Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ WAYNE W. DYER

(To άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην ομόνυμη ομάδα του Facebook λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Wayne Dyer από την διάσταση αυτή στις 30 Αυτούστου 2015).

Θα ήθελα να αφιερώσω την δημοσίευση αυτή στην μνήμη ενός μεγάλου δασκάλου του Wayne Dyer που εγκατέλειψε την διάσταση αυτή στις 30 Αυγούστου. 
Συνάντησα το όνομα του Wayne για πρώτη φορά, ανάμεσα στα αμέτρητα ονόματα της βιβλιογραφίας, την χρονιά που σπούδαζα Κοινωνική Ψυχολογία. Την εποχή εκείνη, φυσικά, δεν είχα ιδέα για το ποιός ήταν ο Wayne Dyer. Ανακάλυψα τον άνθρωπό και δάσκαλο Wayne μόλις πρόσφατα, όταν μπήκα στο δικό μου πνευματικό μονοπάτι προσωπικής ανάπτυξης.

Ο Wayne Dyer έγινε θρύλος για τη φιλοδοξία και την έμπνευσή του. Όπως είπε κάποτε, «Δεν υπάρχει έλλειψη ευκαιριών για να κερδίσεις τα προς το ζην με ό, τι αγαπάς. Υπάρχει μόνο έλλειψη αποφασιστικότητας να το κάνεις να συμβεί" ("Η δύναμη της πρόθεσης").

Υποστήριξε την θετικότητα του με τις πωλήσεις των βιβλίων του που έκαναν τους εκδότες να πάρουν στα σοβαρά την κατηγορία των βιβλίων αυτοβοήθειας (το πρώτο του βιβλίο "Οι Εσφαλμένες Ζώνες σου" πούλησε πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα), καθώς και με μια καριέρα που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες.
 
Ο Dyer ήταν αληθινή περίπτωση χαρακτήρα που ξεκίνησε την ζωή του από κουρέλια και κατέληξε στα πλούτη με μια προσωπική ιστορία που θυμίζει χαρακτήρα από τα παραμύθια του Dickens: ο ίδιος μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αργότερα επανασυνδέθηκε με τους φυσικούς του γονείς έγινε εκπαιδευτικός σύμβουλος σε γυμνάσιο, μετά καθηγητής κολεγίου, και στη συνέχεια έγραψε το πρώτο από τα πολλά του βιβλία που έγιναν best sellers.
 
Σταθερά για πολλά χρόνια, ο Wayne αναγνώριζε τα χαρίσματα των ανθρώπων γύρω του. Όταν πολλοί στη θέση του θα επέλεγαν αυταρέσκεια, αλαζονεία, ή επιφυλακτικότητα. Όχι ο Wayne Dyer - ξεκάθαρα ταυτισμένος με την καθαρή συμπόνια, ανιδιοτελώς έλουζε με καλά λόγια τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν, στήριζε όλους τους ανθρώπους με την παρουσία του, και καθοδηγούσε με αγάπη ... πάντοτε διαθέτοντας χρόνο να σταματήσει, να αγκαλιάσει, και να πει μια καλή κουβέντα.
 
Αποτελούσε αληθινό συνδυασμό αυθεντικότητας, σοφίας, και αγάπης - βοηθώντας στην μεταμόρφωση εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε μέρα !!!!
 
Έζησε τη ζωή που ο Henry David Thoreau ευαγγελίζεται στον Walden, «Πήγα στο δάσος γιατί ήθελα να ζήσω με σκοπό, να αντιμετωπίσω μόνο τα ουσιαστικά γεγονότα της ζωής, και να δω αν θα μπορούσα να μάθω τι είχε να με διδάξει, και όχι, όταν έρθει η ώρα να πεθάνω, να ανακαλύψω ότι δεν είχα ζήσει. Δεν ήθελα να ζήσω κάτι που δεν ήταν ζωή. Είναι τόσο ωραίο το να ζεις. Ούτε ήθελα να παραιτηθώ, αν δεν ήταν απολύτως απαραίτητο. Ήθελα να ζήσω βαθιά και να ρουφήξω όλο το μεδούλι της ζωής, να ζήσω δυνατά και σαν Σπαρτιάτης - να εξαλείψω όλα όσα δεν είναι η ζωή, να την στριμώξω σε μια γωνιά, και να την φτάσω στο χαμηλότερο σημείο ".
 
Πολλοί τα λένε αυτά.... ο Wayne Dyer τα έζησε. Και αυτό πρέπει να μας εμπνεύσει να ζήσουμε την πιο αυθεντική ζωή μας τώρα. Παρακαλώ ενωθείτε μαζί μου να τιμήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους της εποχής μας, ζώντας τη ζωή μας με αφοσιωμένο πάθος.
 
Με το θάνατό του, μία ακόμη λαμπερή ύπαρξη επέστρεψε στην Πηγή, ώστε να μπορεί να είναι ακόμα πιο λαμπερή. Ενώθηκε με την αιώνια φλόγα της αγάπης, της συμπόνιας και της σοφίας. Είναι το μάθημα που όλοι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Το μάθημα ότι η ζωή σας είναι μεγαλύτερη από εσάς και ότι αν αφιερώνουμε την κάθε στιγμή στην επίγνωση της θείας φύσης μας, θα ενσαρκώσουμε την καλύτερη εκδοχή μας. Σε ευχαριστώ Δρ Wayne Dyer - το φως σου λάμπει τόσο έντονα από κάθε γωνιά του σύμπαντος - είμαστε για πάντα ταπεινωμένοι από την αγάπη σου. Και ελπίζουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, όπως η σοφία σου εγκαθίσταται πιο βαθιά μέσα στις αθώες μας καρδιές και αρχίζει να μας διαπερνά με κάθε λέξη, με κάθε σκέψη, με κάθε ενέργεια ... θα περάσουμε από το ότι μας λείπεις ... στο να σε συνεχίζουμε. 

Είμαστε το κληροδότημα σου!

Ένα μικρό δείγμα από τα σοφά λόγια του Wayne:
 
"Πώς οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν είναι δικό τους κάρμα. Πώς εσύ αντιδράς είναι δικό σου".
 
"Να είσαι δυστυχισμένος. Ή κινητοποιήσου. Ό,τι και αν κάνεις είναι πάντα δική σου επιλογή".
 
"Όταν κρίνεις κάποιον άλλον, δεν τον καθορίζεις. Καθορίζεις τον εαυτό σου"
 
"Σταμάτα να ενεργείς σαν η ζωή να ήταν μια πρόβα. Το παρελθόν έχει τελειώσει και το μέλλον δεν είναι εγγυημένο".
 
"Αγάπη είναι η ικανότητα και η θέληση να επιτρέπεις σε εκείνους για τους οποίους νοιάζεσαι να είναι αυτό που οι ίδιοι επιλέγουν για τον εαυτό τους, χωρίς να επιμένεις να σε ικανοποιήσουν".
 
"Ελευθερία σημαίνει ότι τίποτα δεν σε εμπόδίζει να ζήσεις την ζωή σου όπως εσύ επιλέγεις. Οτιδήποτε λιγότερο είναι μια μορφή δουλείας".
 
"Τι πιστεύουμε καθορίζει τι θα μας συμβεί. Οπότε, αν θέλουμε να αλλάξουμε την ζωή μας θα πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας".
 
"Η χειρότερη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτουμε κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα"
 
"Δεν μπορεί να αισθάνεσαι μόνος αν σου αρέσει το άτομο με το οποίο είσαι μόνος"
 
"Σχέσεις που βασίζονται στην υποχρέωση στερούνται αξιοπρέπειας".
 
"Η αξία του εαυτού προέρχεται από ένα πράγμα - σκέφτεσαι ότι είσαι άξιος".
 
"Οτιδήποτε θέλεις μπορείς να το καταφέρεις, αρκεί να το κυνηγήσεις".
 
"Η αφθονία δεν είναι κάτι που αποκτάμε. Είναι κάτι με το οποίο συντονιζόμαστε".
 
"Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον θυμό, αρκεί να τον χρησιμοποιείς εποικοδομητικά"
 
"Θα το δεις όταν το πιστέψεις".
 
"Οι καταστάσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο. Τον αποκαλύπτουν".
 
"Τα παιδιά σου θα δουν το ποιός είσαι από τον τρόπο που ζείς και όχι από αυτά που λές".
 
"Μόνον οι ανασφαλείς επιδιώκουν την ασφάλεια".
 
"Η ζωή μας είναι ένα σύνολο των επιλογών που έχουμε κάνει".
 
"Μην πεθάνεις έχοντας ακόμα την μουσική σου μέσα σου".
 
 
Εδώ βλέπετε την ταινία του Wayne Dyer: "The Shift". Ο Wayne συνήθιζε να χαρίζει ένα αντίτυπο της ταινίας του σέ όποιον συναντούσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου