Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ; (Μέρος Α)

Οι τοξικές σχέσεις είναι δύσκολες, επειδή σπάνια αρχίζουν σαν τοξικές.  Συνήθως ξεκινούν ωραία, και διασκεδαστικά και συναρπαστικά, δίνοντας σας αρκετές ευχάριστες αναμνήσεις από τις οποίες μπορείτε να κρατηθείτε όταν η τοξικότητα αρχίσει να εισχωρεί.  Ξεκινάει, συνήθως, αργά, και πριν το καταλάβετε, έχετε κολλήσει σε μια τοξική σχέση από την οποία δεν φαίνεται καν ότι θα φύγετε, ακόμα κι αν αισθάνεστε απόλυτη δυστυχία.

                                                     

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε το άρθρο αυτό, θα σας παρακαλούσα να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και καταλάβει πλήρως το προηγούμενο άρθρο.  Σε αυτό το άρθρο θέλω να πάω λίγο βαθύτερα στο πώς να διορθώσετε μια τοξική σχέση, και πώς να γνωρίζετε αν μπορεί καν να διορθωθεί ή αν είναι ώρα να φύγετε.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διορθώσετε μια τοξική σχέση;

Η αλήθεια είναι, ίσως μπορείτε ή ίσως δεν μπορείτε να διορθώσετε μια τοξική σχέση, αλλά σίγουρα υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε.

Σε μερικές περιπτώσεις, η ξεκάθαρη επικοινωνία και δύο σύντροφοι που έχουν την θέληση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της σχέσης τους ... μερικές φορές μέχρι το σημείο που ποτέ δεν θα καταλαβαίνατε ότι υπήρξε ποτέ πρόβλημα.

Μερικές φορές το άλλο άτομο είναι εντελώς απρόθυμο να αλλάξει ή να αλλάξει οτιδήποτε στο πώς σας συμπεριφέρεται...  στο σημείο αυτό, θα πρέπει να έχετε σαφή εσωτερικά όρια και να αποφασίσετε εάν θέλετε ή όχι να είναι στη ζωή σας (σχέσεις με μέλη της οικογένειας ή ο γονέας των παιδιών σας μπορεί να είναι παραδείγματα σχέσεων που δεν διακόπτετε, αλλά προσεγγίζετε με εξαιρετικά σαφή όρια).

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να βελτιωθεί (ή και να διορθωθεί) μια τοξική σχέση.

                                            

 Μερικά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν…

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κάνω ξεκάθαρο ότι εάν σας έχουν ποτέ κακοποιήσει σωματικά μέσα στη σχέση σας, σας παροτρύνω να αναζητήσετε έναν επαγγελματία για καθοδήγηση και υποστήριξη. Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο το να σε χτυπούν είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης. Έχω δει περιπτώσεις όπου μια γυναίκα επινοεί δικαιολογίες για το λόγο που συνέβη ή θεώρησε ότι της άξιζε ή το υποτιμά ως «κάτι μη σοβαρό».

Πρέπει λοιπόν να το κάνω πολύ ξεκάθαρο, εάν σας έχουν κακοποιήσει σωματικά στην τρέχουσα σχέση σας, αναζητήστε έναν επαγγελματία για καθοδήγηση και υποστήριξη. Εάν το άτομο αυτό είστε εσείς, ελπίζω να ακούσετε πραγματικά αυτό που μόλις είπα και να το κάνετε τώρα.

Στη συνέχεια, θέλω να καταστήσω σαφές ότι είμαι ένας άντρας που γράφει τη γνώμη του. Πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου νόμιμα, γι' αυτό θέλω να κάνω αυτή τη σύντομη δήλωση ότι αυτό το άρθρο (ή οποιοδήποτε από τα άρθρα μου) δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επαγγελματική βοήθεια και πρέπει να διαβάζεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας. Οτιδήποτε κάνετε (ή δεν κάνετε) με βάση την ανάγνωση αυτού του άρθρου είναι δική σας ευθύνη ... όχι δική μου.

Έτσι, ενώ θέλω το καλύτερο για εσάς και ενώ κάνω ότι είναι δυνατόν για να γράψω το πιο υψηλής ποιότητας περιεχόμενο που κυκλοφορεί, έπρεπε να κάνω απλά αυτή τη σύντομη δήλωση πριν προχωρήσουμε στο πώς να επιλύσετε μια τοξική σχέση ...

                                                

 Η Δύναμη της Αναχώρησης

Πρώτον, πρέπει να είστε πρόθυμοι να φύγετε.

Δεν σας λέω να φύγετε από τη σχέση, αλλά να βρείτε το χώρο στο μυαλό σας όπου θα μπορούσατε να φανταστείτε αφήσετε τη σχέση και να είστε εντάξει.

Δεν λέω ότι δεν θα στενοχωριόσαστε ή δεν θα θρηνούσατε το τέλος της σχέσης ... και δεν σας λέω να θέλετε να διακόψετε τη σχέση σας μαζί του...

Λέω ότι μπορείτε να φανταστείτε να φεύγετε και, σε βαθύτερο επίπεδο από την άμεση διακοπή, μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε 100% ΟΚ, ολόκληροι και αποδεχόμενοι ότι έχει τελειώσει.

Το να το οραματίζεστε αυτό είναι σημαντικό επειδή θα βοηθήσει το μυαλό σας να δει ότι είστε πραγματικά ΟΚ... ακόμη και τώρα... και θα σιωπάσει τις φωνές μέσα στο κεφάλι σας που τροφοδοτούν τον φόβο της απώλειας (όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση).

Όταν είστε πρόθυμοι να φύγετε εάν η τοξική σχέση δεν μπορεί να βελτιωθεί, τότε τελικά θα σπάσετε τον κύκλο της θυσίας της ευημερίας σας για να «διατηρήσετε την ειρήνη» στη σχέση.

                                        

Ξεκάθαρα Όρια

Επίσης, χρειάζεστε σαφήνεια της κατάστασής σας και, από εκεί, πρέπει να καθορίσετε σαφή όρια μέσα στο μυαλό σας.

Εάν έχετε τη συνήθεια να αποφεύγετε τη σύγκρουση και να προσπαθείτε να διατηρήσετε την ειρήνη, η ιδέα να θέσετε ξεκάθαρα όρια μπορεί να ακούγεται σαν να σας λέω ότι πρέπει να κουνήσετε τα νερά ή να «πατήσετε πόδι» ή «να τον βάλετε στη θέση του».

Μην ανησυχείτε. Να έχετε ξεκάθαρα όρια δεν σημαίνει να έρχεστε σε αντιπαράθεση ή να είστε επιθετικοί ή κακοί... σημαίνει απλά να είστε ξεκάθαροι: ξεκάθαροι σε αυτό που θα δεχθείτε, ξεκάθαροι σε αυτό που δεν θα δεχτείτε, ξεκάθαροι στην επικοινωνία σας και ξεκάθαροι σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τι.

Μπορείτε να γίνετε πολύ σαφείς στα όριά σας πολύ γρήγορα. Απλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε δύο βασικές αλήθειες:

    1. Δεν μπορείτε να είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις ή τις ενέργειες κάποιου άλλου.


    2. Είστε απόλυτα υπεύθυνοι για τις δικές σας ενέργειες και συναισθήματα. Κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι.

Τώρα, παρατηρήστε ότι προηγουμένως χρησιμοποίησα τη λέξη «μπορείτε» και όχι «πρέπει».

Δεν λέω ότι «δεν πρέπει» να είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά του ή ότι εκείνος «δεν πρέπει» να είναι υπεύθυνος για τα δικά σας...

                                     

Λέω ότι εσείς και εκείνος δεν μπορείτε να είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις ενέργειες του άλλου. Δεν είναι δυνατόν.

Κανείς δεν έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.

Δεν μπορεί να τα δημιουργήσει, δεν μπορεί να τα αισθανθεί, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, δεν μπορεί να τα λύσει, δεν μπορεί να επιλέξει να τα αφήσει πίσω και δεν μπορεί να επιλέξει να έρθει σε επαφή με την εσωτερική αίσθηση σας του να είστε ΟΚ.

Δεν μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα για σας και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να περιμένετε οποιονδήποτε να είναι πραγματικά υπεύθυνος για τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις πράξεις σας.

Είστε ο μόνος που έχει την εμπειρία των συναισθημάτων σας και είστε ο μόνος που μπορεί να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.


Του Eric Charles

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου