Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ



Το ταξίδι που κάνει το γεύμα σας πριν φτάσει στο τραπέζι σας επίσης μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά της ενέργειας του. Το αυτό - που φέρνετε οι ίδιοι στο σπίτι και το σπάτε σε ένα καυτό τηγάνι για το πρωινό σας - απορροφά ενέργεια από την κότα, την γυναίκα που φρόντιζε το κοπάδι, και την γη όπου φύτρωσε το χορτάρι που έτρωγε η κότα. Ίσως η γυναίκα να τραγουδάει όταν μαζεύει τα αυγά. Η αγάπη και η αφοσίωση της θα εμπλουτίσουν τα αυγά με την ευτυχισμένη ενέργεια της. Ίσως κάθε Σάββατο πηγαίνετε στην αγορά να αγοράσετε από αυτήν και πίνετε καφέ και τρώτε γλυκό σε ένα κοντινό καφέ. Η ευχαρίστηση που νοιώθετε κάθε φορά που σκέφτεστε αυτήν την εβδομαδιαία σας συνήθεια επίσης θα εμπλουτίσει τα αυτά με αυτήν την ενέργεια. Αλλά, ένα αυγό που γέννησε κότα ορνιθοτροφείου, και που μεταφέρθηκε με φορτηγό σε μεγάλες αποστάσεις, και συσκευάστηκε σε εργαστήριο πριν φτάσει στο μπακάλικο θα έχει διαφορετικό είδος ενέργειας. Η τροφή σας είχε πολλές περιπέτειες πριν ακόμα φτάσει στο τραπέζι σας, και κάθε μία από αυτές μπορεί να επηρεάσει την συχνότητα της ενέργειας της.

Η ενέργεια της τροφής σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο που την μαγειρεύετε. Η τροφή που μαγειρεύετε στην φωτιά, για παράδειγμα, δεν θα έχει διαφορετική γεύση μόνον λόγω του καπνού, αλλά θα έχει στην πραγματικότητα διαφορετικό είδος ενέργειας. Και η τροφή που έχει μαγειρευτεί σε υγραέριο έχει διαφορετική ενέργεια από την τροφή που έχει μαγειρευτεί σε ηλεκτρική κουζίνα, ακόμα και αν η διαφορά στην γεύση δεν είναι αισθητή.
 
Αυτό ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σκευών μέσα στα οποία μαγειρεύουμε και σερβίρουμε την τροφή. Έχετε προσέξει ποτέ πως ένα γεύμα που έχει μαγειρευτεί μαντέμι κατά κάποιο τρόπο φαίνεται διαφορετικό από ένα που έχει μαγειρευτεί σε ανοξείδωτο ατσάλι ή αντι-κολλητικό τεφλόν, ακόμα και αν η λογική σας ή η γεύση σας δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς; Φυσικά, ένας λόγος είναι επειδή διαφορετικά υλικά μεταφέρουν θερμότητα διαφορετικά, και κάποια φιλτράρουν τα ορυκτά μέσα στην τροφή σας. Η ενέργεια του σιδήρου είναι διαφορετική από αυτήν του ατσαλιού ή του τεφλόν, και κάθε ένα από τα παραπάνω υλικά θα μεταφέρει την μοναδική του ενεργειακή συχνότητα.
 
Έχετε ποτέ σερβίρει το ίδιο φαγητό σε καινούργια πιάτα και είχατε μια τελείως διαφορετική εμπειρία; Ένα γεύμα που σερβίρεται σε κρύσταλλο πρόκειται να έχει διαφορετική ενέργεια από αυτό που σερβίρεται σε πήλινα σκεύη, και η πορσελάνη θα έχει τελείως διαφορετική αίσθηση από το γυαλί. Και τι γίνεται με τα χάρτινα πιάτα; 

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ένα δείπνο που σερβίρεται σε χάρτινο πιάτο φαίνεται να μην έχει ποτέ την ίδια καλή γεύση με αυτό που σερβίρεται σε ένα πραγματικό πιάτο; Τα πορσελάνινα και κεραμικά πιάτα είναι συμπαγή και δίνουν μια αίσθηση σταθερότητας και ένα αίσθημα ότι πρόκειται για ένα γεύμα που θα απολαύσετε και θα ευχαριστηθείτε.
 
Επί πλέον, η χρήση φούρνου μικροκυμάτων επίσης μπορεί να επηρεάσει τα ενεργειακά χαρακτηριστικά της τροφής σας. Ένα συνηθισμένο πρότζεκτ για παιδιά του σχολείου είναι να ποτίσουν ένα φυτό με συνηθισμένο νερό της βρύσης και ένα άλλο με νερό που έχει ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και κρυώσει. Σε όλα σχεδόν τα πειράματα, το φυτό που έχει ποτιστεί με το νερό από τον φούρνο μικροκυμάτων είναι αδύναμο και συχνά καταλήγει να πεθάνει. Τα μικροκύματα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - κύματα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας - που αντιδρά με το νερό της τροφής. Η τριβή δημιουργεί θερμότητα, η οποία μαγειρεύει την τροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα με μικροκύματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας, καθώς επίσης και να δημιουργήσει καρκινογόνα. Αν και υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν αποδείξει τους κινδύνους για την υγεία της χρήσης του φούρνου μικροκυμάτων, αρκετή συζήτηση γίνεται ακόμα σχετικά με αυτήν την συσκευή. 

Άσχετα με αυτό, ο απλός μηχανισμός με τον οποίο μαγειρεύεται η τροφή στον φούρνο μικροκυμάτων - ο εμπλουτισμός της με ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια για να σπάσει τα μόρια - θα επηρεάσει τα γενικά ενεργειακά της χαρακτηριστικά. Έχετε προσέξει ποτέ πως το φαγητό που έχει ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων φαίνεται να στερείται μέρος της ζωντάνιας που χαρακτηρίζει το φαγητό που έχει μαγειρευτεί με άλλον τρόπο; Αυτό συμβαίνει διότι τα μικροκύματα στην πραγματικότητα αλλάζουν την ενέργεια της τροφής.
 
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τον χρόνο, την δυνατότητα, ή τα μέσα να καλλιεργήσουμε και να μαγειρέψουμε όλη την δική μας τροφή γεμάτη με την αγάπη και την ενέργεια που ιδανικά θα θέλαμε να προσλάβουμε. Αλλά το παιχνίδι δεν έχει χαθεί! Αργότερα θα μάθετε τεχνικές να εμπλουτίζετε την τροφή σας με θεραπευτική ενέργεια και την ενέργεια της αγάπης ώστε να την καταστήσετε την πλέον θρεπτική και φυσικά και πνευματικά πλήρη τροφή που θα φάτε ποτέ, από όπου και αν προέρχεται.

(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου