Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΝΟΥΣ

Ενώ προφανώς έχουμε έναν εγκέφαλο, γνωρίζουμε ότι διαφορετικά μέρη του λειτουργούν διαφορετικά. Η πιο συνηθισμένα αναγνωρισμένη διάκριση στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου είναι η εμπειρία μας του συνειδητού και του υποσυνείδητου νου. Γνωρίζουμε από καιρό ότι και τα δύο παίζουν ρόλο στο να μας κάνουν αυτό που είμαστε. Τώρα, οι νέες ανακαλύψεις μας δείχνουν ότι είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι στο να κάνουν την πραγματικότητα αυτό που είναι.

 
 
     Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάθε σύγχυση σχετικά με τον υποσυνείδητο νου. Συχνά, το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο συνυπολογίζονται ως το ίδιο πράγμα. Το κάνω κι εγώ . Αυτό πραγματικά ενοχλεί τους επαγγελματίες της ψυχολογικής κοινότητας (βάλτε ένα χαμόγελο εδώ). Ως μια δυνατή φωνή προς αυτούς – και ευγένεια προς εσάς – θα κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω μια απλή και συνοπτική εξήγηση των τριών νόων.

 

     Συνειδητό: Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, ο συνειδητός νους είναι γεμάτος με τα πάντα μέσα στη συνείδηση μας. Όλα όσα σκεφτόμαστε, νοιαζόμαστε, νιώθουμε, και φαντασιωνόμαστε. Ευτυχώς, με όλα αυτά που πρέπει να κάνει, αυτός είναι επίσης ο μόνος νους με την ικανότητα να εστιάζει και να οραματίζεται. Είναι υπεύθυνος για τη λογική και την αιτιολογία. Εδώ είναι που παίρνονται οι αποφάσεις και δίνονται οι οδηγίες. Είναι ο φύλακας και το φίλτρο του συστήματος των πεποιθήσεών σας. Ο συνειδητός νους είναι επίσης εκεί που φανταζόμαστε, δημιουργούμε, και οραματιζόμαστε ένα λαμπρότερο μέλλον. Με φόρτο εργασίας αυτού του μεγέθους, μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό είναι ο μικρότερος από τους νόες. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες προτείνουν ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου της χωρητικότητας του εγκεφάλου σας.

 

Υποσυνείδητο: Αυτός ο νους είναι υπεύθυνος για τις ακούσιες ενέργειες. Το υποσυνείδητό σας ρυθμίζει την αναπνοή σας, τον καρδιακό σας παλμό, και δεκάδες άλλες συνεχείς λειτουργίες που τρέχουν το σώμα. Παρακολουθεί τις αισθήσεις των πέντε φυσικών σας αισθήσεων και μερικοί πιστεύουν ότι είναι η προέλευση μιας «έκτης αίσθησης». Το υποσυνείδητο διαχειρίζεται τις πρόσφατες αναμνήσεις, τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις, τα προσωρινά συναισθήματα, και τις διαθέσεις που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα αυτών. Το υποσυνείδητο μπορεί να κάνει τόσα πολλά τόσο γρήγορα επειδή ταξινομεί και κωδικοποιεί χρησιμοποιώντας σύμβολα. Λειτουργεί ως μια ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης που ανακαλεί σχετικά γεγονότα και απαντήσεις σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση και στη συνέχεια τα παραδίδει στον συνειδητό νου. Έτσι παρέχουμε «ενημερωμένες» αντιδράσεις και «φωτισμένες» απαντήσεις.

     Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα. Ο υποσυνείδητος νους παίρνει μόνο κυριολεκτικές εντολές από τον συνειδητό νου. Δεν μπορεί να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο, το σωστό από το λάθος, την πραγματικότητα από τη φαντασία ή ένα πραγματικό γεγονός από ένα που φανταζόμαστε πολύ ζωντανά. Από τα τρία συστατικά του ανθρώπινου νου, το υποσυνείδητο καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο (50-60%) και είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό.

 

Από την 2η συνάντηση του σεμιναρίου «ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ, ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου