Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

Άσκηση 3

 

ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

 

Αρχαία Σοφία

 

Γιατί πρέπει να μάθεις με τον σκληρό τρόπο όταν υπάρχουν καταπληκτικοί προπονητές (coaches) και δάσκαλοι που έχουν προηγηθεί; Οι μεγάλοι σοφοί του παρελθόντος έχουν αφήσει πίσω σοφά λόγια που θα βοηθήσουν να οδηγηθείς.  Διάλεξε ένα βιβλίο ενός διάσημου ανθρώπου που θαυμάζεις.  Κάποιες από τις πληγωμένες ψυχές, μεγάλοι δάσκαλοι, και επιβιώσαντες που θα μπορούσες να διαβάσεις περιλαμβάνουν τους Helen Keller, Anne Frank, την Μητέρα Τερέζα, τον Βούδα, τον Νταλάϊ Λάμα, και τον Άγιο Φρανγκίσκο της Ασσίζι.  Αφιέρωσε χρόνο να διαβάσεις κλασσικούς ποιητές όπως τους Emily Dickinson, Edna St. Vincent Millay, και William Blake.

Καθώς διαβάζεις, κράτα ένα σημειωματάριο για τις αγαπημένες σου φράσεις, αποσπάσματα, και ποιήματα.  Ή, αν το βιβλίο είναι δικό σου, ίσως να θέλεις να υπογραμμίσεις τις παραγράφους που σου αρέσουν για να ανατρέχεις όταν τις χρειάζεσαι.  Ίσως να θέλεις να κορνιζάρεις μερικές από τις πιο ενθαρρυντικές παραγράφους και να τις κρεμάσεις σε σημεία μέσα στο σπίτι.  Όταν θα περνάς από τα κορνιζαρισμένα σοφά λόγια, άφηνε τα να σε φωτίζουν.  Οι δάσκαλοι αυτοί και τα διδάγματα τους έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια, και θα επενεργήσουν σαν  μαίες που θα σε βοηθήσουν να περάσεις του πόνους του τοκετού της γέννησης του εαυτού σου καθώς γεννάς μια υγιή στάση.

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernie S. Siegel, “101 EXERCISES for the SOUL: Simple Practices for a Healthy Body, Mind & Spirit”)

 

(Σημείωση: Στην αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσα λίστα συγγραφέων και ποιητών του Dr. Siegel μπορούμε να προσθέσουμε και πολλούς Έλληνες συγγραφείς και ποιητές της αρχαιότητας αλλά και πιο σύγχρονους)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου