Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ



Η κβαντική φυσική, με τη μορφή της διάσημης επίδρασης του παρατηρητή (πώς η παρατήρηση μετατρέπει τις κβαντικές δυνατότητες σε πραγματικές εμπειρίες στη συνείδηση του παρατηρητή) μας αναγκάζει σε μια στροφή στην σκέψη από την υπεροχή-της-ύλης θεώρηση, σε μια υπεροχή-της-συνείδησης θεώρηση. Η νέα σκέψη δεν αποκλείει τίποτα. Είναι η επιστήμη της πνευματικότητας που περιλαμβάνει την υλική διάσταση. Ο κβαντικός ακτιβισμός είναι η ιδέα της μεταμόρφωσης του εαυτού μας και των κοινωνιών μας, σύμφωνα με τα μεταμορφωτικά μηνύματα της  κβαντικής φυσικής και της νέας σκέψης.

Η υλιστική επιστήμη, αδιαμφισβήτητη για τις τελευταίες έξη δεκαετίες, έχει κάνει την ζημιά της. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι οι κοινωνικοί θεσμοί – ο καπιταλισμός, η δημοκρατία, η φιλελεύθερη εκπαίδευση, τα συστήματα υγείας και θεραπείας – έχουν όλοι τις ρίζες τους στον ιδεαλισμό, ακόμα και στην πνευματικότητα. Τώρα, όμως, οι θεσμοί αυτοί δύσκολα μπορούν να ονομάζονται ανθρωποκεντρικοί, πόσο μάλλον πνευματικοί. Ο υλισμός τους έχει αλλάξει τόσο πολύ που οι πνευματικές ρίζες τους δύσκολα μπορούν να αναγνωριστούν . Για τα προς το ζην μας, βασιζόμαστε σε αυτούς τους θεσμούς, οι οποίοι  εξυπηρετούν τις δυνάμεις του διχασμού που έχουν γίνει ο επικρατών άνεμος του παγκόσμιου πολιτισμού.

Έχουμε άφθονα προβλήματα στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας - η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρομοκρατία, και η επαναλαμβανόμενη οικονομική κατάρρευση είναι τα μεγαλύτερα. Αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα καθόλου λιγότερο σημαντικά.  Μία τεράστια άβυσσος έχει ανοίξει μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, και η μεσαία τάξη συμπιέζεται, αντίθετα με τις προσδοκίες του καπιταλισμού του Adam Smith.  Η δημοκρατία μας έχει προβλήματα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής των ΜΜΕ και του χρήματος.  Η εκπαίδευση δεν εμπνέει.  Το κόστος της υγείας εκτινάσσεται στα ύψη.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αναχθούν στη σύγκρουση μεταξύ της πνευματικότητας και του υλισμού. Τα καλά νέα είναι ότι η σύγκρουση μεταξύ της κοσμοθεωρίας της πνευματικότητας και της υλιστικής επιστήμης έχει επιλυθεί υπέρ μιας περιεκτικής κοσμοθεωρίας που βασίζεται στην υπεροχή της συνείδησης και της κβαντικής φυσικής. Η πρόκληση τώρα είναι να φέρουμε αυτό το μήνυμα στους κοινωνικούς μας θεσμούς και να τους βάλουμε και πάλι στο δρόμο της ενότητας.
Χρειάστηκε η κβαντική φυσική για να ανακαλύψουμε την πνευματικότητα μέσα στην επιστήμη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την καθοδήγηση της κβαντικής φυσικής για να αποκαταστήσουμε την πνευματικότητα και την ενότητα στην κοινωνία μας, στους κοινωνικούς μας θεσμούς.

Οι κοινωνικές αλλαγές είναι η δουλειά του ακτιβιστή. Χρειαζόμαστε τον ακτιβισμό που χρησιμοποιεί τη δύναμη της κβαντικής φυσικής. Η κβαντική φυσική μας δίνει ιδέες που είναι μεταμορφωτικές, που μπορεί να οδηγήσουν εμάς και τους κοινωνικούς μας θεσμούς από τον διχασμό πίσω στην ενότητα.

Για να το κατανοήσετε αυτό, θεωρήστε ότι η κβαντική φυσική είναι η φυσική των δυνατοτήτων.  Η κβαντική σκέψη μας δίνει πίσω την ελεύθερη βούληση να επιλέγουμε από τις δυνατότητες αυτές.  Αυτές οι ελεύθερες επιλογές είναι ασυνεχείς, οι οποίες μας ελευθερώνουν από τις  συνήθειες του παρελθόντος. Έρχονται από την κοσμική διασύνδεση που ονομάζουμε κβαντική μη τοπικότητα - την ικανότητα να επικοινωνούμε χωρίς σήματα. Η κβαντική φυσική έχει ακόμα και την ικανότητα να προκαλεί την κατάρρευση ιεραρχιών του κλασσικού υλισμού.

Εδώ μπαίνει η ιδέα του κβαντικού ακτιβισμού – του ακτιβισμού που χρησιμοποιεί τη μεταμορφωτική δύναμη της κβαντικής φυσικής για να αλλάξει εμάς και τους κοινωνικούς μας θεσμούς. Για να είναι κάποιος κβαντικός ακτιβιστής πρέπει να έχει την δύναμη να μετακινηθεί από τον προβληματικό χώρο της υλιστικής επιστήμης, στον χώρο της νέας κβαντικής επιστήμης, η οποία βασίζεται στην υπεροχή της συνείδησης στην εξεύρεση λύσεων.

Οι λύσεις πρέπει να τονιστούν: Πνευματική οικονομία που ασχολείται με την ολιστική ευημερία μας και όχι μόνο τις υλικές ανάγκες των καταναλωτών. Δημοκρατία που χρησιμοποιεί δύναμη για να εξυπηρετήσει το νόημα αντί να την χρησιμοποιεί για να κυριαρχεί πάνω στους άλλους. Εκπαίδευση που να μας ελευθερώνει από τα δεσμά του γνωστού. Θρησκεία που ενσωματώνει και ενώνει. Και νέες φτηνές πρακτικές υγείας που αποκαθιστούν την υγεία μας. Οι λύσεις θα πρέπει να δοθούν στα πλαίσια της ανάπτυξης του σωστού τρόπου ζωής για τους κβαντικούς ακτιβιστές και των συντρόφων τους, πράγμα το οποίο περιλαμβάνει τους πάντες.



(Απόσπασμα από το βιβλίο του Amit Goswami, PhD: “How Quantum Activism Can Save Civilization”)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου