Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΘΥ ΕΡΩΤΗΜΑ



Υπάρχει μια και μοναδική ερώτηση που εδρεύει στον πυρήνα της ύπαρξης μας.

Η ερώτηση στην ρίζα όλων των ερωτήσεων - μια ερώτηση που έχει γίνει αμέτρητες φορές από αμέτρητους ανθρώπους κατά την διάρκεια των 200.000 χρόνων που υπολογίζεται ότι υπάρχουμε στην Γη - είναι απλά η εξής: "Ποιοί είμαστε;"


Ενώ η ίδια η ερώτηση μοιάζει απλή και σύντομη, ο τρόπος που την απαντάμε έχει συνέπειες που απλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Στοχεύει κατ' ευθείαν στην καρδιά της κάθε στιγμής της ζωής μας, και αποφασίζει τους φακούς που καθορίζουν τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας στον κόσμο και τις επιλογές που κάνουμε. Το νόημα που αποδίδουμε στις δύο αυτές λέξεις διαπερνά τον ιστό της κοινωνίας μας. Εμφανίζεται σε ότι και αν κάνουμε: από τις τροφές που επιλέγουμε να θρέψουμε το σώμα μας... μέχρι στο πως φροντίζουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, και τους ηλικιωμένους γονείς μας. 


Η απάντηση στο ποιοί είμαστε διέπει τις βασικές αρχές του ίδιου του πολιτισμού μας: επηρεάζει το πως μοιραζόμαστε πόρους όπως τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα, και άλλα απαραίτητα για την ζωή. Πότε και γιατί πάμε να πολεμήσουμε. Και πάνω σε τι βασίζεται η οικονομία μας. Αυτό που πιστεύουμε για το παρελθόν μας, την προέλευση μας, το πεπρωμένο μας, και την μοίρα μας, δικαιολογεί ακόμα και το πως σκεφτόμαστε όταν επιλέγουμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, και πότε επιλέγουμε να την τερματίσουμε. 


Σε ό,τι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ειρωνία της ύπαρξης μας, στην αρχή του 21ου αιώνα, μετά από περισσότερα από 5.000 χρόνια καταγεγραμμένη ιστορία , ακόμη δεν έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα αυτήν την πιο βασική ερώτηση για τους εαυτούς μας. Και ενώ σε οποιαδήποτε στιγμή η ανακάλυψη της αλήθειας της ύπαρξης μας θα άξιζε τον χρόνο, την ενέργεια, και τους πόρους που χρειάζονται για να γίνει αυτό, καθώς τώρα αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες κρίσεις που επηρεάζουν την ζωή και την επιβίωση μας που μπορεί το ανθρώπινο είδος να θυμηθεί, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη την παρούσα στιγμή, εδώ και τώρα.


 
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Gregg Braden, “The Spontaneous Healing of Belief: Shattering the paradigm of false limits”)

1 σχόλιο: