Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ: 5 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ (Μέρος Α)

Η ευγνωμοσύνη έχει γίνει πολύ δημοφιλής τον τελευταίο καιρό, και για καλό λόγο. Σύμφωνα με έρευνες, η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα ευκολότερα και πιο ευεργετικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιπέδων ευτυχίας σε νευρολογικό και συναισθηματικό επίπεδο. Πολλοί «επαγγελματίες ευγνωμοσύνης» χρησιμοποιούν ήδη την πρακτική της τήρησης ημερολογίου ευγνωμοσύνης και άλλων απλών πρακτικών ευγνωμοσύνης, αλλά τι γίνεται αν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια πιο ανεπτυγμένη πρακτική;

                                       

Σύμφωνα με τον Robert Emmons, τον κορυφαίο επιστημονικό εμπειρογνώμονα στον κόσμο για την ευγνωμοσύνη, οι άνθρωποι είναι 25% πιο ευτυχισμένοι εάν κρατούν ημερολόγια ευγνωμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι εάν βαθμολογούσατε την ευτυχία σας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100 και λέγατε 70, η πρακτική του ημερολογίου θα σας έφερνε μέχρι και 95!

Επιπλέον, ο Emmons αποκαλύπτει στο βιβλίο του, «Gratitude Works!» (= Η Ευγνωμοσύνη λειτουργεί!), ότι εκείνοι που κρατούν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης κοιμούνται επίσης μισή ώρα περισσότερο κάθε βράδυ και γυμνάζονται 33% περισσότερο κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κρατούν ημερολόγιο.

Υπάρχουν στρώματα και επίπεδα ευγνωμοσύνης και υπάρχουν πολλές τεχνικές πέρα
​​από μόνον τα βασικά, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να έχετε μια καθημερινή πρακτική. Εδώ είναι πέντε καθημερινές πρακτικές για να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη.

                                            

 

1.   Γράψτε 3 πράγματα

Αν είστε καινούριοι στην πρακτική της ευγνωμοσύνης, δοκιμάστε αυτήν την πρακτική για αρχή. Είναι η πιο βασική πρακτική ευγνωμοσύνης, όπου γράφετε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες την όποια συγκεκριμένη ημέρα.  Είναι σημαντικό να είστε όσο περισσότερο ακριβείς μπορείτε.  Για παράδειγμα, αντί να γράψετε απλά «Είμαι ευγνώμων για τον σύζυγο μου», είναι πιο αποτελεσματικό να γράψετε «Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι ο σύζυγος μου αγόρασε και έφερε δείπνο για μας επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά σήμερα».

Όσο περισσότερο το εξασκείτε αυτό, τόσο ευκολότερο γίνεται.  Για κάποιους, το να βρουν πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες είναι πραγματικά δύσκολο στην αρχή, και για άλλους, είναι τόσο πολύ μέρος του ποιοι είναι ώστε είναι σχεδόν βαρετό.  Η ιδέα για αυτή και για όλες τις ασκήσεις είναι ότι μας μαθαίνει να καθιερώσουμε τη συνήθεια να στρέφουμε την προσοχή μας σε γεγονότα που εμπνέουν ευγνωμοσύνη.

                                                

 2.   Δοκιμάστε μια καθορισμένου χρόνου συνεδρία ευγνωμοσύνης

Στη συνέχεια, δοκιμάστε αυτή τη βαθύτερη πρακτική ευγνωμοσύνης.  Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά, και αρχίστε να γράφετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε, για τα οποία είστε ευγνώμονες αυτή τη στιγμή.  Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε και πολύ. Αντ’ αυτού, κάντε το με έναν τρόπο όπως σας έρχεται στην συνειδητότητα σας αυθόρμητα. 

Ίσως να εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να γράψετε μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Αυτή είναι μια ωραία πρακτική επειδή μπορείτε να γράψετε μόνο για ένα πράγμα, ή μπορείτε να γράψετε για το πόσο εκτιμάτε πολλά πράγματα, αν αισθάνεστε πραγματικά καλά.  Και για τις ημέρες που δεν αισθάνεστε και πολύ καλά, μπορείτε κυριολεκτικά να γράψετε για το ότι είστε ευγνώμονες που φτάσατε σπίτι ασφαλείς, ή που έχετε τρεχούμενο νερό.

                                              

3.   Εστιάστε στο βάθος και την ακρίβεια

Για την δραστηριότητα αυτή, επιλέξτε ένα πράγμα (π.χ. το διαμέρισμα ή το σπίτι σας), και γράψτε ευχαριστίες για όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι μπορείτε να γράψετε για το πόσο ψηλά είναι τα ταβάνια, ότι υπάρχει μαλακό χαλί στο καθιστικό, και ότι το ντους έχει πολύ καλή πίεση νερού. 

Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν είστε εκνευρισμένοι ή απογοητευμένοι σε κάποιο τομέα της ζωής σας.  Αν έχετε ας πούμε μια οροφή που στάζει, γράφοντας μια λεπτομερή εξήγηση για όλους τους λόγους που αγαπάτε το σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραβλέψετε τη διαρροή και να σας εμποδίσει από το να την αφήσετε να καταστρέψει την ημέρα σας (ή την εβδομάδα, ή τον χρόνο!)

 

4.   Εστιάστε στην πυκνότητα

Η πυκνότητα της ευγνωμοσύνης αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους αισθάνεστε ευγνώμονες για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή περίσταση.  Για παράδειγμα, αν πήρατε πρόσφατα το μεταπτυχιακό σας, γράψτε όλους τους ανθρώπους (τους καθηγητές σας, τους γονείς σας, τους δασκάλους σας στο γυμνάσιο, τον/την σύντροφο σας, τα παιδιά σας κλπ) που συνεισέφεραν στην επίτευξη του στόχου σας.

Αυτή είναι μια διασκεδαστική πρακτική για να αρχίσετε να βλέπετε πώς είναι όλα συνδεδεμένα. Σας επιτρέπει να δείτε πόσο μακριά μπορείτε να ακολουθήσετε προς τα πίσω ένα συγκεκριμένο γεγονός.  Στην πραγματικότητα, συνήθως μπορείτε να ακολουθήσετε προς τα πίσω μερικά από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή σας σε κάποιο είδος απογοήτευσης.  Για παράδειγμα, αν δεν είχατε απολυθεί από την τελευταία σας δουλειά, δεν θα είχατε αισθανθεί την πίεση να κάνετε αίτηση για το μεταπτυχιακό σας κατ’ αρχήν.  Κάνοντας αυτό, είστε σε θέση να αποδεχτείτε την απογοήτευση, καθώς έρχεται πιο μαλακά, και με την πίστη ότι θα οδηγήσει κάπου καλύτερα.

                                        

 5.   Βρείτε ευγνωμοσύνη σε αυτά που σας περιβάλλουν

Κοιτάξτε γύρω και γράψτε γι’ αυτά που βλέπετε.  Αν είστε στο γραφείο σας, την κρεβατοκάμαρα σας, ή το πάρκο, χρησιμοποιήστε την δύναμη της παρατήρησης και της συνειδητής προσοχής σας για να εκτιμήσετε πραγματικά τα πάντα γύρω σας. 

Είναι πολύ εύκολο να θεωρείτε τα πράγματα δεδομένα όταν τα βλέπετε κάθε μέρα.  Αυτή είναι μια εξαιρετική πρακτική για όταν ταξιδεύετε ή κάνετε διακοπές, επειδή σας βοηθά να απολαύσετε την εμπειρία, αλλά τι γίνεται όταν την επιχειρείτε ενώ είστε μέσα στο μετρό πηγαίνοντας στη δουλειά; Ίσως παρατηρήσετε την ομορφιά της αρχιτεκτονικής καθώς την περνάτε ή την ζωντάνια των ανθισμένων δέντρων σε απόσταση.  Το να εκτιμάτε αυτό που θεωρείτε δεδομένο θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε αυτό που ο Emmons ονομάζει διάθεση ευγνωμοσύνης, η οποία είναι κυριολεκτικά ο στόχος των πρακτικών ευγνωμοσύνης κατ’ αρχήν.

 

Της Karson McGinley     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου