιδιού, της Σάντρα, ταξίδεψαν 200 μίλια για το Ελ Πάσο και επέστρεψαν με το παιδί τους στο σπίτι για να αρχίσει η μικρή τη ζωή της με τα περιορισμένα μέσα που μπορούσε να προσφέρει το ράντσο.

Δεν υπήρχε καν σχολείο σε λογική απόσταση που να διασχίζεται ούτε με αυτοκίνητο.  Έτσι η Άντα Μέυ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και άρχισε να διδάσκει, ανάγνωση και γραφή τη μικρή Σάντρα στα τέσσερα της χρόνια, κάθε μέρα.  Αλλά ο Χάρυ και η Άντα Μέυ ήθελαν η κόρη τους να έχει κολεγιακή μόρφωση – εκείνη που είχε στερηθεί ο Χάρυ – κι έτσι έστειλαν αργότερα τη Σάντρα οικότροφο στο καλύτερο σχολείο που μπορούσαν να πληρώνουν.

Η Σάντρα όχι μόνο πήγε στο κολέγιο αλλά το 1952 αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ και ετοιμάστηκε γεμάτη αυτοπεποίθηση να εντυπωσιάσει σε κάποια μεγάλη νομική εταιρία.  Η Σάντρα όμως είχε να ξεπεράσει κάποια εμπόδια.  Οι μόνες προσφορές εργασίας που υπήρχαν ήταν για θέσεις γραμματέων σε δικηγορικά γραφεία.

Έτσι άρχισε την καριέρα της στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια, ως βοηθός εισαγγελέα της πολιτείας.  Αργότερα μαζί με το σύζυγο της μετακόμισαν στην Αριζόνα, όπου ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία.

Ήταν 29 χρόνια μετά από τις σπουδές της στο Στάνφορντ, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Φρεντς Σμιθ.  Ο Πρόεδρος Ρέιγκαν την είχε ανακηρύξει – αυτήν, την Σάντρα Μέυ Ο’ Κόνορ – πρώτη γυναίκα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

The Best of Bits & Pieces

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου