Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ; (Μέρος Γ)

Θέλετε να βελτιώσετε τα πράγματα και εσείς μπορείτε να ελέγξετε μόνο εσάς. Έτσι για να αρχίσετε να βελτιώνετε τα πράγματα, θα πρέπει να είστε αυτός που θα λάβει νέα, τολμηρή, αποφασιστική δράση για να βελτιώσει τα πράγματα. Έχετε δοκιμάσει ήδη όλα τα άλλα και δεν έχει γίνει καμία βελτίωση. Αν θέλετε τα πράγματα να βελτιωθούν τώρα, τότε εξαρτάται από εσάς να θέσετε τα πράγματα σε κίνηση.

                                     

Ο λόγος που θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι ενέργειές σας είναι για το καλύτερο συμφέρον το δικό σας, το δικό του και της σχέσης σας, είναι επειδή η προσέγγιση στην επικοινωνία από αυτή τη μεριά θα φέρει την δική σας αίσθηση σαφήνειας και συμπόνιας.

Αντί να αντιδράτε σε αυτά που λέει και κάνει με συναισθήματα και δράμα, μπορείτε να δείτε τα πράγματα από ένα υψηλότερο επίπεδο.

Μπορείτε να αναρωτηθείτε: το να αντιδράσω αρνητικά σε αυτό που λέει ή κάνει τώρα είναι καλό για μένα, για εκείνον ή τη σχέση; Όχι? Τότε θα επιλέξω να μην αντιδράσω.

Οι αρνητικές πράξεις του είναι η σπίθα της σύγκρουσης, αλλά οι συναισθηματικά αρνητικές αντιδράσεις σας είναι το καύσιμο που βάζει τη φωτιά και προωθεί την τοξική σχέση σε πλήρη εξέλιξη.

Εάν αφαιρέσετε το καύσιμο (τις αρνητικές συναισθηματικές σας αντιδράσεις), σταματάτε την ορμή της τοξικής σχέσης σε εκείνο το σημείο.

Τώρα, στο σημείο αυτό, θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Μιλώντας προσωπικά, μου πήρε χρόνια διαλογισμού για να βελτιωθώ σε αυτόν τον τομέα και, ενώ είμαι πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα τώρα από όσο ήμουν ποτέ, έχω ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
                                                

Αναγνωρίζω λοιπόν ότι χρειάζεται εσωτερική δουλειά για να μην αντιδράς (ειδικά όταν κάποιος πιέζει τα κουμπιά σας και, επιπλέον, όταν μπορεί να αισθάνεστε σαν να κάνει ό, τι μπορεί για να προκαλέσει τη σύγκρουση...)

Έτσι ναι, αναγνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εύκολο (και όχι συνηθισμένο στην κοινωνία μας, δυστυχώς).

Και όχι, δεν περιμένω να είστε κάποιο είδος ρομπότ χωρίς συναισθήματα... υπάρχει ένας πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος που μπορείτε να έχετε αυτή τη σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα στον πραγματικό κόσμο.

Το να το κατανοείτε λογικά αυτό είναι ένα πράγμα, το να το εφαρμόζετε είναι διαφορετικό. Μπορεί να ρωτήσετε ...

Πώς μπορώ να σταματήσω τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις μου προς αυτόν και τη συμπεριφορά του;

Στην κοινωνία μας, στις γυναίκες προβάλλονται κάποιες πολύ κακές κοινωνικές ταυτότητες, οι οποίες απλά δεν είναι αλήθεια.

Η κοινωνία στέλνει υπόγεια ένα δηλητηριώδες μήνυμα στις γυναίκες ότι είναι θύματα που δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω στα συναισθήματά τους.

Τα πράγματα απλά δεν είναι έτσι.  Επί πλέον, το θέμα δεν είναι να «ελέγχετε» τα συναισθήματά σας (σαν τα συναισθήματά σας να εκρήγνυνται μέσα σας και προσπαθείτε με όλη σας τη δύναμη να τα σπρώξετε)... εκείνο που έχει σημασία είναι να είστε ξεκάθαροι, έτσι ώστε αντί να ερμηνεύετε τα πράγματα με φόβο και με αρνητικό τρόπο (το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατακλύζουν), να ερμηνεύετε τα πράγματα με σαφή και ενδυναμωτικό τρόπο, έτσι ώστε να μην προκύπτουν πρώτα τα αρνητικά συναισθήματα και να είστε εντάξει, ήρεμοι και ειρηνικοί.
                                        

Αυτό δεν είναι εφικτό αν έχετε την άποψη ότι είστε με κάποιο τρόπο θύμα (με θύμα εννοώ κάποιον που κάνει κάποιον ή κάτι άλλο υπεύθυνο για τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις ενέργειές του).

Το βασικό σημείο είναι αυτό: είναι η ερμηνεία σας του γεγονότος και όχι το ίδιο το γεγονός που προκαλεί την πλειοψηφία των δεινών σας.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε τα πράγματα. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε τα πράγματα και θα είστε σε θέση να μειώσετε μαζικά ή ακόμα και να αφαιρέσετε τα βάσανα στις σχέσεις σας.
Η σαφήνεια και η μη αντίδραση είναι η προσέγγισή σας ...

Σε αυτό το σημείο, είστε ξεκάθαροι για τα όρια σας (εκείνος είναι απόλυτα υπεύθυνος για τα συναισθήματά του, εσείς είστε απόλυτα υπεύθυνοι για τη δική σας) και συζητήσαμε πώς το να τροφοδοτείτε τη σύγκρουση μαζί του μόνο την τοξικότητα της σχέσης ενισχύει.


Τώρα θα μιλήσουμε για βήματα δράσης για την επίλυση μιας τοξικής σχέσης ... ή να δούμε καθαρά ότι δεν μπορεί να σωθεί.

                                     

 Ενέργειες για την επίλυση μιας τοξικής σχέσης

Θα σας δώσω έναν ξεκάθαρο τρόπο προσέγγισης να το επιλύσετε αυτό μέσω της επικοινωνίας, και θα μπορέσετε είτε να βάλετε τη βάση για την επίλυση της τοξικότητας στη σχέση σας και να βελτιώσετε τη σχέση σας με την πάροδο του χρόνου ... ή, στην χειρότερη περίπτωση, θα φύγετε και θα μπορέσετε το κάνετε ξεκάθαρα και απόλυτα (παρά να θρέφετε ένα πλήθος μπερδεμένων συναισθημάτων).

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πρέπει να είστε εντάξει με το να φύγετε, για να μπορέσετε να έχετε αυτή τη συνομιλία μαζί του. Εάν δεν βρήκατε αυτό το μέρος στο μυαλό σας, όπου μπορείτε να φανταστείτε το χωρισμό με αυτό το άτομο και ακόμα να είστε σε θέση να είστε εντάξει εντελώς, ολοκληρωμένοι και ειρηνικά με αυτό... τότε πηγαίνετε εκεί μέσα σας πρώτα.

                                         

Στη συνέχεια, πρέπει να σταματήσετε να συμμετέχετε στο δράμα. Δεν πρόκειται να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα μέσω της σύγκρουσης, οπότε δεν υπάρχει καμία αξία να συνεχίσετε να τροφοδοτείτε οποιοδήποτε δράμα ή σύγκρουση (εάν σας αρέσει να βυθίζεστε στα δικά σας αρνητικά συναισθήματα σχετικά με τη σχέση σας μαζί του ή ερχόμενοι σε άμεση σύγκρουση μαζί του).

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε από τη στιγμή που αυτή η βάση εδραιωθεί.

Αυτό θα το κάνετε όσες φορές είναι απαραίτητο ... ή θα αποφασίσετε σε κάποιο σημείο ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο μαζί του...

 

Του Eric Charles

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου